Теми статей
Обрати теми

Про застосування штрафних санкцій до єдиноподатників — юридичних осіб у 2012 році

Редакція БТ
Лист від 18.10.2012 р. № 6401/0/71-12/15-2217

МОРАТОРІЙ НА ШТРАФИ
 ДО ЄДИНОПОДАТНИКІВ-ЮРОСІБ

у 2012 році: ДПСУ роз’яснює
 особливості застосування

Лист Державної податкової служби України від 18.10.12 р. № 6401/0/71-12/15-2217

«Про застосування штрафних санкцій до єдиноподатників — юридичних осіб у 2012 році»

 

У листі, що коментується, ДПСУ виклала своє бачення порядку застосування штрафних санкцій у 2012 році до юридичних осіб — платників єдиного податку. Нагадаємо, що раніше в листі від 02.08.12 р. № 21000/7/17-12/7* податківці вже висловлювалися з питання застосування штрафів до фізичних осіб — платників єдиного податку.

* Див. ком. «Мораторій на штрафи до ФОП-єдиноподатників у 2012 році: ДПСУ роз’яснює особливості застосування» // «БТ», 2012, № 43, с. 8.

У листі, що коментується, вони дотримуються тієї самої логіки, що і стосовно ФОП-єдиноподатників, але є й деякі новації. Так, з урахуванням норм абз. 2 п. 7 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі — ПКУ) податківці наполягають на застосуванні штрафних санкцій за несплату єдиного податку та неподання звітності (див. таблицю).

 

Штрафи, що застосовуються до єдиноподатників — юридичних осіб у 2012 році (підхід ДПСУ)

Штрафи накладаються

Штрафи не накладаються за такі порушення, допущені у 2012 році

Порушення

сума штрафу

порушення

Грошове зобов’язання, зазначене в податковій декларації, не сплачено платником в установлені строки (п. 126.1 ПКУ)(1)

При затримці до 30 календарних днів — штраф у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу.

При затримці понад 30 календарних днів — штраф у розмірі 20 % погашеної суми податкового боргу

Грошове зобов’язання, зазначене в податковій декларації, сплачено платником у встановлені строки, але не в повному обсязі (п. 126.1 ПКУ)

Неподання або несвоєчасне подання платниками єдиного податку — юридичними особами податкових декларацій (п. 120.1 ПКУ)

Штраф у розмірі 170 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

За повторне протягом року порушення — штраф у розмірі 1020 грн.

Платник податків у наступних податкових періодах самостійно виявляє помилки, що містяться в раніше поданій ним податковій декларації, та виправляє їх шляхом подання уточнюючого розрахунку або виправлення в поточній декларації (п. 50.1 ПКУ)(2)

(1) Однак якщо на картці особового рахунка платника єдиного податку — юридичної особи значиться переплата з єдиного податку, то сума грошового зобов’язання, зазначеного в податковій декларації, погашається за рахунок переплати, а штрафні санкції за несплату грошового зобов’язання в установлені чинним законодавством строки не застосовуються.

(2) Із цього випливає, що не застосовуються також штрафи згідно з п. 120.2 ПКУ за недотримання умов самовиправлення з п. 50.1 ПКУ (штраф у розмірі 5 % від суми самостійно нарахованого заниження податкового зобов’язання).

 

Про штрафи, що застосуються згідно зі ст. 123.1 ПКУ за заниження податкових зобов’язань в поданій податковій звітності, податківці в листі не згадали.

Ми вже зазначали, що положення п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ прописано нечітко, що допускає неоднозначне трактування. Зокрема, не зовсім зрозуміло, що розуміти під «повнотою сплати сум єдиного податку»*.

* Див. ком. «Мораторій на штрафи до ФОП-єдиноподатників у 2012 році: ДПСУ роз’яснює особливості застосування» // «БТ», 2012, № 43, с. 8.

У листі, що коментується, як і раніше в листі від 02.08.12 р. № 21000/7/17-12/7, податківці порівнюють порушення, зазначені в п. 300.1 ПКУ та в п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. У результаті вони дійшли висновку, що мораторій на застосування штрафів не поширюється на повну несплату узгодженої суми єдиного податку, але застосовується в ситуації часткової сплати. Водночас підхід суперечить логіці, оскільки незрозуміло, у чому полягає принципова різниця між зазначеними ситуаціями, що регламентуються тією самою нормою п. 126.1 ПКУ.

Тут можна говорити про два варіанти інтерпретації норм п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

У першому варіанті (ліберальному) мораторій поширюється на всі штрафи, що накладаються за п. 126.1 ПКУ , незалежно від того, чи сплачувалася будь-яка зазначена в декларації сума податкового зобов’язання з єдиного податку. Крім того, фразу «Штрафні санкції <…> за порушення у 2012 році порядку обчислення <…> єдиного податку <…> платниками не застосовуються» цілком можна віднести до:

ст. 120 ПКУ, що передбачає штрафні санкції за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності;

ст. 123 ПКУ, де передбачаються штрафні санкції за заниження податкових зобов’язань у поданій податковій звітності.

Адже саме ці статті передбачають відповідальність за порушення порядку нарахування (декларування) сум єдиного податку. Тому штрафи і за цими статтями у 2012 році сплачуватися не повинні.

У другому варіанті (фіскальному) штраф не накладається за порушення, пов’язані з помилками в обчисленні єдиного податку у 2012 році, тобто коли платник податків неправильно розрахував суму єдиного податку, неправильно її вказав у декларації та неправильно її заплатив (помилка в розрахунку сум єдиного податку призвела до факту його недоплати). Однак штрафи мають застосовуватися, якщо єдиноподатник:

— узагалі не розраховував суму єдиного податку та/або не вказував її в декларації;

— несвоєчасно подав декларацію;

— несвоєчасно сплатив або недоплатив зазначену в декларації суму єдиного податку.

Як бачимо, податківці вибрали «змішаний» варіант, який застосовуватимуть на практиці. У зв’язку з викладеним потрапити під мораторій у частині сплати єдиного податку в трактуванні податківців можна, заплативши за декларацією в установлений строк, скажімо, 1 грн. єдиного податку. Тоді умови «неповної» сплати формально буде дотримано.

Ми ж є прихильниками ліберального підходу та вважаємо, що в будь-якому разі штрафи за ст. 123.1 ПКУ за порушення, допущені в обчисленні та сплаті єдиного податку у 2012 році, застосовуватися не повинні.

Зауважимо також, що мораторій застосовується лише до фінансових санкцій та до адміністративної відповідальності за ст. 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Із цього виходить, що пеня, яка не включається до поняття фінансової санкції (п. 111.2 ПКУ), до єдиноподатників застосовується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі