Теми статей
Обрати теми

Уносити додаткові вклади учасникам слід після реєстрації рішення про збільшення статутного капіталу

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Уносити додаткові вклади учасникам слід після реєстрації рішення
про збільшення статутного капіталу

Підприємство (ТОВ) є платником єдиного податку. Статутний капітал зареєстровано та сформовано у 2009 році. Сьогодні учасник — фізична особа здійснює внесок до статутного капіталу (передає будівлю магазину). Як відобразити операцію в обліку до внесення змін до статуту? Чи можна спочатку відобразити вартість отриманої будівлі у складі додаткового капіталу, а потім перевести до складу статутного капіталу?

(м. Миколаїв, Львівська обл.)

 

Відразу зауважимо, що з позиції оподаткування вкрай небажано оформляти передачу будівлі від учасника товариству до реєстрації змін у статуті. Статутний капітал ТОВ* утворюється за корпоративною формою її організації, що полягає в закріпленні частки статутного капіталу за кожним учасником шляхом емісії корпоративних прав. Податковим кодексом України (далі — ПКУ) передбачено низку пільг при здійсненні внесків до статутного капіталу учасниками (див. таблицю), але щоб ними скористатися, необхідно дотриматись юридичної процедури щодо збільшення статутного капіталу, про що йтиметься нижче.

* Використані скорочення: ТОВ — товариство з обмеженою відповідальністю, ПДФО — податок на доходи фізичних осіб; БТІ — бюро технічної інвентаризації, Держреєстр — Державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Здійснення учасниками внесків без реєстрації збільшення статутного капіталу можливе, але з не дуже привабливими податковими наслідками. Такі внески здійснюються понад зареєстрований розмір статутного капіталу. Результат — немає факту обміну майна на корпоративні права підприємства. У цьому випадку внески збільшують не статутний, а додатковий капітал підприємства. З позиції оподаткування контролюючі органи напевно кваліфікуватимуть таку операцію як надання безоплатної фінансової допомоги (при внесенні грошових коштів) чи безоплатну передачу майна (товарами, майновими правами тощо).

 

Податкові наслідки передачі майна від учасника товариству

Вид податку

Внесок до статутного капіталу

Внесок учасника без зміни розміру статутного капіталу

Єдиний податок

Не включається в дохід (п.п. 8 п. 292.11 ПКУ)

Уключається в дохід як безоплатно отримані активи (п. 292.3 ПКУ)

ПДФО

Не обкладається (п.п. 165.1.44 ПКУ)

Уключається до оподатковуваного доходу як дохід від продажу майна (ст. 172 і 173 ПКУ)(1)

(1) Згідно з пп. 172.8 і 173.8 ПКУ для цілей оподаткування під продажем розуміється будь-який перехід права власності на об’єкти рухомого та нерухомого майна, крім їх успадкування і дарування. Для того щоб не розглядати передачу майна товариству як продаж, а визнати її даруванням, на наше переконання, необхідне відповідне документальне оформлення, а саме укладення договору дарування. Якщо перехід права власності буде оформлено як внесок до статутного капіталу, але відповідні зміни щодо збільшення статутного капіталу не буде зареєстровано, така операція потрапить під оподаткування. В описаній у запитанні ситуації учасник передає нежитлове приміщення (будівлю магазину). Такий дохід оподатковується за ставкою 5 % від договірної вартості, але не нижче за оціночну вартість, розраховану БТІ, навіть якщо це перший продаж нерухомості у звітному році.

 

Тепер щодо процедури реєстрації збільшення розміру статутного капіталу. Відповідно до ч. 2 ст. 87 Господарського кодексу України (далі — ГКУ) товариство має право змінювати (збільшувати або зменшувати) розмір статутного капіталу в порядку, установленому ГКУ та законом, прийнятим відповідно до нього. У свою чергу, частиною другою ст. 16 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII (далі — Закон про госптовариства) прийняття рішення стосовно збільшення статутного капіталу можливе тільки після внесення повністю всіма учасниками своїх вкладів.

Порядок унесення учасниками додаткових вкладів та їх розмір установлюються загальними зборами учасників товариства під час прийняття рішення про збільшення статутного капіталу. Це рішення оформляється протоколом зборів учасників. Далі складаються зміни до установчих документів (статут ТОВ) щодо нового розміру статутного капіталу, розміру та співвідношення часток учасників після збільшення статутного капіталу.

Згідно зі ст. 7 Закону про госптовариства товариство зобов’язане у п’ятиденний строк повідомити держреєстратора про зміни в установчих документах для внесення цих відомостей до Держреєстру. Для цього заповнюється Реєстраційна картка на внесення змін до установчих документів (форма № 3), до якої додається примірник оригіналу або нотаріально посвідчена копія рішення учасників про зміну розміру статутного капіталу (ч. 2 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV, далі — Закон № 755).

Рішення товариства про зміну розміру статутного капіталу набирає чинності з дня його внесення до Держреєстру (ч. 3 ст. 87 ЦКУ, абзац четвертий ст. 16 Закону про госптовариства). Відповідно після того, як ТОВ зареєструє ці зміни, передачу майна від учасника до статутного капіталу можна здійснювати без побоювання виникнення будь-яких негативних наслідків. Підкреслимо, що законодавство зобов’язує господарське товариство зареєструвати саме рішення про зміну розміру статутного капіталу, яке з цього моменту набирає юридичної сили та є підставою для відображення в бухгалтерському обліку відповідних господарських операцій, пов’язаних з цим, а не факту зміни (у цьому випадку збільшення) статутного капіталу.

Отже, підсумуємо. Уже на момент унесення вкладу учасником має бути визначено, що є цим внеском. На нашу думку, буде дуже непросто довести відсутність негативних податкових наслідків у ситуації, коли спочатку майно внесено до складу додаткового капіталу, а потім після реєстрації збільшення статутного капіталу його перевели до складу статутного.

Зауважимо, що в судовій практиці у спорі про порядок оподаткування внесків до реєстрації збільшення статутного капіталу були рішення як на користь платників податків (ухвали ВАдСУ від 05.07.06 р., від 06.12.06 р.; постанови ВГСУ від 13.04.05 р. № 23/106-04-3535, від 21.09.04 р. № 9/325-03), так і на користь податкових органів (ухвала ВАСУ від 06.06.07 р.). Як доказ правоти підприємства суди приймали той факт, що рішення власників про збільшення статутного капіталу у формі протоколу було складене, хоча воно ще й не набрало чинності. У первинних документах (платіжних, актах приймання-передачі тощо) у призначенні було зазначено, що це внески, спрямовані на збільшення статутного капіталу товариства. Оскільки аргументація цих позитивних судових рішень небездоганна, а також зважаючи на недавню постанову ВСУ від 21.02.12 р. у справі № 21-942во10, де рішення було прийнято на користь податкових органів, вважаємо, що шанси в товариства відстояти свою правоту в суді є незначними.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі