Теми статей
Обрати теми

Експрес-відповіді. Податковий облік основних засобів у роз'ясненнях податківців

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Експрес-відповіді. Податковий облік основних засобів у роз’ясненнях податківців

 

Позиція ДПСУ

Наша думка

1

2

1. Чи можна при нарахуванні амортизації в податковому обліку використовувати мінімально допустимий строк корисного використання ОЗ, якщо наказом щодо облікової політики строк корисного використання такого об’єкта встановлено більшим?

Нарахування амортизації в цілях оподаткування здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта, який установлюється наказом по підприємству, і не може бути меншим від визначеного у п. 145.1 ПКУ (підрозділ 110.09.01 ЄБПЗ)

Згодні. Це прямо випливає з норм п.п. 145.1.2 ПКУ. Водночас у разі встановлення строку амортизації за ОЗ, що знаходяться в експлуатації до 01.04.11 р., є особливості (див. запитання 2)

2. Як визначається строк корисного використання для нарахування амортизації ОЗ, уведених в експлуатацію
до набуття чинності ПКУ?

Строк корисного використання об’єктів ОЗ із дати набуття чинності розд. III ПКУ визначається з урахуванням дати введення їх в експлуатацію, але не менше мінімально допустимих строків корисного використання, визначених п. 145.1 ПКУ (підрозділ 110.09.01 ЄБПЗ)

Згодні. Необхідно, щоб загальний строк експлуатації (як до 01.04.11 р., так і після цієї дати) був не меншим від передбаченого в п. 145.1 ПКУ. А от щодо придбаних ОЗ, які були в експлуатації в інших осіб, строк фактичного використання не враховується (див. нижче)

3. Чи враховується при придбанні ОЗ строк корисного використання, установлений попереднім власником?

При придбанні ОЗ для нарахування амортизації платник податків самостійно встановлює строк корисного використання (експлуатації) об’єкта в наказі по підприємству, який не може бути меншим від строку, визначеного в п. 145.1 ПКУ (підрозділ 110.09.01 ЄБПЗ)

Згодні. На жаль, жодних винятків для цієї ситуації в п.п. 145.1.2 ПКУ не передбачено

4. Як відображається в обліку операція з продажу ОЗ, на який не нараховується амортизація у зв’язку з досягненням залишковою вартістю такого об’єкта його ліквідаційної вартості?

У разі досягнення залишковою вартістю об’єкта ОЗ його ліквідаційної вартості він у податковому обліку не вважається ОЗ. У разі продажу такого об’єкта відображається дохід у повному розмірі від його реалізації в загальному порядку з урахуванням вимог щодо застосування звичайних цін (підрозділ 110.09.01 ЄБПЗ)

Не згодні. Відповідно до п. 146.13 ПКУ сума перевищення доходів від продажу над балансовою вартістю окремих об’єктів ОЗ включається до доходів платника податку, а сума перевищення балансової вартості над доходами від такого продажу — до витрат. Балансовою вартістю ОЗ є сума залишкової вартості ОЗ, що визначається як різниця між первісною вартістю з урахуванням переоцінки та сумою накопиченої амортизації (п.п. 14.1.9 ПКУ). У цьому випадку вона дорівнюватиме ліквідаційній вартості ОЗ. Отже, до доходів потрапить сума перевищення доходів від продажу об’єкта ОЗ над його ліквідаційною вартістю

5. Чи включаються до первісної вартості об’єкта нерухомості витрати на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄВС)?

Так, витрати на сплату ЄВС, понесені платником податку при придбанні об’єкта ОЗ, мають включатися до первісної вартості такого об’єкта (підрозділ 110.09.01 ЄБПЗ)

Варто відзначити, що при придбанні об’єкта нерухомості сплачується не ЄВС, а збір до Пенсійного фонду (ПФУ). Якщо автори відповіді мали на увазі саме його, то згодні. Збір до ПФУ в цьому випадку є платежем, який здійснюється у зв’язку з придбанням/отриманням прав на об’єкт ОЗ (п.146.5 ПКУ). Аналогічно включається до первісної вартості об’єкта ОЗ і збір до ПФУ, сплачуваний покупцем у зв’язку з придбанням легкового автомобіля

6. Як нараховується амортизація в разі виведення з експлуатації окремого об’єкта ОЗ на декілька днів протягом місяця?

Якщо протягом місяця окремий об’єкт ОЗ виводиться та вводиться в експлуатацію, то нарахування амортизації за таким об’єктом не припиняється (підрозділ 110.09.01 ЄБПЗ)

Згодні, оскільки це не передбачено нормами ПКУ. Водночас при нарахуванні амортизації виробничим методом невикористання ОЗ призводить до того, що амортизація не нараховується

7. Чи потрібно платнику податку на прибуток виводити з експлуатації ОЗ у разі тимчасового припинення господарської діяльності?

У разі тимчасового припинення господарської діяльності платник податку на прибуток має вивести з експлуатації ОЗ та зупинити нарахування амортизації на них (підрозділ 110.09.01 ЄБПЗ)

Не згодні. З п. 146.15 ПКУ випливає, що нарахування амортизації окремого об’єкта ОЗ припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем виведення його з експлуатації або передачі його до складу невиробничих необоротних матеріальних активів за рішенням платника податку або суду. Тобто платник самостійно приймає рішення щодо виведення таких об’єктів із експлуатації, при цьому видається відповідний наказ (п. 146.18 ПКУ). Див. із цього питання також статтю «Витрати в період простою: особливості відображення в обліку з податку на прибуток» // «БТ», 2012, № 17 — 18, с. 14

 

Влада КАРПОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі