Теми статей
Обрати теми

Умови роботи у групі 6 (юридичні особи)

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Умови роботи у групі 6 (юридичні особи)

 

Запитання

Відповідь

1

2

Які умови для роботи у групі 6?

1. Допустимий обсяг доходу за календарний рік — 20 млн грн.

2. Середньооблікова чисельність працівників не перевищує 50 осіб (розраховуємо показник середньої кількості працівників в еквіваленті повної зайнятості згідно з п. 4 Інструкції № 286(1)).

3. Дозволено здійснювати всі види діяльності, не заборонені для спрощеної системи.

4. Ставка ЄП: 7 % у разі сплати ПДВ до отриманого доходу без ПДВ або 10 % для неплатника ПДВ.

Підвищена ставка — подвійна ставка: 14 % у разі сплати ПДВ до отриманого доходу без ПДВ або 20 % для неплатника ПДВ

Коли застосовується підвищена ставка ЄП?

1. У разі перевищення розміру гранично допустимого доходу в сумі 20 млн грн. — подвійну ставку ЄП (14 або 20 %) застосовують до суми перевищення.

2. У разі здійснення заборонених для спрощеної системи видів діяльності (із зазначених у п. 291.5 ПКУ) або застосування заборонених форм розрахунків за відвантажені товари, виконані роботи, надані послуги (бартер, взаємозаліки тощо) подвійну ставку ЄП (14 або 20 %) застосовують до суми «незаконно» отриманого доходу. Крім застосування підвищеної ставки ЄП, з наступного кварталу підприємство має перейти на загальну систему

Який порядок сплати ЄП?

Протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал. Строк однаковий як для основної ставки ЄП (7 або 10 %), так і для підвищеної — 14 або 20 %

Коли можна вперше стати єдиноподатником групи 6?

З IV кварталу 2012 року.

При переході до групи 6 з IV кварталу 2012 року показники доходу і чисельності працівників слід контролювати так:

1. Перехід із групи 4 — важливо, щоб дохід, отриманий за квартали 2012 року, коли підприємство працювало на ЄП, не перевищив 20 млн грн., а середньооблікова чисельність працівників з початку року — 50 осіб. Крім того, у III кварталі єдиноподатники не повинні здійснювати заборонені види діяльності та застосовувати заборонені форми розрахунків за товари (роботи, послуги), інакше з IV кварталу 2012 року їм шлях на загальну систему.

2. Перехід із загальної системи — показники доходу і чисельності працівників беруть за минулий 2011 рік (п.п. 298.1.4 ПКУ). До Заяви на ЄП необхідно додати Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування (затверджено наказом МФУ від 20.12.11 р. № 1675)

Як звітує підприємство щодо ЄП?

Щокварталу подає декларацію протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (п. 296.3 і п.п. 49.18.2 ПКУ).

Уперше єдиноподатник групи 6 подаватиме декларацію за результатами діяльності у IV кварталі 2012 року не пізніше 11.02.13 р. (9 лютого — вихідний)

Що включається до доходу, який обкладається ЄП?

1. Дохід у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

2. Безоплатно отримані товари (роботи, послуги) — на дату підписання акта приймання-передачі.

3. Кредиторська заборгованість зі строком позовної давності, що минув, — на дату списання.

4. Вартість відвантажених товарів (робіт і послуг), за які отримано попередню оплату (аванс) у період сплати інших податків та зборів, визначених ПКУ, — на дату відвантаження товарів (виконання робіт, надання послуг).

5. Сума фіндопомоги, не поверненої протягом 12 календарних місяців з дня отримання.

Суми, що не враховуються, названо в п. 292.11 ПКУ

Коли доцільно вибирати
групу 6?

Відразу при переході на ЄП групу 6 є сенс вибирати лише в разі, коли в першому календарному кварталі роботи планується отримати дохід понад 5 млн грн. В інших випадках з метою мінімізації оподаткування рекомендуємо спочатку зареєструватися єдиноподатником групи 4, а при наближенні до 5 млн грн. переходити до групи 6. У цьому випадку перехід здійснюємо на підставі п.п. 298.1.5 ПКУ (Заяву на ЄП слід подати за 15 календарних днів до початку наступного кварталу).

Обов’язково перейти до групи 6 доведеться єдиноподатнику групи 4, який з початку календарного року перевищив дохід у сумі 5 млн грн. і при цьому й далі бажає залишатися на спрощеній системі. Перехід до групи 6 є обов’язковим та регламентується п.п. 3 п. 293.8 ПКУ. Якщо не перейти до групи 6 з наступного кварталу, слід повернутися на загальну систему оподаткування. Заяву на ЄП потрібно подати не пізніше 20 числа місяця, наступного за кварталом, в якому перевищено дохід. Із суми перевищення сплачується ЄП за подвійною ставкою ЄП (14 або 20 %)

Чи можна з групи 6 перейти до групи 4?

Так, можна. Це передбачено п.п. 298.1.5 ПКУ. Але має бути виконано такі умови:

1) обсяг отриманого доходу не повинен перевищити 5 млн грн.;

2) середньооблікова кількість найманих працівників з початку календарного року не повинна перевищити 50 осіб;

3) до дати переходу не повинні бути порушені правила роботи у групі 6 (не можна здійснювати заборонені види діяльності, застосовувати заборонені форми розрахунків). Інакше замість переходу до групи 4 єдиноподатнику групи 6 з наступного кварталу доведеться перейти на загальну систему

Чи поширюється звільнення від штрафів з ЄП у 2012 році на групу 6?

Фактично ні. Справа в тому, що стати єдиноподатниками групи 6 підприємці зможуть лише з IV кварталу 2012 року. У свою чергу, звільнення від штрафів, передбачене абзацом другим п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ(2), стосується тільки порушення у 2012 році єдиноподатних правил.

Тому звільнення від штрафів за порушення порядку сплати ЄП, правильності заповнення декларації та повноти сплати ЄП для групи 6 не спрацює, оскільки такі порушення єдиноподатник групи 6 фактично може допустити лише у 2013 році (хоча вони й пов’язані з періодами 2012 року)

(1) Використані документи і скорочення: ПКУ — Податковий кодекс України; Інструкція № 286 — Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.05 р. № 286; ЄП — єдиний податок; Заява на ЄП — Заява про застосування спрощеної системи оподаткування (затверджена наказом МФУ від 20.12.11 р. № 1675).

(2) Про це ми писали в Темі тижня «Податковий кодекс: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 29, с. 22.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі