Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку формування реєстру великих платників податків та затвердження Змін до Порядку обліку платників податків та зборів

Редакція БТ
Наказ від 11.09.2012 р. № 986

РЕЄСТР ВЕЛИКИХ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ:

затверджено Порядок формування

Наказ Міністерства фінансів України від 11.09.12 р. № 986

«Про затвердження Порядку формування реєстру великих платників податків та затвердження Змін до Порядку обліку платників податків та зборів»

 

Наказом , що коментується, затверджено Порядок формування реєстру великих платників податків (далі — Порядок № 986) та внесено пов’язані з цим зміни до Порядку обліку платників податків та зборів, затвердженого наказом МФУ від 09.12.11 р. № 1588 (далі — Порядок № 1588).

Великі платники податків. Нагадаємо, що згідно з п.п. 14.1.24 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) великим платником податків (ВПП) вважається юридична особа, у якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує п’ятсот мільйонів гривень або загальна сума сплачених до Державного бюджету України податків за платежами, що контролюються органами державної податкової служби, за такий самий період перевищує дванадцять мільйонів гривень.

Порядок обліку таких осіб має специфіку: відповідно до п. 64.7 ПКУ Мінфін визначає порядок обліку платників податків в органах ДПС та порядок формування Реєстру ВПП на відповідний рік, що ним і було зроблено.

У разі включення платника податків до Реєстру ВПП на нього поширюються, зокрема, такі особливості:

— ВПП має право звернутися до ДПСУ із заявою про укладення договору про ціноутворення для цілей оподаткування (п. 39.16 ПКУ)*;

— строк проведення перевірок ВПП перевищує строки перевірок для інших платників (ст. 82 ПКУ);

— при проведенні документальних перевірок ВПП зобов’язаний також надати в електронній формі копії документів щодо обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування (п. 85.2 ПКУ)**;

— стосовно автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ для ВПП діє додатковий критерій з п.п. 200.19.8 ПКУ (ВПП не повинен декларувати збитки за попередній рік).

* Див. Калейдоскоп документів «Звичайні ціни для великих платників податків: Кабмін затвердив договір про порядок їх застосування» // «БТ», 2012, № 37, с. 12.

** Див. ком. «Електронні документи: особливості використання та перевірки» // «БТ», 2012, № 7, с. 4.

Але головна особливість полягає в тому, що після включення платника податків до Реєстру ВПП та отримання повідомлення про це він зобов’язаний стати на облік у спеціалізованому органі ДПС, який здійснює податковий супровід ВПП, з початку податкового періоду (календарного року), на який сформовано Реєстр (п. 64.7 ПКУ).

Якщо цього не буде зроблено платником добровільно, то орган ДПС прийме рішення про зміну місця обліку самостійно. При цьому ВПП після зміни його місця обліку зобов’язаний сплачувати податки за місцем попереднього обліку в органах ДПС, а подавати податкову звітність і виконувати інші обов’язки, передбачені ПКУ, — за новим місцем обліку.

У разі відсутності за місцем реєстрації ВПП спеціалізованого органу ДПС його облік за рішенням ДПСУ здійснюється або територіально найближчим спеціалізованим органом ДПС, або іншим органом ДПС (п. 64.7 ПКУ).

Що робити ВПП після оприлюднення Реєстру. Кожному платнику податків, якого включено до Реєстру ВПП:

— на наступний рік;

— у поточному календарному році, але не включено до Реєстру ВПП на наступний календарний рік,

до 15 жовтня поточного року надсилаються повідомлення про включенння/невключення його до Реєстру ВПП на наступний рік за формою № 1-ВПП (поштою рекомендованим листом із повідомленням про вручення).

Якщо особа не була ВПП, але з наступного року до Реєстру потрапляє , вона має самостійно визначити нове основне місце обліку шляхом подання до вибраного спеціалізованого органу ДПС заяви за формою № 1-ОПП не пізніше 15 листопада поточного року. Інакше податківці самостійно приймуть рішення про зміну основного місця обліку та переведення на облік до спеціалізованого чи іншого органу ДПС і надішлють платнику відповідне рішення за формою № 2-ВПП (поштою рекомендованим листом із повідомленням про вручення).

Якщо особа значилася ВПП, а в наступному році до Реєстру не включена , вона має у зворотному порядку перейти з обліку в спеціалізованому органі ДПС до органу ДПС за своїм місцезнаходженням. Знову ж таки, у ситуації, коли такого рішення прийнято не буде, органи ДПС переведуть платника податків самостійно (п. 3.5 Порядку № 986).

За яких умов до Реєстру ВПП уносяться зміни . Протягом календарного року, на який сформовано Реєстр ВПП, до нього може бути внесено зміни лише в таких випадках:

— якщо платник податків у наступних після затвердження Реєстру ВПП податкових періодах досяг критеріїв, визначених п.п. 14.1.24 ПКУ (у тому числі за рахунок подання уточнюючих декларацій (розрахунків), або за результатами перевірок, проведених органами ДПС);

— у разі припинення юридичної особи.

У ситуації, коли платник податків перебував на обліку в спеціалізованому органі ДПС та змінив своє місцезнаходження, він має право або продовжувати залишатися на обліку в цьому органі, або перейти на облік до іншого спеціалізованого органу ДПС (п.п. 10.2.4. Порядку № 1588). Але в останньому випадку зміна місцезнаходження відбувається за загальними процедурами зняття/узяття на облік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі