Теми статей
Обрати теми

Про нарахування єдиного внеску на суми компенсації за невикористану відпустку

Редакція БТ
Лист від 18.10.2011 р. № 22373/03-20

ЄВС НА СУМУ КОМПЕНСАЦІЇ
 ЗА ВІДПУСТКУ:

«нараховувати — не нараховувати»:
 роз'яснює Пенсійний фонд

Лист Пенсійного фонду України від 18.10.11 р. № 22373/03-20

«Про нарахування єдиного внеску на суми компенсації за невикористану відпустку»

 

У листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) розповів, як нараховують єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) на суму компенсації за невикористані щорічні (основну й додаткові) відпустки.

1. Нарахування компенсації за невикористані щорічні відпустки в період трудових відносин. Згідно з п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5, суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток і додаткових відпусток працівникам, які мають дітей, у розмірах, передбачених законодавством, входять до фонду оплати праці у складі фонду додаткової заробітної плати. Тому ПФУ вказує на те, що такі виплати є об'єктом для нарахування та утримання ЄВС. У щомісячному додатку 4 (форма № Д4) суму компенсації відображають так само, як і відпускні, що нараховуються.

Такий порядок справляння ЄВС застосовується і тоді, коли нараховуємо компенсацію перед звільненням, і коли працівнику в період трудових відносин за частину невикористаної відпустки виплачують компенсацію.

Нагадуємо також про необхідність заповнення даних про звільнення працівника в таблиці 5 додатка 4 (форма № Д4): графи 10 і 11.

2. Нарахування компенсації за невикористані щорічні відпустки після дати звільнення. ПФУ в листі, що коментується, зазначає: якщо компенсацію нараховують після дати звільнення, то ЄВС нараховувати на такі суми не потрібно. Компенсація є платою за невідпрацьований час, а тому норми ч. 2 ст. 7 Закону про ЄВС* для нарахування ЄВС після дати звільнення з роботи не застосовуються. Тому на суму нарахованої компенсації звільненим особам ЄВС не нараховують і не відображають у додатку 4.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Аналогічний підхід ПФУ раніше висловлював у листі від 03.03.11 р. № 4149/05-10 (ком. у «БТ», 2011, № 15, с. 9). Як і раніше, ПФУ в питанні «нарахування/ненарахування ЄВС» для звільнених працівників використовує принцип «нарахована виплата за відпрацьований час/нарахована виплата за невідпрацьований час». Однак питання, як класифікувати виплати за «відпрацьований/невідпрацьований час», як було, так і залишилося нез’ясованим. Ми ж продовжуємо наполягати на позиції, що все-таки логічніше використовувати підхід «працівник/фізична особа, яка не перебуває у трудових відносинах», оскільки непрацівник не є платником ЄВС, а підприємства та підприємці щодо таких фізичних осіб не є роботодавцями. Тому ЄВС на виплати непрацівникам нараховувати не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі