Теми статей
Обрати теми

Про розстрочення сум заборгованості зі сплати страхових внесків

Редакція БТ
Лист від 15.11.2012 р. № 26786/03-20

ПЕНСІЙНІ ВНЕСКИ
 ТА ШТРАФИ ЩОДО НИХ:

ПФУ розповів про порядок розстрочення

Лист Пенсійного фонду України від 15.11.12 р. № 26786/03-20

«Про розстрочення сум заборгованості зі сплати страхових внесків»

 

У листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) висловив свою думку про застосування Порядку № 12-1* та про особливості застосування штрафних санкцій щодо пенсійних внесків, які справляються до 2011 року.

* Порядок списання штрафів та пені платникам, які виконали умови договору про розстрочення сум заборгованості із сплати страхових внесків, та форми договору про розстрочення сум заборгованості із сплати страхових внесків, затверджений постановою правління ПФУ від 19.07.12 р. № 12-1.

Застосування Порядку № 12-1. Свого часу Порядок № 12-1 було прийнято на виконання п. 71 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄВС**. Пункт 71до Закону про ЄВС було додано з 12.06.12 р. Законом України від 22.05.12 р. № 4814-VI (ком. у «БТ», 2012, № 26, с. 3). Сам же Порядок № 12-1 розроблено пізніше та набрав чинності лише з 23.08.12 р. Імовірно, про цей часовий розрив і йдеться в листі, що коментується, хоча чіткої відповіді в ньому немає.

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Із посиланням на ст. 6 і 19 Конституції України ПФУ зауважив, що органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження в установлених Конституцією України межах та відповідно до законів України. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та способом, які передбачено Конституцією та законами України. Також ПФУ процитував норму ст. 58 Конституції України, згідно з якою закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Як же бути в цій ситуації? Озвучимо свою позицію з цього питання.

За загальновизнаними принципами права закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, а зворотна дія законів та інших нормативно-правових актів стосується лише фізичних осіб та не поширюється на юридичних осіб (рішення КСУ «У справі за конституційним зверненням Національного банку України щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 58 Конституції України (справа про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів)» від 09.02.99 р. № 1-рп/99).

Водночас для юросіб у тексті законів та інших нормативно-правових актів може бути передбачено спеціальне зазначення на їх зворотну дію.

У ситуації з нормою п. 71 розділу VIII Закону про ЄВС без прийняття постанови правління ПФУ від 19.07.12 р. № 12-1 виконати повною мірою цю норму навряд чи було можливо, адже не було форми договору, який потрібно було укладати для розстрочення. Тому й виходить, що фактично можливість розстрочення з’явилася у страхувальників лише після набуття чинності постановою правління ПФУ від 19.07.12 р. № 12-1, тобто з 23.08.12 р. Але, незважаючи на фактичне відкладання початку запровадження можливості розстрочення платежів, у страхувальників було достатньо часу для реалізації цього права: заяву на розстрочення можна було подати протягом 6 місяців з дня набуття чинності Законом України від 22.05.12 р. № 4814-VI — по 11.12.12 р.

Застосування штрафних санкцій щодо пенсійних внесків, які справляються до 2011 року. У листі, що коментується, ПФУ ще раз нагадав про застосування «старого» законодавства при стягненні заборгованості за пенсійними внесками (справлялися до 01.01.11 р.) та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 01.01.11 р., — застосовується законодавство, що було чинне на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. При цьому соцфонди зберігають свої повноваження, які в них були до 01.01.11 р., у період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків та сум штрафних санкцій (п. 7 розділу VIII Закону про ЄВС).

ПФУ нагадав, що згідно зі ст. 106 Закону № 1058* суми страхових внесків, своєчасно не нарахованих та/або не сплачених страхувальниками у строки, визначені Законом № 1058, вважаються простроченою заборгованістю зі сплати страхових внесків (недоїмкою) та стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 р. № 1058-IV.

Крім накладення фінсанкцій згідно із Законом № 1058, ПФУ також нагадав і про адміністративну відповідальність на підставі ст. 1651 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП). Але щодо адмінвідповідальності за порушення у сплаті пенсійних внесків ПФУ вказує на чинну редакцію ст. 1651 КУпАП.. Так, за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску, страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб накладається штраф від 425 до 850 грн.

Отже, за порушення у сплаті пенсійних внесків застосовується адміністративна відповідальність згідно з новою редакцією ст. 1651 КУпАП (що діє на момент притягнення до відповідальності, а не на момент вчинення порушення). У зв’язку з цим нагадаємо також про те, що залежно від виду порушення (триваюче чи нетриваюче) адмінштраф може бути накладено протягом 2 місяців від дня виявлення або вчинення порушення (ст. 38 КУпАП). Тому може статися так, що в деяких випадках посадових осіб уже не можна буде притягти до відповідальності за порушення, допущені при справлянні та сплаті пенсійних внесків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі