Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна помилково не зареєстрована в ЄРПН і не включена до декларації. Які наслідки?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Податкова накладна помилково
не зареєстрована в ЄРПН і не включена
до декларації. Які наслідки?

Податкову накладну видали покупцю, але забули зареєструвати в ЄРПН та не відобразили у декларації. Які наслідки для продавця і покупця?

(м. Миколаїв)

 

Згідно з п. 201.10 ПКУ ПН видається продавцем на вимогу покупця та є підставою для формування податкового кредиту останнього.

Якщо ПН підпадає під вимоги п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (складена на суму ПДВ понад 10 тис. грн., на підакцизні чи імпортні товари) або ж складена у електронній формі (п.п. «б» п. 201.1 ПКУ), то така ПН підлягає обов’язковій реєстрації у ЄРПН протягом 15 календарних днів, наступних за днем її складання.

Відсутність факту реєстрації продавцем ПН в ЄРПН та/або порушення порядку її заповнення не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ до податкових зобов’язань (ч. 9 п. 201.10 ПКУ).

Виявлення розбіжностей даних ПН та ЄРПН є підставою для проведення органами ДПС документальної позапланової перевірки продавця та у відповідних випадках покупця товарів/послуг.

Отже, ситуація, описана у запитанні, матиме такі наслідки.

1. Для продавця. Продавець зобов’язаний задекларувати податкові зобов’язання. Якщо термін подання декларації з ПДВ за період, у якому була виписана ПН, минув, то зробити це можна лише за допомогою уточнюючого розрахунку. Його можна подати як самостійний документ (розмір самоштрафу складе 3 %) або ж як додаток до декларації за наступний період (розмір самоштрафу складе 5 %)*.

* Див. статтю «Звітність з ПДВ: виправляємо помилки за новими правилами» // «БТ», 2011, № 20, с. 16.

Зауважимо, що при цьому податкової перевірки, про яку згадано вище, продавець може уникнути.

Справа у тому, що порядок проведення позапланових перевірок, встановлений у ст. 78 ПКУ, передбачає, що така перевірка проводиться лише у тому випадку, коли платник податків не надасть відповідь на запит податкового органу. Якщо ж у відповіді на такий запит продавець своєчасно повідомить, що сума ПДВ, вказана у ПН, яка помилково не була відображена у декларації з ПДВ, була донарахована в уточнюючому розрахунку, та надасть копії відповідних документів, то, на наш погляд, жодних підстав для проведення позапланової перевірки не буде.

Якщо продавець самостійно не нарахує податкові зобов’язання, то це можуть зробити податківці у ході позапланової перевірки. При цьому розмір штрафу буде значно вищий (25 %, якщо таке порушення виявлено вперше, або ж 50 %, якщо це повторне порушення протягом 1095 днів).

2. Для покупця. ПКУ не зобов’язує покупця перевіряти факт реєстрації ПН у ЄРПН, однак, як було сказано вище, відсутність такої реєстрації позбавляє покупця права на податковий кредит. Отже, щоб уникнути неприємностей, покупець має самостійно перевірити**, чи була зареєстрована у ЄРПН отримана ПН.

** Про те, як це можна зробити, ми розповідали у Темі тижня «Єдиний реєстр податкових накладних» // «БТ», 2011, № 49, с. 31.

Якщо покупець виявив, що ПН не була зареєстрована у ЄРПН, то відповідно до ч. 11 п. 201.10 ПКУ покупець має право додати до декларації з ПДВ заяву (додаток Д8) із скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення сум ПДВ до складу податкового кредиту. До такої заяви додаються копії розрахункових документів, що засвідчують факт сплати ПДВ у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг або факт отримання таких товарів/послуг. Якщо платник ПДВ, подає податкову звітність в електронному вигляді, то копії таких документів подаються окремо у паперовому вигляді з дотриманням граничних термінів для подання податкової звітності.

У такому випадку жодних претензій податківців до правомірності формування податкового кредиту у зв’язку з відсутністю реєстрації ПН у ЄРПН та невідображення її у складі податкових зобов’язань продавця не повинно бути.

Якщо ж покупець включив до податкового кредиту ПН, яка підлягає реєстрації у ЄРПН, але не була там зареєстрована, то податківці можуть «вирізати» суми ПДВ за такою ПН із податкового кредиту та нарахувати штрафні санкції за результатами позапланової перевірки. Тому, щоб мінімізувати втрати, покупець може самостійно виключити таку ПН із податкового кредиту. Для цього потрібно подати уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ. Якщо в результаті такої помилки виникла недоплата, то покупець має нарахувати самоштраф у розмірі 3 % або 5 %.

У листі ДПСУ від 17.11.11 р. № 6451/7/15-3117-10 податківці вказали, що заява із скаргою на постачальника подається лише з податковою декларацією за той звітний період, у якому платник включив суму ПДВ до складу податкового кредиту. Включити суми ПДВ за такою ПН до податкового кредиту в наступних періодах, подавши скаргу на продавця разом із уточнюючим розрахунком, як стверджують податківці, не можна.

У деяких випадках можна відновити право покупця на податковий кредит шляхом повернення продавцю товарів, отриманих за такою «проблемною» ПН, та повторного їх придбання на підставі «правильної» ПН, яка буде зареєстрована у ЄРПН.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі