Теми статей
Обрати теми

Про право платника включити до складу податкового кредиту суму ПДВ, сплачену при імпорті безкоштовно отриманої продукції

Редакція БТ
Лист від 27.03.2012 р. № 5434/6/23-50.0114

ВИЗНАЧЕННЯ БАЗИ
 ОБКЛАДЕННЯ ПДВ

у разі безкоштовної передачі
 товарів — роз’яснює ДПСУ

Лист Державної податкової служби України від 27.03.12 р. № 5434/6/23-50.0114

«Про право платника включити до складу податкового кредиту суму ПДВ, сплачену при імпорті безкоштовно отриманої продукції»

 

Незважаючи на цілісність та пов’язаність ситуації, окресленої в назві листа, що коментується, у ньому ДПСУ по суті розглянула два запитання:

1) чи дає право на податковий кредит сплата ПДВ до бюджету в разі ввезення безкоштовно отриманого товару;

2) як впливає на податковий кредит подальше безкоштовне розповсюдження товарів.

Відповідь на перше запитання в ДПСУ вийшла в цілому позитивною. Тобто право на включення суми ПДВ, сплаченої до бюджету в разі ввезення та митного оформлення товарів, ДПСУ визнає. І таке право ДПСУ не ставить у залежність від витрат/оплатності ввезеного товару. Аналогічний висновок ДПСУ уже висловлювала в розділі 130.23 Єдиної бази податкових знань , однак консультація позначена діючою тільки до 01.07.12 р.

Отже, у разі ввезення безкоштовно отриманого товару сплачений на митниці ПДВ повністю включається до складу податкового кредиту (див. «Безкоштовний товар дає право на ПК під час сплати ПДВ до бюджету»).

 

Безкоштовний товар дає право на ПК
 під час сплати ПДВ до бюджету

Витяг із листа ДПСУ, що коментується, від 27.03.12 р. № 5434/6/23-50.0114

«Таким чином, ПДВ, сплачений при імпорті безоплатно отриманих товарів, обчислений відповідно до вимог податкового і митного законодавства, включається до складу податкового кредиту платника податку за умови використання імпортованих товарів в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку».

 

Утім, при цьому ДПСУ не забула нагадати загальне обмеження щодо включення до складу податкового кредиту будь-якої суми ПДВ: «за умови використання імпортованих товарів в оподатковуваних операціях в межах господарської діяльності платника податку». І тут час перейти до другого запитання.

Відповідь на друге запитання буде актуальною не тільки щодо тих товарів, що безкоштовно отримані від нерезидента та ввезені на територію України, але й щодо тих, які було придбано (див. «Безкоштовне розповсюдження товарів не пов’язано з госпдіяльністю»)

 

Безкоштовне розповсюдження товарів
 не пов’язано з госпдіяльністю

Витяг із листа ДПСУ, що коментується, від 27.03.12 р. № 5434/6/23-50.0114

«Відповідно до п.п. 139.1.1 <…> Кодексу витрати на розповсюдження подарунків (крім витрат, пов’язаних із провадженням рекламної діяльності, які регулюються нормами п.п. 140.1.5 <…> Кодексу) є витратами, не пов’язаними з провадженням господарської діяльності.

Оскільки витрати на придбання товарів, які розповсюджуються як подарунки третім особам, є витратами, не пов’язаними з провадженням господарської діяльності, то сума ПДВ, сплачена (нарахована) у зв’язку з придбанням таких товарів, не включається до складу податкового кредиту».

 

Тут слід згадати про деякі зміни, яких зазнав п. 198.5 ПКУ. Згідно з його новою редакцією платники ПДВ, зокрема, зобов’язані нарахувати податкові зобов’язання тільки у випадку, якщо товари (послуги, необоротні активи) почали використовуватися в операціях, не пов’язаних із господарською діяльністю, і тільки за умови, якщо ПДВ, нарахований/сплачений з таких товарів (послуг, необоротних активів), раніше було включено до складу податкового кредиту.

У принципі й податківці, і сам ПКУ говорять про нарахування податкових зобов’язань із ПДВ тільки в разі, якщо починається негосподарське використання товарів (послуг, необоротних активів). Однак ДПСУ, на відміну від норм ПКУ, дуже фіскально підходить до оцінки зв’язку з госпдіяльністю в разі здійснення безкоштовних роздач. У зв’язку з цим звернемо увагу на таке:

— якщо керуватися загальним визначенням господарської діяльності, поданим у п.п. 14.1.36 ПКУ, то для зв’язку з госпдіяльністю досить наявності доходів. Причому доходи не обов’язково має бути отримано безпосередньо від кожного придбаного товару (роботи, послуги);

— також слід згадати Узагальнюючу податкову консультацію, що нещодавно вийшла, затверджену наказом ДПСУ від 05.07.12 р. № 581 , щодо порядку визначення доходу та витрат за операціями з безкоштовним розповсюдженням товарів (робіт, послуг). У ній сама ДПСУ звернула увагу на такі моменти.

По-перше, що в разі безкоштовної роздачі товарів (робіт, послуг) витрати з них не сторнуються, а, як відомо, критерієм для визнання витрат також є зв’язок із госпдіяльністю.

По-друге, у разі безкоштовної передачі товарів дарувальник відображає в своєму обліку доходи, а це вже безпосередньо підтверджує зв’язок із госпдіяльністю.

Підсумовуючи вищезазначене, вважаємо, що модель обкладення ПДВ безкоштовних роздач має бути такою:

— якщо придбання товарів та подальша безкоштовна роздача здійснюються в межах рекламних заходів, то платник ПДВ має право на податковий кредит, але вимушений нарахувати податкові зобов’язання в разі безкоштовної роздачі, оскільки безкоштовна роздача входить до поняття постачання товарів (робіт, послуг). При цьому база оподаткування визначається виходячи із звичайної ціни товарів, що роздаються (абз. 5 п. 188.1 ПКУ);

— якщо придбання товарів та подальша безкоштовна роздача не пов’язані з рекламою, то в разі придбання податковий кредит не відображається, а в разі безкоштовної роздачі податкові зобов’язання не нараховуються;

— якщо ж у момент придбання товарів платник передбачав використовувати їх в оподатковуваних ПДВ операціях та відобразив податковий кредит, а фактично використовує їх для безкоштовної роздачі, не пов’язаної з рекламними заходами (на думку податківців, не в господарській діяльності), то такий платник зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання (п.п. «г» п. 198. 5 ПКУ). База оподаткування визначається виходячи з ціни придбання (п. 189.1 ПКУ). При цьому раніше відображений ПК коригувати не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі