Теми статей
Обрати теми

Робота з ФОП: документальне оформлення

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Робота з ФОП: документальне оформлення

Підприємство на загальній системі оподаткування працює з приватними підприємцями. Які документи і в яких випадках необхідно від них отримувати?

(м. Сімферополь)

 

Юридичних осіб на загальній системі оподаткування при роботі з ФОП* у першу чергу повинні цікавити питання: чи потрібно з належних ФОП виплат ФОП справляти ЄВС і ПДФО та чи слід подавати у зв’язку з цим якусь додаткову звітність. Розглянемо ці питання.

* Використані скорочення: ФОП — фізична особа — підприємець; ПДФО — податок на доходи фізичних осіб; ЄВС — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, ПКУ — Податковий кодекс України, ЄДР — Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, ЄП — єдиний податок.

ПДФО. Спочатку про ФОП на загальній системі оподаткування. Відповідно до вимог оновленого п. 177.8 ПКУ для неутримання ПДФО під час нарахування (виплати) ФОП доходу від здійснення цим господарюючим суб’єктом підприємницької діяльності від нього потрібно отримати копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності.

Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, якщо буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторін договору можуть бути прирівняно до працівника чи роботодавця відповідно до пп. 14.1.195 і 14.1.222 ПКУ .

Раніше в п. 177.8 ПКУ йшлося виключно про необкладення ПДФО доходу, отриманого ФОП у межах обраних нею видів діяльності. Сьогодні формулювання ширше і стосується «доходу від здійснення ним підприємницькій діяльності». У зв’язку з цим не має значення, як саме підтвердить свій підприємницький статус ФОП: надавши вам виписку або витяг з ЄДР**. Виходить, тепер у ФОП немає необхідності отримувати довідку, що містить інформацію про здійснювані види діяльності, яку в довільній формі видавали податкові органи (про цю довідку згадувалося в листах ДПАУ від 03.02.11 р. № 1085/К/17-0714, від 31.03.11 р. № 6320/5/12-0216, від 05.04.11 р. № 4133/5/17-0716).

** Форму та порядок видачі виписки і витягу з Держреєстру затверджено наказом Держпідприємництва від 20.10.05 р. № 97.

Нагадаємо, що строк дії Свідоцтв про держреєстрацію, які видавалися до 07.05.11 р., не обмежено***. Тому якщо підприємця було зареєстровано до 07.05.11 р. і в нього не було змін у реєстраційних даних, то йому не потрібно міняти Свідоцтво на виписку або витяг із ЄДР (з цим згодна і Держреєстраційна служба — див. лист від 30.09.11 р. № 617-0-8-11-7.2).

*** Свідоцтва про держреєстрацію скасовано згідно зі змінами, унесеними Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування відміни свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи — підприємця» від 07.04.11 р. № 3205-VI до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV (див. ком. у «БТ», 2011, № 20, с. 4).

Що стосується роботи з ФОП, які сплачують ЄП, то для неутримання ПДФО необхідно отримати копію свідоцтва платника ЄП. Такий висновок випливає з пп. 165.1.36 і 292.9 ПКУ. Про це йшлося у статті «Робота з приватними підприємцями: що потрібно знати їх контрагентам» // «БТ», 2012, № 11, с. 14.

ЄВС. Із норм п.п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI випливає, що ЄВС не потрібно нараховувати і утримувати при виплаті доходу ФОП за роботи (послуги) за цивільно-правовими договорами, укладеними з ФОП, якщо роботи, що виконуються (послуги, що надаються), відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з ЄДР. Інакше кажучи, якщо ви купуєте у ФОП товари, інші матеріальні цінності або виплачуєте такій особі дохід, пов’язаний з її підприємницькою діяльністю, то ЄВС не утримується.

Податок на прибуток. Норма, що забороняє визнавати податковими витратами вартість товарів (робіт, послуг), інших матеріальних та нематеріальних активів, придбаних у ФОП, з 01.01.12 р. не працює. Але потрібно мати на увазі: якщо договірна ціна перевищує звичайну ціну більш ніж на 20 %, то витрати при роботі з такими контрагентами визначаються на рівні звичайних цін (п.п. 153.2.3 ПКУ).

Перехідні питання у зв’язку зі скасуванням заборонного пункту податківці розглядали в Узагальнюючій консультації, затвердженій наказом ДПСУ від 05.07.12 р. № 580 (див. також статтю «Робота з приватними підприємцями: що потрібно знати їх контрагентам» // «БТ», 2012, № 11, с. 14 і консультацію «Наслідки скасування заборони на визнання витрат від фізичних осіб — єдиноподатників» // «БТ», 2012, № 19, с. 31).

Нагадаємо: якщо ви платник податку на прибуток, то при роботі з платниками єдиного податку необхідно подавати до податкового органу перелік доходів і витрат у розрізі контрагентів — платників єдиного податку. Цей перелік подається за формою, наведеною в додатку ОК до декларації з податку на прибуток, затвердженою наказом МФУ 28.09.11 р. № 1213. Про те, як його заповнювати, ми писали в Темі тижня «Нова декларація з податку на прибуток» // «БТ», 2012, № 16, с. 34.

На закінчення наведемо в табличній формі інформацію про документи, які необхідно отримати від ФОП для неутримання ПДФО та ЄВС.

 

Документальний супровід співпраці з ФОП

Система оподаткування ФОП

Документи

Надають послуги

для неутримання ПДФО

для неутримання (ненарахування) ЄВС

1. Загальна система оподаткування зі сплатою ПДФО відповідно до ст. 177 ПКУ

— придбання товарів

Достатньо одного з перелічених документів:
1. Витяг з ЄДР.
2. Виписка з ЄДР(1).
3. Свідоцтво про держреєстрацію(1)

Х

— придбання робіт (послуг)

Витяг з ЄДР

2. Спрощена система (сплата ЄП згідно з гл. 1 розд. XIV ПКУ)

— придбання товарів(2)

Копія свідоцтва платника єдиного податку(3)

Х

— придбання робіт (послуг)

Витяг з ЄДР(4)

(1) Раніше в цих випадках була потрібна ще й довідка, що отримувалася в податкових органах, яка містила перелік здійснюваних видів діяльності. Унаслідок змін, унесених до п. 177.8 ПКУ, необхідність у цьому документі відпала.

(2) Майте на увазі, що в дохід ФОП — платника ЄП не включаються пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, що належить на праві власності ФОП і використовується в його господарській діяльності. Такі доходи обкладаються ПДФО в загальному порядку згідно з розд. IV ПКУ. Отже, у такому разі ви маєте виступити в ролі податкового агента і відобразити виплату таких доходів ФОП у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «157».

(3) Ми вважаємо, що для неутримання ПДФО достатньо копії свідоцтва платника єдиного податку. Витяг із ЄДР не потрібний.

(4) Як показує практика, для несправляння ЄВС також можуть застосовуватися копія документа про держреєстрацію (Свідоцтво про держреєстрацію або виписка з ЄДР) і копія свідоцтва платника ЄП.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі