Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку коригування податкового кредиту при переході платника податку на додану вартість на застосування спеціального режиму оподаткування у сфері сільського господарства

Редакція БТ
Лист від 20.08.2012 р. № 560/0/61-12/15-3415-02, 1089/0/7172/15-3417-02

РОЗПОДІЛ ПДВ

при переході на спецрежим

Лист Державної податкової служби України від 20.08.12 р. № 560/0/61-12/15-3415-02, № 1089/0/7172/15-3417-02

«Щодо порядку коригування податкового кредиту при переході платника податку на додану вартість на застосування спеціального режиму оподаткування у сфері сільського господарства»

Нагадаємо, що відповідно до п.п. 209.15.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) у разі якщо товари/послуги, основні фонди, виготовлені та/або придбані, використовуються сільськогосподарським підприємством частково для виготовлення сільськогосподарських товарів (послуг), а частково для інших товарів/послуг, то сума сплаченого (нарахованого) податкового кредиту розподіляється виходячи з частки використання таких товарів/послуг, основних фондів в операціях сільськогосподарського виробництва та відповідно в інших операціях. Це правило розподілу застосовують сільгосппідприємства, які придбали товари, перебуваючи на спецрежимі з ПДВ.

До переходу на спецрежим з ПДВ сільгосппідприємства відображають у загальній декларації з ПДВ операції з придбання товарів/послуг та основних засобів, які призначені:

для виготовлення сільськогосподарських товарів (послуг);

— для виготовлення інших товарів/послуг .

Якщо такі товари/послуги на момент переходу на спецрежим з ПДВ залишилися невикористаними, то постає запитання: коли і як розподілити суму сплаченого податкового кредиту між спецрежимною та іншою діяльністю?

Прямої відповіді на це запитання у ПКУ немає. У листі, що коментується, спираючись на положення п.п. 209.15.1 ПКУ, податківці виклали свою позицію з цього приводу (див. «Розподіл податкового кредиту при переході на спецрежим з ПДВ»).

 

Розподіл податкового кредиту при переході на спецрежим з ПДВ

Витяг із листа ДПСУ від 20.08.12 р. № 560/0/61-12/15-3415-02, № 1089/0/7172/15-3417-02, що коментується

«Враховуючи вищевикладене, після реєстрації в якості суб’єкта спеціального режиму оподаткування підприємство повинно подавати до податкового органу за місцем реєстрації загальну та скорочену податкові декларації з податку на додану вартість.

При цьому суми ПДВ, які були нараховані (сплачені) при придбанні товарів (послуг) в попередніх звітних періодах та включені до складу податкового кредиту таких попередніх звітних періодів, на дату переходу на спеціальний режим оподаткування залишаються невикористаними, мають бути розподілені на ті, які використовуватимуться у сільськогосподарському виробництві (діяльності, на яку поширюється спеціальний режим оподаткування), та ті, які використовуватимуться в іншій діяльності платника.

Такий розподіл має бути відображений у податковій звітності платника шляхом перенесення частки податкового кредиту із загальної податкової декларації (вказується зі знаком «-» в рядку 16.2) з податку на додану вартість до податкової декларації з податку на додану вартість скороченої (вказується зі знаком «+» у рядку 12.2)».

 

Із роз’яснень податківців випливає, що розподіляти суму сплаченого податкового кредиту у попередніх звітних періодах між загальною і скороченою декларацією з ПДВ сільгосппідприємства мають при переході на спецрежим з ПДВ виходячи з очікуваного напрямку використання.

На наш погляд, такий підхід податківців хоч і не позбавлений логіки та все ж не універсальний.

Його доцільно застосовувати лише в тому випадку, коли залишки планується повністю використовувати у сільгоспдіяльності або ж достовірно відомо, де будуть використовуватись такі залишки. Лише в такому випадку підприємство зможе без помилок перерозподілити податковий кредит. По суті суму податкового кредиту, сформованого щодо «сільгоспних» залишків товарів/послуг, потрібно перенести до декларації з ПДВ (скороченої) вже при переході на спецрежим. Хоча є один негативний момент: не виключено, що такі корективи призведуть до суттєвого збільшення розміру ПДВ, нарахованого до сплати у загальній декларації з ПДВ (за рахунок зменшення податкового кредиту).

У випадку коли підприємство достовірно не знає, яка частина товарів, послуг чи основних засобів буде використовуватися у сільгсопдільності, а яка в інших операціях, то використовувати такий підхід не варто. Адже податковий кредит усе одно доведеться коригувати виходячи із фактичного напрямку використання.

Тому, на наш погляд, розподіляти податковий кредит слід не в момент переходу на спецрежим з ПДВ, а в момент використання товарів/послуг, як це передбачено у ч. 3 п.п. «а» п.п. 209.15.1 ПКУ. Такий підхід дасть можливість уникнути «зайвих» помилок у разі невірного розподілі податкового кредиту при переході на спецрежим з ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі