Теми статей
Обрати теми

Запитання щодо заповнення ф. № 1ДФ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Запитання щодо заповнення ф. № 1ДФ

 

Запитання

Відповідь

1

2

Працівник був у відпустці в липні. Відпускні було виплачено заздалегідь — у червні. Як правильно в ф. № 1ДФ за II та за III квартали відобразити таку операцію?

Якщо ви виплачуєте зарплату регулярно та без затримок, то липневі відпускні, які фактично виплачено в червні (тобто в II кварталі), можна сміливо показати у ф. № 1ДФ за III квартал.
У ф. № 1ДФ за II квартал відпускні фігурувати не будуть. Нюанси заповнення ф. № 1ДФ
за III квартал:
— відпускні відображаються із «зарплатною» ознакою доходу «101»;
— дотримується рівність граф 4а та 4 (тобто суми в цих графах будуть однакові, незважаючи на те, що липневі відпускні фактично виплачено в попередньому кварталі).
Докладніше див. статтю «Форма № 1ДФ-2011: відповіді на популярні запитання» // «БТ», 2011, № 30, с. 17, Пошту тижня «Зарплата та відпускні в формі № 1ДФ» // «БТ», 2011, № 23, с. 32

Заява на «загальну» ПСП
(код «01») подано 01.03.12 р. Як треба було заповнити ф. № 1ДФ за I квартал з такого працівника: двома рядками (окремо доходи січня та лютого, окремо — березня) або одним?

Показувати в ф. № 1ДФ різними рядками доходи з однаковою ознакою доходу не потрібно. У п. 3.6 Порядку № 1020 чітко зазначено: для кожної фізособи потрібно заповнювати стільки рядків, скільки ознак доходів вона має. За кожною ознакою доходу потрібно заповнювати тільки один рядок із обов'язковим заповненням графи 2 «Податковий номер або серія та номер паспорта*», крім випадків, пов'язаних з неодноразовим прийняттям-звільненням працівника (п. 3.7 Порядку № 1020) та із застосуванням пільги (п. 3.8 Порядку № 1020). У п. 3.8 Порядку № 1020 ідеться про заповнення декількох рядків, якщо протягом кварталу до доходу працівника застосовувалося декілька пільг. Відповідно, якщо до зарплати працівника застосовувалася лише одна ПСП (не важливо, у скількох місяцях кварталу), заповнювати потрібно один рядок з ознакою доходу «101» у гр. 5 та ознакою тієї ПСП у гр. 8, яка застосовувалася до доходу працівника.
При заповненні в цьому випадку декількох рядків у ф. № 1ДФ, на наш погляд, підстав для застосування штрафу за п. 119.2 ПКУ (510 грн., а при повторному протягом року порушенні — 1020 грн.) немає. Цей штраф накладається за надання відомостей до ф. № 1ДФ не в повному обсязі, за недостовірні відомості чи відомості з помилками. У нашому випадку відомості про суму доходу працівника у вигляді зарплати та суми утриманого з нього ПДФО (гр. 3, 3а, 4 і 4а) наведено в повному обсязі та без викривлень, хоча і з порушенням вимог Порядку № 1020

Чи вважається помилкою із застосуванням штрафу неправильне значення у полі «Працювало у штаті»?

Згідно з п.п. 3.1.6 Порядку № 1020 у графу «Працювало у штаті» ставимо найбільший показник облікової кількості штатних працівників облікового складу з місячних за звітний період (на перше число місяця). Цей показник визначається відповідно до Інструкції № 286. У газеті «Праця і зарплата», 2012, № 12, с. 20 було розміщено консультацію, де стверджувалося таке: якщо помилка не впливає на показники, зазначені в графах 3, 3а, 4 і 4а, то штраф з п. 119.2 ПКУ не застосовується.
Тому швидше за все за помилку в полі «Працювало у штаті» вас не оштрафують

Поворотну фінансову допомогу було видано підприємству фізособою до 01.01.11 р.
ф. № 1ДФ не відображалася).
Чи потрібно підприємству відображати у ф. № 1ДФ суму такої допомоги в разі її повернення?

Дивно вважати доходом те, що по суті таким не є. Але в Порядку № 1020 існує ознака доходу «153», за якою відображається «Основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку (підпункт 165.1.31 <…> Кодексу)». Тому повернення фіндопомоги фізособі у ф. № 1ДФ відобразити потрібно. Порядок заповнення такий:
— у графі 2 ставите податковий номер працівника;
— у графах 3а та 3 ставите суму поверненої фіндопомоги (ці графи будуть рівні);
— у графі 5 указуєте ознаку доходу «153»;
— у всіх інших графах ставите прочерк

Чи дозволить уникнути штрафу самостійне виправлення помилки в ф. № 1ДФ? Якщо ні, то який сенс взагалі виправляти помилки?

Питання щодо застосування штрафу за п. 119.2 ПКУ в разі самостійного виправлення помилок у ф. № 1ДФ — одне з найпроблемніших питань, пов'язаних із цією формою звітності. Дійсно, формулювання його такі, що «залізних» аргументів для того, щоб стверджувати, що штраф застосовуватися не повинен, немає. Неправомірність його застосування при самовиправленнях ми обґрунтовували в консультації «Самостійне виправлення помилок у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ: чи є санкції?» // «БТ», 2012, № 5, с. 58

 

Однак на практиці податківці не дослухалися до наших аргументів. На сьогодні вони поступилися тільки в одному: штраф застосовується до помилок, що впливають на графи 3а, 3, 4а, 4 (див. консультацію в газеті «Праця і зарплата», 2012, № 12, с. 20). За інші помилки в разі самостійного їх виправлення штрафувати не будуть (наприклад, помилка в податковому номері працівника, у коді пільги тощо)

Використані документи і скорочення:
ПКУ
— Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.
Порядок № 1020 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, та сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1020.
Інструкція № 286 — Інструкція зі статистики чисельності працівників, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 28.09.05 р. № 286.
Ф. № 1ДФ — Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, а також сум нарахованого та утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1020.
ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.
ПСП — податкова соціальна пільга.
Примітка.
Щоб пригадати механізм заповнення ф. № 1ДФ, можна звернутися до наших матеріалів: статті «Нова форма № 1ДФ: заповнюємо та подаємо за I квартал 2011 року» // «БТ», 2011, № 14, с. 40; «Форма № 1ДФ-2011: відповіді на популярні запитання» // «БТ», 2011, № 30, с. 17; Шпаргалка бухгалтера «Нова форма № 1ДФ — основні ознаки доходів» // «БТ», 2011, № 14, с. 23.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі