Теми статей
Обрати теми

Наслідки поповнення поточного рахунка ФОП власними коштами

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Наслідки поповнення поточного рахунка ФОП власними коштами

ФОП для купівлі вантажного автомобіля в юридичної особи поповнює підприємницький поточний рахунок, відкритий у банку, власними коштами. Чи включатимуться ці суми поповнення в дохід?

(м. Вольнянськ, Запорізька обл.)

 

Унесені на поточний рахунок власні кошти — не дохід ФОП. Власні кошти ФОП незалежно від системи оподаткування (ЄП чи загальна), що вносяться на власний поточний рахунок, за жодних обставин не повинні потрапити в дохід з метою оподаткування. Цього висновку ми доходимо з визначення підприємництва як виду господарської діяльності — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та отримання прибутку (ст. 42 ГКУ). Також згідно з принципами підприємницької діяльності, наведеними у ст. 44 ГКУ, підприємець самостійно формує фінансові ресурси для здійснення своєї господарської діяльності (власні кошти, кредити, позики тощо), а отже, й визначає їх джерела. А головне — ФОП має право користуватися своїм майном для здійснення підприємницької діяльності (ст. 320 ЦКУ).

Інакше кажучи, ФОП здійснює свою підприємницьку діяльність за рахунок власних коштів, на свій ризик та відповідає перед кредиторами всім своїм майном. Отже, власні кошти підприємця, унесені на свій власний поточний рахунок, не можуть бути його доходом.

Загальна система оподаткування. Для ФОП на загальній системі оподаткування згідно п. 177.2 ПКУ об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю таких ФОП. Сума поповнення поточного рахунка власними коштами ФОП не є виручкою, а тому її не враховуємо при підрахунку чистого оподатковуваного доходу.

Надходження, які потрібно включати до складу загального оподатковуваного доходу, податківці озвучили в розд. 180.03 ЄБПЗ — це виручка, що надійшла ФОП як у грошовій, так і в натуральній формі, від здійснення господарської діяльності, а саме:

— виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок або в готівковій формі безпосередньо підприємцю або його працівникам на місці здійснення розрахунків (у тому числі проценти банку);

— виручка в натуральній (негрошовій) формі;

— суми штрафів та пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів;

— інші доходи, пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.

Таким чином, власні кошти, які ФОП зараховує на поточний рахунок, не включаються до складу доходу ФОП-загальносистемника та не відображаються в його Книзі обліку доходів і витрат*.

* Книга обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність (затверджена наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1025 // «БТ», 2011, № 4, с. 7). Про порядок ведення цієї Книги ми писали у статті «Підприємець на загальній системі: що потрібно знати для ведення діяльності» // «БТ», 2011, № 13, с. 52.

ЄП. Наведена вище аргументація є актуальною і для ФОП-ЄП. Але якщо податківці щодо ФОП на загальній системі оподаткування висловлюються лояльно, то для єдиноподатників не все так безхмарно. У ЄБПЗ (розд. 230.04) податківці вказують на те, що внесені на розрахунковий рахунок власні кошти повинні включатися в дохід**. Такий висновок вони роблять на підставі того, що згідно з Інструкцією № 492 поточні банківські рахунки для фізичних осіб — резидентів поділяються на поточні рахунки ФОП, що відкриваються для здійснення підприємницької діяльності, та поточні рахунки фізичних осіб, котрі не є підприємцями.

** Якщо ви дотримуватиметеся рекомендацій податківців, то, найімовірніше, доведеться заповнити Книгу обліку доходів або Книгу обліку доходів і витрат (для третьої групи єдиноподатників — платників ПДВ), форми і порядки їх ведення затверджено наказом МФУ від 15.12.11 р. № 1637.

Ми таку аргументацію не підтримуємо. Один лише факт того, що гроші внесено на підприємницький, а не на особовий рахунок ФОП, не перетворює їх на дохід для обчислення ЄП***. При справлянні ЄП із сум, що надійшли, слід орієнтуватися на те, чи є такі суми доходом для ФОП-ЄП. Для цього необхідно звернутися до п.п. 1 п. 292.1 ПКУ, згідно з яким доходом для ФОП-ЄП є дохід, отриманий протягом податкового періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі. При цьому в дохід ФОП-ЄП не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, що належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

*** При такому підході можна було б не обкладати ЄП і виручку за проданий товар, яку зараховано на особовий непідприємницький рахунок! Але це неправильно.

У вашій ситуації ФОП-ЄП поповнює свій підприємницький рахунок власними коштами (готівкою чи з особового банківського рахунка). З одного боку, ця операція є надходженням коштів у безготівковій грошовій формі, однак походження цих коштів має неприбутковий характер — це кошти, які, можливо, раніше було отримано у вигляді доходу і відповідним чином оподатковано (також, можливо, ФОП було отримано їх як позику, кредит). Тому ці гроші не можуть бути підприємницьким доходом для нарахування ЄП. Зверніть увагу: поповнюючи поточний рахунок, у полі «Призначення платежу» касового документа слід зазначити «унесення власних заощаджень готівкою» (додаток 16 до Інструкції № 174). На наш погляд, якщо зробити саме так і в такий спосіб заявити, що походження коштів — власні заощадження, то внесені грошові кошти до складу доходу потрапити не повинні.

Тому незважаючи на те, що нові правила спрощеної системи трактують поняття «дохід для ФОП-ЄП» значно ширше, ніж за часів «старої» спрощенки, це не дає підстав для справляння ЄП із сум поповнення підприємцем оборотних коштів.

Щоб уникнути конфліктних ситуацій з податківцями, радимо забезпечити себе документальними доказами того, що гроші, які вносяться, — це не прихована виручка, а особисто ваші гроші, які вже було оподатковано (наприклад, як зарплату за місцем роботи або ще раніше знятий з рахунка підприємницький дохід). Також поповнення рахунка можна оформити у вигляді отримання поворотної фіндопомоги (щоб не нараховувати ЄП, її потрібно повернути протягом 12 місяців — п.п. 3 п. 292.11 ПКУ).

Загальний висновок . Маємо два абсолютно різні висновки податківців із приводу оподаткування власних коштів ФОП, унесених на поточний рахунок (або до каси) залежно від обраної системи оподаткування: на ЄП такі суми підпадають під оподаткування, на загальній системі — не оподатковуються.

На наш погляд, незалежно від застосованої системи оподаткування власні кошти ФОП, унесені на поточний банківський рахунок або до каси, не включаються до об’єкта оподаткування підприємця.

 

Вікторія ЗМІЄНКО,
Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі