Теми статей
Обрати теми

Нова звітність з ПДВ: пригадуємо «старі» правила заповнення

Редакція БТ
Стаття

НОВА ЗВІТНІСТЬ З ПДВ:

пригадуємо «старі» правила заповнення

 

Як і обіцяли (див. «БТ», 2011, № 1-2, с. 5), сьогодні ми проаналізуємо нові форми звітності з ПДВ. Наказ Мінфіну від 25.11.11 р. № 1492, яким затверджені власне форми та порядок їх заповнення, набрав чинності з 10.01.12 р. Як і очікувалось, «нового» у цих формах та порядку дуже мало. Тому пристосовуватись до нових правил платникам ПДВ не доведеться. Прикро, що старі неточності та помилки, допущені свого часу податківцями, повторив і головний фінансовий орган країни, однак на них уже ніхто не звертає увагу. Звикли.

Тож, затвердження нових форм звітності можна вважати хорошим інформаційним приводом для того, щоб узагальнити десятимісячну практику застосування старих форм звітності з ПДВ та пригадати основні правила їх заповнення.

Микола ШПАКОВИЧ, заступник головного редактора, n.shpakovich@id.factor.ua

 

З якого періоду буде застосовуватись нова звітність

Теорія. Абзацом другим п. 46.6 ПКУ встановлено, що до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності з податкового періоду, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Як бачите, цю норму можна трактувати однозначно лише у частині, що стосується старих форм декларацій, — вони залишаються чинними аж поки не наберуть чинності нові форми звітності.

А от момент набрання чинності новими формами звітності можна трактувати за двома варіантами — залежно від того, до якої частини речення віднести слова «з податкового періоду, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення». Розглянемо цю норму виділивши головну думку законодавця.

Варіант 1 . Нові форми декларацій «набирають чинності для складання звітності з податкового періоду, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення». Тобто законодавець говорить лише про дату набуття чинності новими формами декларацій (слова «для складання звітності» не несуть смислового навантаження). Отже, щоб звітувати за період, у якому були оприлюднені нові форми звітності, потрібно використовувати нові форми декларації, бо вони вже набрали чинності.

За такого підходу нові форми звітності набувають чинності:

— для платників, у яких звітним періодом є місяць, — з 01.02.12 р., тобто при поданні декларацій з ПДВ за січень 2012 року;

— для платників, у яких звітним періодом є квартал, — з 01.04.12 р., тобто при поданні декларацій з ПДВ за I квартал 2012 року.

Варіант 2 . Нові форми декларацій «набирають чинності для складання звітності з податкового періоду, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення». Тобто законодавець говорить про звітний період, при звітуванні за який застосовуються нові форми декларацій. Отже, щоб звітувати за період, у якому були оприлюднені нові форми звітності, потрібно використовувати ще старі форми декларацій, а за наступний період — нові форми декларацій.

За такого підходу нові форми звітності з ПДВ слід застосовувати при поданні декларацій з ПДВ за лютий та II квартал 2012 року.

Практика. Платники ПДВ «зі стажем» добре пам'ятають те, що у докодексні часи (до 01.01.11 р.) іноді доводилось застосовувати нові форми декларацій з ПДВ уже з дня їх офіційного оприлюднення. Тому обидва варіанти можуть бути цілком прийнятними для платників ПДВ, хоча другий виглядає більш прийнятнішим (зайвий час для запровадження нових форм не зашкодить).

На практиці податківці застосовують обидва варіанти.

Так, наприклад, наказ № 41 був опублікований 04.03.11 р., і податківці наполягали на застосуванні нових декларацій з ПДВ для звітування уже за березень та I квартал 2011 року*. Так само наказ № 114 був опублікований 11.04.11 р. (у II кварталі 2011 року) і нова форма декларації з податку на прибуток почала застосовуватись зі звіту за II квартал 2011 року**.

* Див. ком. «Декларація з ПДВ: ДПАУ затвердила нову форму» // «БТ», 2011, № 10, с. 5 до листа ДПАУ від 01.03.11 р. № 5799/7/16-1117.

** Див. ком. «Уточненки» щодо прибутку: ДПАУ роз'яснює, які форми використовувати» // «БТ», 2011, № 24, с. 9 до листа ДПАУ від 26.05.11 р. № 14847/7/15-0317.

Тобто у цих випадках норми абзацу другого п. 46.6 ПКУ податківці трактували за варіантом 1.

А от щодо нових форм звітності з податку на прибуток, які наприкінці минулого року затвердив Мінфін (наказ № 1213 опубліковано 18.11.11 р., наказ № 1352 опубліковано 02.12.11 р.), вже запропоновано інший підхід. У листі ДПСУ від 17.01.12 р. № 1389/7/15-1516 податківці повідомили, що нові форми декларації з податку на прибуток підприємства та декларації з податку на прибуток про результати спільної діяльності будуть застосовуватись зі звітного періоду — I квартал 2012 року.

Тобто у цьому випадку норми абзацу другого п. 46.6 ПКУ ДПСУ трактує за варіантом 2.

Тепер постає запитання про те, який варіант буде застосовано до звітності з ПДВ, затвердженої наказом № 1492 (офіційно оприлюднений 10.01.12 р.).

Нова звітність з ПДВ. У листі ДПСУ від 17.01.12 р. № 1420/7/15-3117 податківці повідомили, що з 1 лютого 2012 року податкова звітність з ПДВ повинна подаватись до органів державної податкової служби за формами, затвердженими наказом № 1492.

Як бачите, схоже, що податківці пропонують застосовувати нову звітність з ПДВ за варіантом 1.

Слід звернути увагу, що при цьому не вказано, яких звітних періодів ця вимога стосується. Не виключено, що податківці на місцях зрозуміють таку вказівку буквально і вимагатимуть від «квартальних» платників ПДВ декларації за IV квартал 2011 року, які будуть подаватись з 01.02.12 р. по 09.02.12 р., надавати вже за новою формою.

На наш погляд, така вимога незаконна. Усі декларації з ПДВ за IV квартал 2011 року мають подаватись за однією старою формою незалежно від того, коли вони були подані, у січні чи у лютому. Адже з точки зору платників ПДВ, які застосовують звітний період — квартал, наказ № 1492 було опубліковано у I кварталі 2012 року, а не у січні 2012 року. Відповідно для «квартальних» платників ПДВ нова звітність набере чинності з 01.04.12 р.

 

Що змінилося у формах звітності

Нові форми звітності з ПДВ майже не відрізняються від попередніх форм, а деякі і зовсім не змінились.

Так, головною ознакою нової форми декларації з ПДВ є дані документа, яким вона затверджена, інших змін у її формі не відбулося, а додатки до неї взагалі не змінилися.

Те саме стосується декларації з ПДВ (спеціальної), декларації з ПДВ «переробного підприємства» та додатків до них.

Тому жодних труднощів з їх заповненням не повинно виникати.

Більш суттєві зміни було внесено лише у форму декларації з ПДВ (скорочену), яку подають сільськогосподарські підприємства, що обрали спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства згідно зі ст. 209 ПКУ.

Як передбачено у п. 209.3 ПКУ (після внесення змін Законом № 3609), такі сільгосппідприємства мають право зараховувати до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду залишок від'ємного значення ПДВ поточного звітного періоду*.

* Про те, що діюча форма декларації з ПДВ (скороченої) не передбачає таке зарахування, ми говорили у Темі тижня «Генеральна чистка» у Податковому кодексі» // «БТ», 2011, № 33, с. 3.

Для цього у новій формі декларації з ПДВ (скороченій) розділ III доповнено такими рядками:

ряд. 16 «Перевищення суми податкового кредиту над сумою податкового зобов'язання попереднього звітного періоду, яке зараховується до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (значення рядка 18 декларації (скороченої) попереднього звітного (податкового) періоду)»;

ряд. 17 «Сума податку на додану вартість, яка підлягає нарахуванню, залишається у розпорядженні сільськогосподарського товаровиробника та спрямовується на спеціальний рахунок сільськогосподарського підприємства (рядок 14 - рядок 16, позитивне значення)»;

ряд. 18 «Перевищення суми податкового кредиту над сумою податкового зобов'язання звітного періоду, яке зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 14 - рядок 16, від'ємне значення) або (рядок 15 + рядок 16) (значення цього рядка переноситься до рядка 16 декларації (скороченої) наступного звітного (податкового) періоду)».

Такими ж рядками (16 — 18) доповнено і форму Уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок (щодо діяльності відповідно до статті 209 розділу V Кодексу), яким виправляються помилки, допущені у декларації з ПДВ (скороченій).

Ці рядки — своєрідний аналог, відповідно, рядків 21, 25 та 24 загальної декларації з ПДВ.

 

Зміни у Порядку заповнення звітності з ПДВ

У порядку № 1492 варто відзначити такі зміни, порівняно із його попередником.

1. У п. 3 розд. III «Порядок оформлення та подання податкової звітності» додано уточнення щодо строку подання звітності з ПДВ, а саме: при поданні податкової звітності в електронній формі її потрібно подати не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

2. У розд. VI «Особливості заповнення декларації (скороченої)» до формули, за якою платники, які зареєстровані суб'єктами спеціального режиму оподаткування не менше 12 послідовних звітних податкових періодів, розраховують питому вагу вартості сільськогосподарських товарів/послуг у вартості всіх товарів/послуг, додано виноску «Без урахування умовного постачання у разі його наявності».

Отже, такий показник потрібно розраховувати лише за «реальними» операціями з постачання товарів/послуг (без умовного постачання).

Крім того надано роз’яснення щодо порядку заповнення коригувальних рядків 12.3 та 12.4, а також нових рядків 16 — 18 декларації з ПДВ (скороченої).

У ряд. 12.3 «коригування податкового кредиту по постачанню сільськогосподарської продукції у митному режимі експорту (переноситься до рядка 16.3 декларації) (-)» відображається сума ПДВ згідно з бухгалтерською довідкою, розрахована виходячи із фактично сплаченої (нарахованої) постачальникам товарів/послуг, вартість яких була включена до складу виробничих факторів, за рахунок яких сформовано податковий кредит по сільськогосподарських товарах (супутніх послугах), вивезених у митному режимі експорту.

Показник ряд. 12.4 «коригування податкового кредиту у зв'язку з перерахунком частки використання товарів та/або необоротних активів в оподатковуваних операціях» розраховується у порядку, аналогічному розрахунку ряд. 16.4 загальної декларації з ПДВ*.

* Див. статтю «Перерозподіл вхідного ПДВ відповідно до вимог Податкового кодексу» // «БТ», 2012, № 1-2, с. 23.

Роз’яснення щодо заповнення ряд. 16 — 18, по суті, зводяться до переказу їх назв (див. вище).

3. У розд. VII «Особливості заповнення декларації (спеціальної)» так само, як і у розд. VI, до формули, за якою платники, які відповідають критеріям ст. 209 ПКУ, але не обрали спецрежим, розраховують питому вагу вартості сільськогосподарських товарів/послуг у вартості всіх товарів/послуг, додано виноску, яка вказує, що розрахунок здійснюється лише за «реальними» операціями з постачання товарів/послуг (без умовного постачання).

4. Щодо порядку заповнення ряд. 12.3 «коригування податкового кредиту у зв'язку з перерахунком частки використання товарів/послуг та/або необоротних активів в оподатковуваних операціях» декларації (спеціальної) та декларації (переробного підприємства) теж додано роз’яснення про те, що їх показники розраховуються у порядку, аналогічному розрахунку показника ряд. 16.4 загальної декларації з ПДВ.

 

Алгоритм заповнення декларації з ПДВ

На завершення наведемо алгоритм заповнення нової загальної декларації з ПДВ, яку мають подавати усі платники ПДВ, навіть ті, які застосовують спеціальні режими оподаткування (подають декларацію скорочену, спеціальну чи переробного підприємства). Для зручності наведемо його у вигляді таблиці за формою декларації з ПДВ, додавши коментарі до кожного рядка (див. таблицю).

 

Алгоритм заповнення декларації з ПДВ

Код рядка
(код додатка)

Назва рядка / що в ньому відображається

1

2

I. ПОДАТКОВІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

1 / Д5

«Операції на митній території України, що оподатковуються за основною ставкою, крім імпорту товарів»

При заповненні цього рядка подається додаток Д5 (із заповненим розділом I).

Відображаються операції з постачання товарів/послуг, які оподатковуються за основною ставкою, здійснені на митній території України, та ті, місце поставки яких згідно зі ст. 186 ПКУ визначено на митній території України.

Також до цього рядка потрапляють операції, які згідно з ПКУ прирівнюються до постачання, зокрема:
передача об’єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю (п.п. «а» п.п. 14.1.191, п.п. «а» п. 185.1 ПКУ);
безоплатна передача товарів/послуг, які оподатковуються ПДВ за основною ставкою (п.п. «в» п.п. 14.1.185, п.п. «в» п.п. 14.1.191 ПКУ);
передача товарів/послуг, при придбанні яких суми ПДВ було включено до податкового кредиту, у межах балансу для використання не у господарській діяльності чи у неоподатковуваних операціях (п.п. «в» п.п. 14.1.191, пп. 189.1, 198.5 ПКУ);
передача товарів (робіт, послуг) як вкладу до спільної діяльності (п.п. «г» п.п. 14.1.185, п.п. «г» пп. 14.1.191, 196.1.7 ПКУ);
визнання умовного продажу товарних залишків та необоротних активів при анулюванні реєстрації платника ПДВ, стосовно яких було відображено податковий кредит (п.п. «ґ» п.п. 14.1.191 ПКУ, п. 184.7 ПКУ);
ліквідація необоротних активів за самостійним рішенням платника (п.п. «д» п.п. 14.1.191, п. 189.9 ПКУ);
— передача товарів/послуг за договорами комісії (консигнації), доручення, довірчого управління (п.п. «е» п.п. 14.1.191, п. 189.4 ПКУ);
перевищення звичайної ціни (для імпортованих товарів — митної вартості) над фактичною (договірною) ціною (п. 188.1 ПКУ).

2

«Операції, що оподатковуються за нульовою ставкою:»

2.1

«експортні операції»

Відображаються експортні операції, що обкладаються ПДВ за ставкою 0 %.

До експорту також прирівнюється постачання товарів (супутніх послуг), що перебувають у вільному обігу на території України, до митного режиму магазину безмитної торгівлі, митного складу або спеціальної митної зони (п.п. «ґ» п. 185.1 ПКУ).

Згідно з п. 195.2 ПКУ при експорті товарів (супутніх послуг), звільнених від оподаткування на митній території України відповідно до положень розділу V ПКУ теж застосовується нульова ставка ПДВ. Однак це правило не застосовується до товарів, звільнення яких від оподаткування при експорті прямо передбачено ПКУ (див. ряд. 5).

Згідно з п. 187.11 ПКУ попередня (авансова) оплата вартості товарів, що експортуються, не змінює податкових зобов’язань такого експортера. Податкові зобов’язання у сумі 0 грн. нараховуються за датою оформлення митної декларації.

Застосування нульової ставки ПДВ можливе тільки в разі, якщо експорт товарів підтверджено оформленою відповідним чином митною декларацією (п.п. 195.1.1 ПКУ). Оригінали митних декларацій (примірники декларанта) мають надаватися експортером разом з декларацією. Платники, які подають податкову звітність в електронному вигляді, оригінали митних декларацій (примірники декларанта) подають окремо в порядку, установленому для подання податкової звітності в паперовому вигляді (п. 18 розділу III Порядку № 1492)

2.2

«інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою»

Відображаються інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою, а саме:
— операції з постачання товарів, перелічених у п.п. 195.1.2 ПКУ (зокрема, для заправки або забезпечення морських суден, що використовуються за межами територіальних вод України, та повітряних суден, що виконують міжнародні рейси; постачання товарів/послуг магазинами безмитної торгівлі);
— операції з постачання послуг, перелічених у п.п. 195.1.3 ПКУ (зокрема, міжнародні перевезення пасажирів, багажу та вантажів; роботи з рухомим майном, тимчасово ввезеним на митну територію України, обслуговування повітряних суден, що виконують міжнародні рейси);
— операції в межах міжнародної технічної допомоги щодо перетворення Чорнобильської АЕС на екологічно безпечну систему (п. 211.1 ПКУ);
— операції з постачання товарів (крім підакцизних) та послуг (крім лотерей, розважальних ігор та посередницьких послуг), які безпосередньо виготовляються підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів. Ця пільга діє до 1 січня 2015 року (п. 8 підрозд. 2 розд. XX ПКУ)

3 / Д6

«Операції, що не є об'єктом оподаткування (ст. 196 Кодексу)»

При заповненні цього рядка подається додаток Д6 із заповненою таблицею 1.

Відображаються операції, які відповідають визначенню «постачання товарів» (п.п. 14.1.191 ПКУ) або «постачання послуг» (п.п. 14.1.185 ПКУ) і при цьому не є об’єктом оподаткування відповідно до ст. 196 ПКУ .

Тобто в цьому рядку відображаються не всі операції, перелічені у ст. 196 ПКУ, а лише ті з них, які відповідають поняттю «постачання товарів/послуг» (пп. 3.1, 3.4 Порядку № 1492).

Наприклад, у цьому рядку відображається постачання позашкільним навчальним закладом вихованцям, учням і слухачам платних послуг у сфері позашкільної освіти (п.п. 196.1.8 ПКУ). А от операції з передачі майна на відповідальне зберігання у цьому рядку не відображаються (не є постачанням), хоча і вказані у п.п. 196.1.2 ПКУ

4 / Д6/p>

«Операції з постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до п. 186.2, 186.3 Кодексу за межами митної території України»

При заповненні цього рядка подається додаток Д6 із заповненою таблицею 2.

З урахуванням положень ст. 186 ПКУ у цьому рядку відображаються:
— послуги, пов'язані з рухомим майном, якщо фактичне місце їх постачання зза межами України (п.п. 186.2.1 ПКУ);
— послуги, пов'язані з нерухомим майном, якщо фактичне місцезнаходження нерухомого майна, у тому числі що будується, за межами України (п.п. 186.2.1 ПКУ);
— послуги у сфері культури, мистецтва, освіти, науки, спорту, розваг або інших подібних послуг, якщо місце фактичного їх надання за межами України (п.п. 186.2.3 ПКУ);
— послуги, вказані у п. 186.3 ПКУ (зокрема, надання майнових прав інтелектуальної власності, рекламні послуги; консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні, бухгалтерські, аудиторські, актуарні, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації; надання персоналу; надання в оренду (лізинг) рухомого майна, крім транспортних засобів та банківських сейфів; телекомунікаційні послуги; послуги радіомовлення та телевізійного мовлення; надання посередницьких послуг; надання транспортно-експедиторських послуг), якщо вони надані нерезиденту .

На такі послуги ПН не виписується, однак у розділі I Реєстру операції, що не є об’єктом обкладення ПДВ, відображаються на підставі документів бухгалтерського обліку (у гр. 4 вказується «БО») та заповнюється гр. 11 (пп. 6, п.п. 9.4 Порядку № 1002)

5 / Д6

«Операції, які звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди))»

При заповненні цього рядка подається додаток Д6 із заповненою таблицею 3.

Відображаються операції:
— звільнені від оподаткування згідно зі ст. 197 ПКУ;
тимчасово звільнені від оподаткування відповідно до підрозд. 2 розд. XX ПКУ;
звільнені від оподаткування відповідно до міжнародних договорів (угод).

У цьому рядку відображаються експортні операції, які звільнені від оподаткування (до них не застосовується нульова ставка, тому вони не вказуються у ряд. 2.1), зокрема, це операції з експорту:
культурних цінностей (п. 210.7 ПКУ);
зернових культур товарних позицій 1001 — 1008 (крім рису і гречки) і технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 (п. 15 підрозд. 2 розд. XX ПКУ);
необроблених шкур та чиненої шкіри без подальшої обробки (товарні позиції 4101 — 4103, 4301) (п. 16 підрозділу 2 розділу XX ПКУ);
відходів та брухту чорних і кольорових металів та деревини товарних позицій 4401, 4403, 4404, крім брикетів та гранул (п. 23 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

6

«Загальний обсяг постачання (сума значень з 1-го до 5-го рядка колонки А)»

Розраховується за формулою: ряд. 1 + ряд. 2.1 + ряд. 2.2 + ряд. 3 + ряд. 4 + ряд. 5

6.1

«з рядка 6 — загальний обсяг операцій звітного періоду, що є об'єктом оподаткування

(рядок 1 + рядок 2.1 + рядок 2.2 + рядок 5) колонки А»

Вказується загальний обсяг операцій звітного періоду, що є об'єктом оподаткування (значення ряд. 6 без урахування значення ряд. 4)

7

«Послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких визначено на митній території України»

ВВідображається вартість послуг, отриманих від нерезидента, якщо такі послуги обкладаються ПДВ і платником було нараховано ПДВ відповідно до ст. 208 ПКУ/i> .

З урахуванням положень ст. 186 ПКУ у цьому рядку відображаються:
— послуги, пов'язані з рухомим майном, якщо фактичне місце їх постачання нна території України (п.п. 186.2.1 ПКУ);
— послуги, пов'язані з нерухомим майном, якщо фактичне місцезнаходження нерухомого майна, у тому числі що будується, на території України (п.п. 186.2.1 ПКУ);
— послуги у сфері культури, мистецтва, освіти, науки, спорту, розваг або інших подібних послуг, якщо місце фактичного їх надання на території України (п.п. 186.2.3 ПКУ);
— послуги, вказані у п. 186.3 ПКУ (зокрема, надання майнових прав інтелектуальної власності, рекламні послуги; консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні, бухгалтерські, аудиторські, актуарні, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації; надання персоналу; надання в оренду (лізинг) рухомого майна, крім транспортних засобів та банківських сейфів; телекомунікаційні послуги; послуги радіомовлення та телевізійного мовлення; надання посередницьких послуг; надання транспортно-експедиторських послуг), якщо вони отримані від/b> нерезидента.

На такі послуги платник складає ПН в одному екземплярі, відображає її у розділі I Реєстру та має право на відображення податкового кредиту у наступному періоді, якщо такі послуги призначені для використання у господарській діяльності в оподатковуваних операціях (п. 208.2 ПКУ)

8

«Коригування податкових зобов'язань (сума значень ряд. 8.1 + ряд. 8.2)»

Відображається загальний результат коригування обсягів постачання та податкових зобов’язань з ПДВ за звітний період.

За формулою, наведеною у назві цього рядка, можна визначити лише показник колонки Б. У програмному забезпеченні податківців «OPZ» алгоритми заповнення колонки А налаштовано так: показник ряд. 8.1.1 не входить до показника ряд. 8.1, однак включається до показника ряд. 8. Тому значення колонки А ряд. 8 слід визначати за формулою: ряд. 8.1 + + ряд. 8.1.1 + ряд. 8.2.

Значення цього рядка може бути як додатним (податкові зобов’язання збільшуються), так і від’ємним (податкові зобов’язання зменшуються).

Нагадаємо, що виправлення помилок, допущених у декларації з ПДВ, здійснюється за допомогою уточнюючого розрахунку, який може подаватись або як самостійний документ, або як додаток до декларації з ПДВ (див. статтю «Звітність з ПДВ: виправляємо помилки за новими правилами» // «БТ», 2011, № 20, с. 16)

8.1 / Д1

«коригування згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу обсягів постачання та податкових зобов'язань»

При заповненні цього рядка подається додаток Д1.

Переносяться підсумкові дані гр. 9 та 10 таблиці 1 додатка Д1 щодо оподатковуваних операцій.

Відображається збільшення або зменшення обсягів постачання та податкових зобов’язань згідно зі ст. 192 ПКУ щодо товарів/послуг, які обкладаються ПДВ.

8.1 / Д1

Нагадаємо, що у ст. 192 ПКУ встановлено порядок коригування ПДВ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг. При здійсненні таких коригувань складається Розрахунок коригування до податкової накладної.

Про порядок проведення таких коригувань ми докладно розповідали у сттатті «ПДВ-коригування за Податковим кодексом: вивчаємо загальні та нестандартні ситуації» // «БТ», 2011, № 21, с. 17

8.1.1 / Д1/p>

«коригування згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу обсягів постачання, по яких не нараховувався податок на додану вартість»

При заповненні цього рядка подається додаток Д1.

До колонки А переносяться підсумкові дані гр. 9 таблиці 1 додатка Д1 щодо операцій, які не обкладались ПДВ.

У цьому рядку відображається збільшення або зменшення відповідно до ст. 192 ПКУ обсягів постачання, щодо яких не нараховувався ПДВ

8.2

«коригування податкових зобов'язань у зв'язку з нецільовим використанням товарів, ввезених із застосуванням звільнення від податку на додану вартість (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)) (+)»

Відображають суми збільшення податкових зобов’язань, що виникають у зв’язку з нецільовим використанням товарів, увезених платником у пільговому режимі.

Податкові зобов’язання збільшуються у періоді, на який припадає нецільове використання, на суму ПДВ, яку мало бути сплачено при ввезенні таких товарів.

ККрім того порушник має сплатити пеню, нараховану на суму заниженого податку, за період з дня увезення таких товарів до дня збільшення податкового зобов’язання. Відображення такої пені у декларації з ПДВ не передбачено (п.п. 197.16.2.4, п. 211.3 та пп. 2, 7, 25 підрозд. 2 розд. XX ПКУ) /font>

9

«Усього податкових зобов'язань

(сума значень рядків (1 + 7 + 8 (- чи +)) колонки Б)»

Підсумковий рядок, у якому вказується загальна сума податкових зобов’язань (розраховується за наведеною формулою)

II. ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ

10 / Д5

«Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) з податком на додану вартість на митній території України товарів/послуг та необоротних активів з метою їх використання виключно у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які:»

При заповненні ряд. 10.1 або 10.2 подається додаток Д5

10.1

«підлягають оподаткуванню за основною ставкою та нульовою ставкою»

Відображаються операції придбання з ПДВ на митній території України товарів/послуг та необоротних активів, які призначені для використовування лише в операціях, що підлягають обкладенню ПДВ за ставками 20 % і 0 %.

Нагадаємо, що право на податковий кредит у цьому випадку виникає незалежно від того, чи почали товари/послуги та необоротні активи використовуватися в господарській діяльності платника податків у звітному періоді, а також від того, чи здійснював такий платник у звітному періоді оподатковувані операції.

Щоб скористатись таким правом, суму ПДВ, сплачену постачальнику, має бути підтверджено ПН, ВМД або документом, який може замінити ПН відповідно до п. 201.11 ПКУ. Якщо продавець відмовить надати ПН або порушить порядок її заповнення та/або реєстрації в ЄРПН, покупець має право подати заяву із скаргою на такого постачальника (додаток Д8 до декларації з ПДВ), яка є підставою для включення сум ПДВ до складу податкового кредиту. До заяви додаються копії документів, що засвідчують факт сплати податку чи отримання товарів/послуг.

Дані цього рядка розшифровуються у розрізі контрагентів у додатку Д5 (розділ II)

10.2

«не є об'єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу), та/або звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)), та/або не оподатковуються (постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів 186.2, 186.3 статті 186 розділу V Кодексу за межами митної території України)»

Відображаються операції з придбання товарів/послуг та необоротних активів, які придбані на митній території України з ПДВ та призначені для здійснення виключно операцій, які не обкладаються ПДВ.

Дані цього рядка розшифровуються у розрізі контрагентів у додатку Д5 (у другій частині розділу II, яка називається «Операції з придбання з податком на додану вартість, які не надають права формування податкового кредиту»)

11

«Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) без податку на додану вартість на митній території України товарів/послуг та необоротних активів з метою їх використання у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які:»

11.1

«підлягають оподаткуванню за основною ставкою та нульовою ставкою»

Відображаються придбані на митній території України без ПДВ товари/послуги та необоротні активи, які призначені для використання в операціях, що підлягають оподаткуванню за ставками 20 % і 0 %

11.2

«не є об'єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу), та/або звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)), та/або не оподатковуються (постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів 186.2, 186.3 статті 186 розділу V Кодексу за межами митної території України)»

Відображаються придбані на митній території України без ПДВ товари/послуги та необоротні активи, які призначені для використання в неоподатковуваних операціях

12

«Імпортовані товари, необоротні активи та отримані від нерезидента на митній території України послуги з метою їх використання у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які оподатковуються за основною ставкою та нульовою ставкою:»

12.1

«обсяг придбання, податок на додану вартість, сплачений митним органам»

У колонці А відображається вартість імпортованих товарів та супутніх послуг (митна вартість), а в колонці Б — сума ПДВ, сплачена митним органам, яка відображена в митній декларації.

Нагадаємо, що датою виникнення права на податковий кредит при імпорті товарів (супутніх послуг) є дата сплати (нарахування) податку за податковими зобов’язаннями згідно з п. 187.8 ПКУ (п. 198.2 ПКУ). Датою виникнення податкових зобов’язань є дата подання митної декларації для митного оформлення (п. 187.8 ПКУ), а згідно з п. 206.1 ПКУ суми ПДВ, нараховані митним органом, підлягають сплаті до бюджету до/або на день подання митної декларації, за винятком операцій, за якими надається звільнення (умовне звільнення) від оподаткування.

Крім того згідно з п. 187.11 ПКУ попередня (авансова) оплата вартості товарів, що імпортуються, не змінює податкові зобов’язання імпортера.

Отже, податкові зобов’язання та податковий кредит з ПДВ при імпорті товарів (супутніх послуг) виникають в одному звітному періоді

12.2

«погашені податкові векселі (для підприємств суднобудування)»

Підприємства суднобудівної промисловості вказують суму ПДВ, сплачену у звітному періоді у погашення податкових векселів, якими було відстрочено сплату ПДВ по імпортованих товарах відповідно до підрозд. 3 розд. XX ПКУ. Строк погашення векселя настає на дату виникнення податкових зобов'язань з постачання збудованого судна, для будівництва якого були ввезені устаткування, обладнання та комплектуючі, із застосуванням вексельної форми розрахунків з ПДВ (п. 5 підрозд. 3 розд. XX ПКУ)./p>

Нагадаємо, що перелік та копії податкових векселів, виданих протягом звітного періоду, платник повинен додати до декларації з ПДВ за такий звітний період (пп. 8 підрозд. 3 розд. XX ПКУ)

12.3

«обсяг придбання товару, ввезеного із застосуванням звільнення від податку на додану вартість (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди))»

Відображається вартість імпортованих товарів та супутніх послуг (митна вартість), звільнених від обкладення ПДВ при ввезенні, які призначено для здійснення операцій, що оподатковуються за ставками 20 % та 0 %

12.4

«послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України»

Відображається придбання послуг у нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України (операції, які були відображені у ряд. 7 декларації з ПДВ за попередній звітний період), які призначено для здійснення операцій, що оподатковуються за ставками 20 % та 0 %.

Документом, що засвідчує право на віднесення сум ПДВ до складу податкового кредиту, вважається ПН, податкові зобов’язання за якою включено до податкової декларації попереднього періоду (п. 201.12 ПКУ).

Датою виникнення права на податковий кредит для операцій з постачання послуг нерезидентом на митній території України є дата сплати (нарахування) податку за податковими зобов’язаннями згідно з п. 187.8 ПКУ (п. 198.2 ПКУ)

13

«Імпортовані товари, необоротні активи та отримані від нерезидента на митній території України послуги з метою їх використання у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які не є об'єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу), та/або звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)), та/або не оподатковуються (постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів 186.2, 186.3 статті 186 розділу V Кодексу за межами митної території України):»

13.1

«обсяг придбання товару, податок на додану вартість по якому сплачений митним органам»

Відображається митна вартість імпортованих товарів (супутніх послуг), при ввезенні яких ПДВ було сплаченого митним органам, однак платник не має права на формування податкового кредиту щодо таких товарів, бо вони призначені для використання в операціях, що не є об’єктом оподаткування, звільнені від оподаткування або не обкладаються ПДВ

13.2

«обсяг придбання товару, ввезеного із застосуванням звільнення від податку на додану вартість (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди))»

Відображається митна вартість імпортованих товарів (супутніх послуг), при ввезенні яких застосовувалось звільнення від ПДВ, і такі товари призначені для використання в операціях, що не є об’єктом оподаткування, звільнені від оподаткування або не обкладаються ПДВ

13.3

«послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України»

Відображається вартість послуг, отриманих від нерезидента (без ПДВ), місце постачання яких знаходиться на митній території України, і такі послуги призначені для використання в операціях, що не є об’єктом оподаткування, звільнені від оподаткування або не обкладаються ПДВ

14

«Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території України, імпорт товарів, необоротних активів та отримання від нерезидента на митній території України послуг, які не призначаються для їх використання у господарській діяльності»

14.1 / Д5

«з податком на додану вартість»

Відображається вартість товарів/послуг та необоротних активів (придбаних на території України, імпортованих, отриманих від нерезидента), які були придбані з ПДВ, однак платник не має права на формування податкового кредиту, бо вони призначені для використання не в господарській діяльності платника ПДВ.

Дані цього рядка розшифровуються у розрізі контрагентів у додатку Д5 (у другій частині розділу II, яка називається «Операції з придбання з податком на додану вартість, які не надають права формування податкового кредиту»)

14.2

«без податку на додану вартість»

Відображається вартість товарів/послуг та необоротних активів (придбаних на території України, імпортованих, отриманих від нерезидента), які були придбані без ПДВ, і вони призначені для використання не в господарській діяльності платника ПДВ

15 / Д5, Д7

«Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення, ввезення) з податком на додану вартість товарів/послуг та необоротних активів, які частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково в операціях, які не є об'єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу), та/або звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)), та/або не оподатковуються (постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів 186.2, 186.3 статті 186 розділу V Кодексу за межами митної території України):»

При заповненні цього рядка подаються додатки Д5 та Д7.

Як роз’яснили податківці у листі ДПСУ від 15.11.11 р. № 6253/7/15-3417-07, додаток Д7 (із заповненою таблицею 1) подається один раз на рік разом з декларацією за останній звітний період року. Новостворені платники, а також платники, у яких протягом попереднього календарного року були відсутні неоподатковувані операції, додаток Д7 подають разом з декларацією за перший звітний (податковий) період, у якому задекларовані такі операції.

Відображається обсяг придбання з ПДВ товарів/послуг та необоротних активів, які призначаються для використання частково в оподатковуваних операціях, а частково — у неоподатковуваних операціях. Тобто обсяг операцій, вхідний ПДВ за якими підлягає розподілу відповідно до ст. 199 ПКУ

15.1

««частина*, що включається до складу податкового кредиту»

«ЧВ — значення колонки 5 таблиці 1 Д7»

Указується частина, що припадає на оподатковувані операції.

Показник колонки А розраховується як добуток обсягу придбання товарів, ПДВ за якими підлягає розподілу (ряд. 15), та показника ЧВ (гр. «ЧВ…» ряд 15.1).

Частину суми ПДВ, яка включається до податкового кредиту (показник колонки Б) знаходимо помноживши показник колонки А на 20 %

У спеціальному полі вказується показник ЧВ — частка використання товарів/послуг та/або необоротних активів в оподатковуваних операціях (показник гр. 5 таблиці 1 додатка Д7 до декларації з ПДВ, у якій було розраховано такий показник на поточний рік — див. коментар до ряд. 15), розрахована з точністю до двох знаків після коми (лист ДПАУ від 06.04.11 р. № 9496/7/16-1517-05 // «БТ», 2011, № 22, с. 7)

15.2

««частина*, що не включається до складу податкового кредиту»

Указується частина, що припадає на операції, які не оподатковуються./p>

Показник цього рядка визначаємо за залишковим принципом як різницю ряд 15 - ряд. 15.1

16

«Коригування податкового кредиту (сума значень рядків (16.1 (+ чи -) + 16.1.2 (+ чи -) + 16.2 + 16.3 + 16.4 (+ чи -))»

Відображається загальний результат коригування обсягів придбання та податкового кредиту за звітний період.

За формулою, наведеною у назві цього рядка, можна визначити лише показник колонки Б. У програмному забезпеченні податківців «OPZ» алгоритми заповнення колонки А налаштовано так: показник ряд. 16.1.1 не входить до показника ряд. 16.1, однак включається до показника ряд. 16, крім того до ряд. 16 включається показник ряд. 16.1.3, який не згадується у формулі. Тому значення колонки А ряд. 16 слід визначати за формулою: ряд. 16.1 + 16.1.1 + 16.1.2 + 16.1.3 + + 16.2 + 16.4).

Значення цього рядка може бути як додатнім (податковий кредит збільшується), так і від’ємним (податковий кредит зменшується).

Як ми вже згадували, виправлення помилок, допущених у декларації з ПДВ, здійснюється лише в уточнюючому розрахунку

16.1 / Д1

«коригування згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу обсягів придбання та податкового кредиту, який було включено у рядок 10.1»

При заповненні цього рядка подається додаток Д1.

Відображається збільшення або зменшення відповідно до ст. 192 ПКУ обсягів придбання та податкового кредиту за операціями, які відображені у ряд. 10.1.

Як ми вже згадували, у ст. 192 ПКУ встановлено порядок коригування ПДВ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг. Таке коригування здійснюється на підставі Розрахунків коригування до податкової накладної (вони відображаються у додатку Д1)

16.1.1 / Д1

«коригування згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу обсягів придбання, по яких не нараховувався податок на додану вартість»

При заповненні цього рядка подається додаток Д1.

Відображається збільшення або зменшення відповідно до ст. 192 ПКУ обсягів придбання за операціями, по яких податковий кредит не формувався (були відображені у ряд. 10.2, 11.1, 11.2, 12.3, 13.1, 13.2, 13.3, 14.1 та 14.2)

16.1.2 / Д1

«коригування згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу обсягів придбання та податкового кредиту, який було включено у рядок 15.1»

При заповненні цього рядка подається додаток Д1.

Відображається збільшення або зменшення відповідно до ст. 192 ПКУ обсягів придбання та податкового кредиту за операціями, які відображені у ряд. 15.1

16.1.3 / Д1

«коригування згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу обсягів придбання, які було включено у рядок 15.2»

При заповненні цього рядка подається додаток Д1.

Відображається збільшення або зменшення відповідно до ст. 192 ПКУ обсягів придбання за операціями, щодо яких податковий кредит не формувався (були відображені в ряд. 15.2)

16.2

«коригування податкового кредиту внаслідок часткового використання товарів/послуг, необоротних активів в операціях сільськогосподарського або переробного виробництва (-)»

Цей рядок заповнюють лише платники ПДВ, які подають спецрежимні декларації з ПДВ (скорочену, спеціальну чи переробного підприємства). У ньому відображається зменшення податкового кредиту у зв’язку з використанням раніше придбаних товарів/послуг, необоротних активів (щодо яких було сформовано податковий кредит) у спережимній діяльності.

Таке коригування здійснюється при зміні напрямку використання товарів/послуг, необоротних активів або при реєстрації сільгосппідприємства як суб’єкта спецрежиму. Одночасно у спецрежимних деклараціях (ряд. 12.2) відображається збільшення податкового кредиту.

Коригування проводиться виходячи із /font> залишкової вартості необоротних активів та вартості залишків товарів відповідно до частки використання їх в операціях сільськогосподарського або переробного виробництва та в інших операціях (які оподатковуються у загальному порядку)

16.3

«коригування податкового кредиту по постачанню сільськогосподарської продукції у митному режимі експорту (переноситься з рядка 12.3 декларації (скороченої)) (+)»

ЦЦей рядок заповнюється лише спецрежимними платниками ПДВ — експортерами.

Відображаються суми ПДВ, включені до податкового кредиту за операціями сільськогосподарських підприємств із вивезення сільськогосподарської продукції у митному режимі експорту (збільшується сума податкового кредиту). Значення цього рядка переноситься з ряд. 12.3 декларації (скороченої)

16.4 / Д7

«коригування податкового кредиту у зв'язку з перерахунком частки використання товарів/послуг та/або необоротних активів в оподатковуваних операціях»

 

При заповненні цього рядка подається додаток Д7.

Відображається перерахунок податкового кредиту щодо товарів/послуг, необоротних активів, які одночасно використовуються як в оподатковуваних, так і в неоподатковуваних операціях (див. статтю «Перерозподіл вхідного ПДВ відповідно до вимог Податкового кодексу» // «БТ», 2012, № 1-2, с. 23).

Такий перерахунок проводиться щодо товарів/послуг:
— у декларації за останній звітний період року (за підсумками календарного року);
— у заключній декларації з ПДВ у разі зняття з обліку платника (з початку поточного року до дати зняття з обліку).

А щодо необоротних активів — за результатами 12, 24 і 36 місяців їх використання

17

«Усього податкового кредиту

(сума значень рядків (10.1 + 12.1 + 12.2 + 12.4 + 15.1 + 16 (- чи +)) колонки Б)»

Підсумковий рядок, у якому вказується загальна сума податкового кредиту (розраховується за наведеною формулою)

III. РОЗРАХУНКИ З БЮДЖЕТОМ ЗА ЗВІТНИЙ ПЕРІОД

18

«Позитивне значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (ряд. 9 - ряд. 17)»

Показник цього рядка розраховується за формулою, наведеною в його назві, та показує наскільки податкові зобов’язання звітного періоду перевищили суму податкового кредиту (без урахування від’ємного значення попередніх періодів)

19

«Від'ємне значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (ряд. 17 - ряд. 9)»

Показник цього рядка розраховується за формулою, наведеною в його назві, та показує наскільки сума податкового кредиту звітного періоду (без урахування від’ємного значення попередніх періодів) перевищила податкові зобов’язання звітного періоду

20

«Зарахування від'ємного значення різниці поточного звітного (податкового) періоду:»

20.1

«у зменшення суми податкового боргу з податку на додану вартість»

Значення цього рядка не повинне перевищувати суму податкового боргу з ПДВ, яка обліковується на особовому рахунку платника.

Якщо сума податкового боргу більша ніж значення ряд. 19, то потрібно вказати значення ряд. 19, а якщо навпаки — суму податкового боргу

20.2

«до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду

(рядок 19 - рядок 20.1)

((значення цього рядка переноситься до рядка 21.1 декларації наступного звітного (податкового) періоду**)»

Тут відображається залишок від’ємного значення після погашення податкового боргу (різниця ряд. 19 - ряд. 20.1). Значення цього рядка переноситься до ряд. 21.1 декларації наступного звітного періоду, а підприємствами суднобудування і літакобудування — до ряд. 21.1 декларації поточного звітного (податкового) періоду./p>

Лише після того, як таке від’ємне значення потрапить до ряд. 21.1, платник зможе включити його до розрахунку бюджетного відшкодування

21

«Залишок від'ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду, що включається до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду

(рядок 21.1 + рядок 21.2 + рядок 21.3):»

Підсумковий рядок, у якому вказується загальна сума від’ємного значення попередніх періодів (розраховується за наведеною формулою)

21.1

«значення рядка 20.2 декларації попереднього звітного (податкового) періоду»

Відображається показник ряд. 20.2 декларації попереднього звітного періоду

21.2

«значення рядка 24 декларації попереднього звітного (податкового) періоду»

Відображається сума від’ємного значення, яка сформувалась у попередніх звітних періодах (значення ряд. 24 декларації попереднього періоду)

21.3

«зменшено/збільшено залишок від'ємного значення за результатами перевірки податкового органу»

Відображається збільшення або зменшення залишку від'ємного значення попередніх періодів (ряд. 24) за результатами камеральної чи документальної перевірки, проведеної у звітному періоді.

Якщо податківцями залишок від’ємного значення зменшено, то сума такого зменшення відображається зі знаком «мінус», якщо збільшено — указується сума збільшення (додатне значення)

22 / Д2

«Залишок від'ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду, за вирахуванням суми податку, яка підлягає сплаті до бюджету за підсумками поточного звітного (податкового) періоду (рядок 21 — рядок 18)»

При заповненні цього рядка подається додаток Д2.

Відображається сума від’ємного значення попереднього періоду, яка потенційно (при виконанні певних умов) може бути заявлена до відшкодування (див. статтю «Бюджетне відшкодування ПДВ за правилами Податкового кодексу» // «БТ», 2011, № 23, с. 22)

23 / Д3

«Сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню (рядок 3 Д3) (рядок 23.1 + рядок 23.2):»

При заповненні цього рядка подається додаток Д3.

Якщо платник ПДВ має оплачене в попередньому звітному періоді від’ємне значення і не підпадає під обмежувальні критерії п. 200.5 ПКУ, він зобов’язаний заповнити ряд. 23.

Показник ряд. 23 має відповідати показнику ряд. 3 додатка Д3 та підсумковому показнику гр. 4 додатка Д2.

Платник може вибрати один із двох варіантів отримання бюджетного відшкодування: грошовими коштами на поточний рахунок (указується у ряд. 23.1), чи у зменшення податкових зобов’язань з ПДВ майбутніх періодів (указується у ряд. 23.2).

Платник може розподілити суму бюджетного відшкодування між ряд. 23.1 та 23.2.

Платник ПДВ, який не має права на відшкодування (п. 200.5 ПКУ), цей рядок не заповнює, а переносить показник ряд. 22 до ряд. 24

23.1 / Д4

«на рахунок платника у банку»

При заповненні цього рядка подається додаток Д4.

Відображається сума бюджетного відшкодування (її частина), яку платник вирішив отримати на поточний рахунок

23.2

«у зменшення податкових зобов'язань з податку на додану вартість наступних звітних (податкових) періодів»

Відображається сума бюджетного відшкодування (її частина), яку платник вирішив отримати шляхом зменшення податкових зобов’язань з ПДВ майбутніх періодів

24

«Залишок від'ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (рядок 22 - рядок 23) (значення цього рядка переноситься до рядка 21.2 декларації наступного звітного (податкового) періоду)»

Відображається залишок від’ємного значення, який не був заявлений до відшкодування.

У загальному випадку показник цього рядка розраховується за формулою, наведеною у його назві (ряд. 22 - ряд. 23), і має відповідати підсумковому показнику гр. 5 додатка Д2.

Однак при заповненні цього рядка потрібно враховувати дані гр. 6 ряд. 24 уточнюючих розрахунків (поданих як самостійні документи у звітному періоді, або як додаток до декларації за звітний період)

25

«Сума податку на додану вартість, яка підлягає нарахуванню та сплаті в бюджет за підсумками поточного звітного (податкового) періоду з урахуванням залишку від'ємного значення попереднього звітного періоду (рядок 18 - рядок 21)»

Відображається підсумкове податкове зобов’язання з ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету, яке розраховується за формулою, наведеною у назві цього рядка

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Закон № 3609 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. № 3609-VI.

Наказ № 41 — наказ ДПАУ «Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість» від 25.01.11 р. № 41 (втратив чинність).

Наказ № 114 — наказ ДПАУ «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства» від 28.02.11 р. № 114 (втратив чинність).

Наказ № 1213 — наказ ДПСУ «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства» від 28.09.11 р. № 1213.

Наказ № 1352 — наказ МФУ «Про затвердження форми Податкової декларації про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи» від 28.10.11 р. № 1352.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі