Теми статей
Обрати теми

Про компенсацію за роботу у вихідний день

Редакція БТ
Лист від 19.09.2012 р. № 321/13/133-12

КОМПЕНСАЦІЯ ЗА РОБОТУ
 У ВИХІДНИЙ ДЕНЬ:

роз’яснення від Мінсоцполітики

Лист Міністерства соціальної політики України від 19.09.12 р. № 321/13/133-12

«Про компенсацію за роботу у вихідний день»

 

У листі, що коментується, Мінсоцполітики розповіло про способи компенсації роботи у вихідні дні.

Мінсоцполітики нагадало, що робота у вихідні дні забороняється і залучення до роботи в ці дні допускається у виняткових випадках за письмовим наказом (розпорядженням) роботодавця (ст. 71 Кодексу законів про працю України, далі — КЗпП).

Згідно зі ст. 72 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі в подвійному розмірі.

Із цього Мінсоцполітики зробило висновок, що спосіб компенсації за роботу у вихідний день (надання іншого вихідного дня або підвищеної оплати) визначається за погодженням сторін трудового договору, і в наказі про залучення працівників до роботи у вихідний день роботодавець має конкретно вказати, в який саме спосіб працівнику компенсуватиметься робота у вихідний день. Причому Мінсоцполітики вказує на те, що в цьому наказі також доцільно визначити інший день відпочинку, а якщо цього не зроблено, працівник не має права самовільно визначати інший день відпочинку.

Оскільки наказ про залучення працівників до роботи у вихідний день роботодавець видає до залучення працівника до роботи, виходить, що, керуючись позицією Мінсоцполітики, спосіб компенсації має бути застережено, як мовиться, «на березі», тобто до виходу працівника на роботу у вихідний. Однак, на наш погляд, це не випливає з норм ст. 71 і 72 КЗпП. Оскільки в певних випадках можуть погіршуватися права працівника, сьогоднішнє роз’яснення можна сприймати як рекомендацію. Наприклад, працівник спочатку вибрав як компенсацію підвищену оплату, що було зафіксовано в наказі, а відпрацювавши у вихідний день, зрозумів, що йому все-таки потрібно відпочити і взяти інший день відпочинку (він може написати заяву роботодавцю з проханням змінити спосіб компенсації). Безумовно, у деяких випадках для працівника краще відразу застерегти спосіб компенсації. Але нам здається, що в разі зміни обставин сторони можуть за погодженням між собою змінити спосіб компенсації. І, безумовно, у цій ситуації роботодавець не може діяти, керуючись виключно своїми інтересами, адже працівник пішов йому назустріч (вийшов на роботу у свій вихідний).

У листі, що коментується, Мінсоцполітики також зазначило, що строки надання іншого дня відпочинку в порядку компенсації за роботу у вихідний день законодавчо не врегульовано. З урахуванням цього зроблено висновок, що день відпочинку в порядку компенсації за роботу у вихідний день має надаватися за можливості через найкоротший проміжок часу після роботи у вихідний день. Адже при роботі у вихідний день порушується правило про мінімальну тривалість щотижневого безперервного відпочинку — не менше 42 годин щотижня (ст. 70 КЗпП). Водночас сторони не позбавлені права домовитися про надання іншого дня відпочинку, приурочивши його, наприклад, до початку або кінця відпустки.

Мінсоцполітики також розповіло, що в Табелі обліку використання робочого часу (форма № П-5, затверджена наказом Держкомстату від 05.12.08 р. № 489) на підставі наказу про надання працівнику дня відпочинку за роботу у вихідний день у табелі можна зробити позначку «ІН» як інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (цифровий код «22»), тобто цей день не оплачується, а за роботу у вихідний день проставляються фактично відпрацьовані години, які оплачуються в одинарному розмірі. На наш погляд, оскільки діючою формою табеля не передбачено кодування для вихідних днів (днів щотижневого відпочинку), а також для святкових та неробочих днів, коли працівник не працював, перенесений вихідний у зв’язку з роботою у вихідний день кодувати в табелі не потрібно*.

* Докладніше див. у статті «Табель обліку робочого часу: особливості складання оновленої форми» // «БТ», 2009, № 26, с. 8.

Також Мінсоцпраці, керуючись ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII, зауважило, що порядок компенсації за роботу у вихідний день доцільно визначати в колективному договорі. Але нам здається, що оскільки згідно зі ст. 72 КЗпП спосіб компенсації вибирається за згодою сторін (на наш погляд, за домовленістю між роботодавцем та працівником, який працюватиме у вихідний день), то в кожному конкретному випадку залучення до роботи у вихідний день спосіб компенсації встановлюватиметься за домовленістю між працівником та роботодавцем і це буде зазначено в наказі (розпорядженні). А от встановлювати спосіб компенсації в колдоговорі (один спосіб для всіх або для певних груп працівників чи видів робіт), на наш погляд, не зовсім правильно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі