Теми статей
Обрати теми

Хто сплачує податок на землю після продажу будівлі?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Хто сплачує податок на землю після продажу будівлі?

Юридична особа є власником будівлі та земельної ділянки, розташованої під такою будівлею. Якщо відбувається відчуження такої будівлі, хто має сплачувати податок на землю до моменту переоформлення права власності на земельну ділянку?

(м. Київ)

 

Відповідно до загальних положень розд. XIII ПКУ платниками земельного податку є особи, яким земельні ділянки належать на праві власності або постійного користування. Також, за загальним правилом, земельний податок сплачується з дати виникнення права власності (постійного користування) на земельну ділянку, тобто після оформлення документів, що підтверджують права на земельну ділянку, і реєстрації таких прав. Ці висновки базуються на пп. 269.1, 286.1 і 287.1 ПКУ.

Однак розд. XIII ПКУ встановлює і низку спеціальних правил, що передбачають дещо інші умови для нарахування і сплати земельного податку. Зокрема, згідно з п. 287.6 ПКУ при переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Як показують роз’яснення, розміщені в підрозд. 200.01, 200.06, 200.07 ЄБПЗ, ДПСУ дотримується підходу, відповідно до якого п. 287.6 ПКУ є спеціальною нормою щодо пп. 286.1, 287.1 ПКУ, унаслідок чого покупець нерухомості зобов’язаний нараховувати і сплачувати податок на землю за земельні ділянки, розташовані під придбаними будівлями, з дати реєстрації прав власності на такі будівлі.

Такого підходу до застосування п. 287.6 ПКУ дотримуються й судові органи (див. постанову Київського апеляційного адмінсуду від 05.04.12 р. у справі № 2а-18753/11/2670, Харківського апеляційного адмінсуду від 02.04.12 р. у справі № 2а-1870/8707/11), хоча зустрічаються деякі судові рішення з протилежними висновками (див. постанову Київського апеляційного адмінсуду від 22.03.2012 р. у справі № 2а-9858/11/2670).

Звертаємо вашу увагу, що наведений вище підхід, згідно з яким покупець будівлі має сплачувати податок на землю за земельну ділянку, розташовану під такою будівлею, з дати реєстрації прав власності на будівлю, застосовувався судами і до 01.01.11 р., коли діяв Закон про плату за землю, що не містив спеціальної норми, аналогічної п. 287.6 ПКУ.

Так, у постанові від 08.12.11 р. № К-12402/09 ВАдСУ зазначав, що обов’язок зі сплати земельного податку за землю, розміщену під об’єктами нерухомості, при купівлі таких об’єктів виникає з дати реєстрації права власності на об’єкти нерухомості та не залежить від подальшого оформлення прав на землю.

Такої ж думки дотримувався і ВСУ в листі від 01.05.12 р., де зауважив, що відповідно до положень ст. 120 ЗКУ і 377 ЦКУ з моменту набуття права власності на жилий будинок (будівлю або споруду) у набувача виникає право (власності чи користування) на земельну ділянку, на якій розміщено цей об’єкт, а з ним — і обов’язок сплачувати земельний податок чи орендну плату.

При цьому ні ВАдСУ, ні ВСУ не вбачають жодних перешкод для нарахування і сплати податку на землю покупцем нерухомості, якщо оформлення прав на землю вимагатиме прийняття відповідного рішення місцевої ради або здійснення будь-яких додаткових процедур щодо оформлення прав на землю.

Таким чином, покупець будівлі має сплачувати податок на землю, розміщену під такою будівлею, з дати реєстрації прав власності на будівлю.

 

Роман БЕРЕЖНИЙ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі