Теми статей
Обрати теми

Екоподаток, обчислений на підставі фактичних обсягів розміщення відходів, включається в повному обсязі до складу податкових витрат

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Екоподаток, обчислений на підставі фактичних обсягів розміщення відходів,
 включається в повному обсязі до складу податкових витрат

Чи включається до витрат звітного періоду плата за понадлімітне розміщення відходів, викидів забруднюючих речовин?

 

Відповідно до п.п. «в» п.п. 138.10.4 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) до інших операційних витрат, що враховуються при обчисленні об'єкта оподаткування відносяться суми нарахованих податків та зборів, установлених ПКУ (крім тих, що не визначені в переліку податків та зборів, установлених ПКУ), а також інших обов'язкових платежів, установлених законодавчими актами, за винятком податків та зборів, передбачених пп. 139.1.6 і 139.1.10 ПКУ, та пені, штрафів, неустойки, передбачених п.п. 139.1.11 ПКУ.

Датою здійснення витрат, нарахованих платником податку у вигляді сум податків та зборів, вважається останній день звітного податкового періоду, за який проводиться нарахування податкового зобов'язання з податку та збору (п.п. 138.5.1 ПКУ).

Підпунктом 242.1.3 ПКУ визначено, що об'єктом та базою оподаткування з екологічного податку, що справляється за розміщення відходів є, зокрема, обсяги та види (класи) відходів, що розміщуються у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах протягом звітного кварталу, крім обсягів та видів (класів) окремих відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання, які мають ліцензію на збирання і заготівлю окремих видів відходів як вторинної сировини і провадять статутну діяльність із збирання і заготівлі таких відходів.

Згідно з п. 249.6 ПКУ суми екологічного податку, що справляється за розміщення відходів, обчислюються платниками самостійно щокварталу виходячи з фактичних обсягів розміщення відходів, ставок податку та коригуючих коефіцієнтів у порядку, визначеному ПКУ.

Ураховуючи викладене, оскільки екологічний податок справляється на підставі фактичних обсягів розміщення відходів, то наявність або відсутність затверджених лімітів на розміщення відходів у платника екологічного податку не впливає на обчислення цього податку. Суми екологічного податку, обчисленого на підставі фактичних обсягів розміщення відходів, враховуються при обчисленні податку на прибуток підприємств у складі інших операційних витрат.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ:
www.sta.gov.ua (розд.110.07.20).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі