Теми статей
Обрати теми

Податкові наслідки при неповерненні фінансової допомоги засновнику протягом 365 днів

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Податкові наслідки при неповерненні фінансової допомоги
засновнику протягом 365 днів

Підприємство — платник податку на прибуток отримало позику (поворотну фінансову допомогу) від засновника в листопаді 2011 року. На сьогодні через скрутне фінансове становище повернути позику немає можливості. Які податкові наслідки будуть, якщо ми не повернемо отримані кошти протягом 365 днів з моменту отримання?

(м. Харків)

 

Загальні правила обкладення податком на прибуток операцій з отримання фінансової допомоги не поширюються на суми поворотної фінансової допомоги, одержаної від засновника/учасника (у тому числі нерезидента) такого платника податку, у разі повернення такої допомоги не пізніше 365 календарних днів від дня її отримання (абзац четвертий п.п. 135.5.5 Податкового кодексу України, далі — ПКУ).

Логічно, що в разі неповернення такої допомоги після закінчення 365 днів (підкреслимо: від дня її отримання, а не дня укладення договору позики) податкові послаблення не діють.

Ми розуміємо це так: протягом року фіндопомога від засновника ніяк не впливає на податковий облік. У тому звітному періоді, в якому підприємство прострочило 365-денний строк для повернення фіндопомоги засновнику, можуть настати податкові наслідки, як і при звичайному отриманні фіндопомоги (тобто статус засновника вже не береться до уваги). Однак податкові наслідки настануть лише в тому випадку, якщо фіндопомога залишається неповерненою на кінець звітного періоду (у нашому випадку — на 31.12.12 р.). Тож у такій ситуації, якщо фіндопомогу отримано:

1) від платника податку на прибуток, то підприємство на суму залишку нараховує умовні проценти за кожен день фактичного користування такою допомогою. Таким чином, якщо станом на 31.12.12 р. у підприємства залишиться борг перед засновником (підприємство — платник податку на прибуток), то на суму залишку нараховуються та включаються в доходи умовні проценти за весь період користування грошима з 21.11.11 р. по 31.12.12 р.;

2) від неплатника податку на прибуток, то сума не поверненого станом на 31.12.12 р. залишку включається в доходи підприємства. При подальшому поверненні фіндопомоги підприємство відобразить податкові витрати. З цим згодні й представники ДПСУ (консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2012, № 16, с. 4).

Є думка, що ситуацію прострочення повернення фіндопомоги засновнику слід розглядати як помилку: платник податків помилково не відображав доходи або не нараховував умовні проценти протягом усього 365-денного строку. Наслідком цього є необхідність коригування минулих періодів у порядку, установленому для виправлення помилок. На наш погляд, тут не можна говорити про помилку, оскільки протягом 365-денного строку підприємство правомірно не відображало доходи на підставі абзацу четвертого п.п. 135.5.5 ПКУ (за умови, що первісно в договорі строк повернення фіндопомоги не перевищував 365 днів). Сьогодні у зв’язку з обставинами, що знову відкрилися, підприємство з поточного звітного періоду припиняє застосовувати пільговий порядок оподаткування та відображає в податковому обліку отриману фіндопомогу в загальному порядку (збільшує доходи на суму фіндопомоги, що залишиться неповерненою на кінець кварталу, а в періоді повернення визнає витрати в розмірі поверненої суми).

Оскільки вимога про коригування минулих звітних періодів не позбавлена підстав, необхідно стежити за граничним строком повернення фіндопомоги та не допускати порушення цього строку. Якщо фінансове становище підприємства не дозволяє повернути фіндопомогу, то як вихід з ситуації можна запропонувати оформити повернення фіндопомоги засновнику за першим договором позики і одночасно отримати таку ж суму фіндопомоги від цього засновника строком на 365 днів за новим договором позики. При цьому слід пам’ятати: якщо розрахунки здійснюватимуться в готівковій формі, то сума розрахунків між суб’єктами господарювання за день не повинна перевищувати 10 тис. грн. У розрахунках з учасником — фізичною особою це обмеження не діє.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі