Теми статей
Обрати теми

Податковий облік мотиваційних виплат (премій, бонусів) дистриб’юторам

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Податковий облік мотиваційних виплат
(премій, бонусів) дистриб’юторам

Підприємство виплачує дистриб’юторам мотиваційні виплати (премії, бонуси) за досягнення певних показників (за дострокову сплату дебіторської заборгованості; за виконання плану закупівель товарів постачальника; за точність закупівельних прогнозів; за дотримання певного асортименту товарів при закупівлі). Як такі виплати відображаються в податковому обліку?

(м. Сімферополь)

 

Є два варіанти інтерпретації мотиваційних виплат для цілей податкового обліку. Пов’язано це з тим, що вони не потрапляють до «загальноправового» визначення послуг, оскільки в цьому випадку не надається послуга, що споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності (ч. 1 ст. 901 ЦКУ). Адже мотиваційні виплати передбачено за дотримання продавцем певних умов, а не за здійснення якихось дій, результати яких споживаються замовником. Водночас такі дії цілком вписуються в «податкове» визначення послуг з п.п. 14.1.185 ПКУ.

Варіант 1 — знижка до продукції, що реалізується . Цей підхід, на нашу думку, найбільше відповідає системному прочитанню ПКУ, оскільки з наведеного в п.п. 14.1.108 ПКУ визначення маркетингових послуг можна зрозуміти, що до них, швидше, потрапляють «загальноправові» послуги, що споживаються в процесі виконання певних дій.

Причому податківці, розглядаючи оподаткування мотиваційних виплат, акцентують увагу на обов’язковій наявності первинних документів, що підтверджують факт надання покупцем послуг із просування товару на ринку (див. УПК № 123*, роз’яснення в розділах 110.07.20, 130.05 ЄБПЗ). Але навряд чи дистриб’ютор зможе надати первинний документ, з якого випливатиме, що, наприклад, дострокова оплата ним продукції підтверджує факт отримання послуг із просування товару на ринку.

* Див. ком. «Рекламні та маркетингові послуги: ДПСУ про включення до складу податкових витрат» // «БТ», 2012, № 10, с. 4.

У «знижковому» варіанті на суму мотиваційних виплат продавець зменшує в податковому обліку дохід від реалізації продукції дистриб’юторам (п. 140.2 ПКУ) та коригує податкові зобов’язання з ПДВ (п.п. 192.1.1 ПКУ).

Відповідно, дистриб’ютор на суму такої знижки зменшує витрати з придбаного товару та податковий кредит із ПДВ.

Варіант 2 — послуги, надані дистриб’юторами. Цей підхід запропонували податківці в УПК № 123 (див. «Мотиваційні виплати включаються до складу податкових витрат як послуги» на с. 32).

 

Мотиваційні виплати включаються до складу податкових витрат як послуги

Витяг із УПК № 123

«Запитання: чи включаються витрати, понесені на оплату рекламних, маркетингових послуг та мотиваційних виплат на користь дистриб’юторів або роздрібних торгівців?

Відповідь: якщо в договорі поставки або в договорі комісії між виробником (імпортером) або власником торгової марки та продавцем (дистриб’ютором або роздрібним торгівцем) передбачена оплата рекламних, маркетингових послуг, у тому числі мотиваційних виплат, до складу витрат виробника (імпортера) або власника торгової марки, що враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, включаються витрати, понесені виробником (імпортером) або власником торгової марки на оплату таких послуг та виплат на користь дистриб’юторів або роздрібних торгівців, з урахуванням обмежень, встановлених п.п. 139.1.13 <…> Кодексу.

Для врахування витрат на рекламні та маркетингові послуги, у тому числі мотиваційні виплати при обчисленні об’єкта оподаткування необхідне доведення безпосереднього зв’язку таких витрат з господарською діяльністю платника податків та підтвердження первинними документами, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів, встановлених розділом II Кодексу».

 

В УПК № 123 було підтверджено можливість включення мотиваційних виплат продавцем до складу витрат на збут. Водночас податківці навели обмежувальні умови щодо обов’язковості використання мотиваційних виплат у госпдіяльності платника та підтвердження їх первинними документами, про що йшлося вище. Крім того, у такій інтерпретації мотиваційні виплати мають обкладатися ПДВ.

У результаті виходить таке: «послугові» мотиваційні виплати в дистриб’ютора включаються до податкових доходів (п.п. 135.4.1 ПКУ) та обкладаються ПДВ (абз. «б» п. 185.1 ПКУ), а в продавця за наявності первинних документів потрапляють до складу витрат на збут та в податковий кредит із ПДВ.

 

Влада КАРПОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі