Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації з питань застосування факсиміле при складанні первинних документів, документів бухгалтерської та фінансової звітності

Редакція БТ
Наказ від 22.11.2012 р. № 1047

ФАКСИМІЛЕ:

податківці застосовувати забороняють

Наказ Державної податкової служби України від 22.11.12 р. № 1047

«Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації з питань застосування факсиміле при складанні первинних документів, документів бухгалтерської та фінансової звітності»

 

Узагальнююча податкова консультація з питань застосування факсиміле при складанні первинних документів, документів бухгалтерської та фінансової звітності , затверджена наказом (далі — УПК № 1047), що коментується, присвячена питанням застосування факсиміле на первинних та інших документах. Як завжди, консультацію можна умовно поділити на дві частини: теоретичну та відповіді на запитання. Почнемо з останніх.

В УПК № 1047 ДПСУ дійшла висновку про неможливість застосування факсиміле:

1) при складанні податкової звітності. Висновок цілком передбачуваний і, на нашу думку, об’єктивний через відсутність чіткої правової регламентації застосування факсиміле (крім договорів) та визначення правового статусу факсиміле, тоді як у п. 48.5 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) йдеться про необхідність підписання звітності конкретними особами.

Тому доти, доки законодавчо факсиміле не прирівняють до власноручного підпису або в ПКУ не з’явиться пряма норма про можливість застосування факсиміле при підписанні податкової звітності, останню слід підписувати власноруч*;

2) при складанні податкової накладної. Власне кажучи, логіка податківців тут також очевидна. З нею змушені погодитися й ми на підставі вже приведених вище аргументів та міркувань. Додамо лише те, що про підписання податкової накладної конкретними особами без застереження про можливість застосування факсиміле йдеться в п. 16 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом МФУ від 01.11.11 р. № 1379**;

3) при оформленні податкових повідомлень-рішень, податкових вимог, наказів про направлення на перевірку. Цього висновку ДПСУ дійшла на базі аналізу відповідних норм ПКУ, в яких немає жодного слова про застосування факсиміле, а також п. 59 Типової інструкції з діловодства в центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою КМУ від 30.11.11 р. № 1242, згідно з якою заборонено застосування факсиміле посадової особи на організаційно-розпорядчих, фінансових, бухгалтерських документах.

* Водночас нам відомі судові рішення, в яких суд доходив до висновку, що факсиміле є власноручним підписом. Незважаючи на це, доти, доки ця практика не стане повсюдною або до внесення зазначених вище змін рекомендуємо не застосовувати факсиміле при оформленні податкової звітності.

** На неможливість оформлення податкових накладних з використанням факсиміле податківці вказували також і в роз’ясненні, розміщеному в розділі 130.21 Єдиної бази податкових знань.

Про те, що факсиміле не може застосовуватися при оформленні на направленні на перевірку, ішлося в розділі 030.02 Єдиної бази податкових знань. Радує, що ДПСУ послідовна в питаннях застосування норм ПКУ в частині факсиміле: відсутність згадки в ПКУ про можливість застосування факсиміле ДПСУ сприймає як заборону на застосування факсиміле в усіх випадках.

Водночас запитання про оформлення первинних та бухгалтерських документів із застосуванням факсиміле в консультації окремо не виділено. Проте відповідь на нього в консультації, що коментується, усе-таки є і міститься в теоретичній частині (див. «Не можна застосовувати факсиміле на первинних документах»).

 

Не можна застосовувати факсиміле на первинних документах

Витяг із УПК № 1047

«Використання при оформленні первинних документів факсимільного відтворення підпису допускається у порядку, встановленому законом, іншими актами цивільного законодавства.

Однак нормами Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» застосування факсиміле для підпису первинних документів не передбачено».

 

Цілком очевидно, що податківці є противниками застосування факсиміле на первинних документах. У принципі, при поточній редакції п. 2.5 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом МФУ від 24.05.95 р. № 88, ми змушені погодитися з їх позицією. Порівняльний аналіз із колишньою редакцією названого пункту дозволяє стверджувати, що внесені Мінфіном зміни, по суті, були спрямовані на встановлення заборони на застосування факсиміле на первинних документах*. Власне кажучи, Мінфін уже давно говорить про заборону на підписання первинних документів за допомогою факсиміле (див. його лист від 03.08.09 р. № 31-34000-20-16/20991).

* Див. статтю «Факсиміле: особливості застосування» // «БТ», 2010, № 37, с. 15.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі