Теми статей
Обрати теми

Щодо податкового обліку операцій з власними борговими цінними паперами

Редакція БТ
Лист від 05.11.2012 р. № 4793/0/61-12/15-1415

БОРГОВІ ЦІННІ ПАПЕРИ:

як визначати прибуток/збиток від розміщення

Лист Державної податкової служби України від 05.11.12 р. № 4793/0/61-12/15-1415

«Щодо податкового обліку операцій з власними борговими цінними паперами»

 

У листі, що коментується, податківці роз’яснили проблемний момент, пов’язаний з визначенням прибутку (збитку) від розміщення боргових цінних паперів власної емісії. Нагадаємо, що до боргових цінних паперів згідно з п. 5 ст. 3 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.06 р. № 3480-IV відносять цінні папери, що засвідчують відносини позики та передбачають зобов’язання емітента сплатити у певний строк грошові кошти відповідно до зобов’язання, а саме облігації, векселі та ощадні (депозитні) сертифікати. Відразу зауважимо, що лист адресовано банку, тому для інших осіб він, скоріше, має довідковий характер.

Проблема, порушена в листі, полягає в тому, що в Податковому кодексі України (далі — ПКУ) відсутні норми, які регламентують порядок визначення прибутку (збитку) від розміщення боргових цінних паперів власної емісії. Так, у п.п. 153.4.3 ПКУ лише вказується таке: «…у разі розміщення платником податку боргових цінних паперів вище/нижче номінальної вартості прибуток/збиток від їх розміщення відноситься до складу його доходів/витрат у податковий період, протягом якого відбулося погашення/викуп таких цінних паперів». Як бачимо, у цій нормі зазначено лише період, в якому в податковому обліку відображається прибуток (збиток) від розміщення цінних паперів, — ним є період погашення (викупу) цінних паперів. Водночас ні в цій нормі, ні в інших положеннях ПКУ нічого не йдеться про механізм розрахунку такого прибутку.

Податківці роз’яснили цю прогалину в листі (див. «Прибуток (збиток) від розміщення боргових цінних паперів»)

 

Прибуток (збиток) від розміщення боргових цінних паперів

Витяг із листа від 05.11.12 р. № 4793/0/61-12/15-1415

«З врахуванням норм п.п. 153.4.3 п. 153.4 ст. 153 ПКУ, а також особливостей фінансового обліку операцій з розміщення (подальшого продажу) і зворотного викупу (погашення) боргових цінних паперів власної емісії, прибуток/збиток від розміщення цінних паперів власної емісії розраховується як різниця між вартістю зворотного викупу (погашення) цінних паперів та вартістю їх розміщення».

 

Ми згодні з викладеною позицією, оскільки вона відповідає системному прочитанню ПКУ*. Пояснимо викладене на прикладі. Припустимо, що покупець видав облігацію власної емісії номінальною вартістю 1600 грн. зі строком погашення 1 рік і розмістив її з дисконтом за вартістю 1200 грн., а потім достроково викупив її за ціною:

1) 1500 грн.;

2) 1000 грн.

* Докладніше про оподаткування операцій з цінними паперами ми розповідали у статті «Цінні папери: нові правила обліку з податку на прибуток» // «БТ», 2011, № 43, с. 11.

У першому варіанті матиме місце збиток у розмірі 300 грн. (1200 - 1500), у другому — прибуток у сумі 200 грн. (1200 - 1000).

Такі доходи (витрати) в декларації з податку на прибуток відображаються не в «ціннопаперовому» додатку ЦП, а у складі інших доходів (ряд. 03.4 «Доходи від володіння борговими вимогами» додатка ІД) та інших витрат (ряд. 06.4.18 «Витрати за операціями з борговими вимогами та зобов’язаннями» додатка ІВ).

Як бачимо, при викупі облігації з премією емітент отримує право на звичайні (не «ціннопаперові») витрати, які в цьому самому періоді зменшують оподатковуваний прибуток.

Оскільки такі боргові цінні папери, як векселі, часто використовуються у схемах оптимізації оподаткування, не виключено, що місцеві податківці заперечуватимуть проти викладеної в листі, що коментується, інтерпретації правової прогалини в ПКУ. Тому для зацікавлених осіб є сенс отримати індивідуальну податкову консультацію з цього питання, але в запиті рекомендуємо послатися на лист, що коментується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі