Теми статей
Обрати теми

Про особливості реєстрації платниками ПДВ суб'єктів господарювання, які з 01.01.12 р. обрали спрощену систему оподаткування

Редакція БТ
Лист від 31.01.2012 р. № 2955/7/18-3117

ЄДИНИЙ ПОДАТОК + ПДВ:

ДПСУ роз’яснила деякі перехідні нюанси

Лист Державної податкової служби України від 31.01.12 р. № 2955/7/18-3117

«Про особливості реєстрації платниками ПДВ суб'єктів господарювання, які з 01.01.12 р. обрали спрощену систему оподаткування»

 

У листі, що коментується, ДПСУ роз'яснила порядок реєстрації платниками ПДВ єдиноподатників*.

* Див. Теми тижня «Спрощена система: нові правила з 2012 року» // «БТ», 2011, № 48, с. 11, «Нова спрощенка: нюанси переходу» // «БТ», 2012, № 1-2, с. 42 та статтю «Єдиний податок + ПДВ: як працювати за новими правилами» // «БТ» 2011, № 50, с. 37.

На жаль, із цими роз'ясненнями податківці дещо спізнились, бо терміни подання заяв про перехід на спрощену систему (не пізніше 25.01.12 р.) та прийняття рішень щодо них (протягом 10 календарних днів з дня подання заяви) вже минули. Тому скористатись цим роз'ясненням можна буде лише при переході на спрощену систему чи зміні ставки єдиного податку з 01.04.12 р.

1. Підстави для обрання ЄП з ПДВ. Податківці вказали, за яких обставин єдиноподатник чи особа, яка переходить на спрощену систему, може зареєструватись платником ПДВ:

1) особа переходить зі спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, на сплату інших податків і зборів (абзац перший п. 183.4 Податкового кодексу України, далі — ПКУ);

2) платник єдиного податку першої групи, який у календарному кварталі перевищив обсяг доходу 150 тис. грн., переходить на застосування ставки єдиного податку 3 % та відповідає вимогам платника єдиного податку третьої групи (п.п. 1 п. 293.8 ПКУ);

3) платник єдиного податку другої групи, який у податковому (звітному) кварталі перевищив обсяг доходу 1 млн грн., переходить на застосування ставки єдиного податку 3 % та відповідає вимогам платника єдиного податку третьої групи (п.п. 2 п. 293.8 ПКУ);

4) особа, яка не є платником єдиного податку, переходить на спрощену систему оподаткування із застосуванням ставки єдиного податку 3 % та відповідає вимогам платника єдиного податку третьої або четвертої групи (п.п. «в» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ);

5) особа змінює ставку єдиного податку 5 % на ставку 3 % у зв'язку з постачанням нею послуг (робіт) платникам ПДВ і якщо обсяг такого постачання за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує 300 тис. грн. (п.п. «г» п.п. 4 п. 293.8 та абзац другий п. 183.4 ПКУ);

6) платник єдиного податку першої групи самостійно прийняв рішення про перехід на застосування ставки єдиного податку у розмірі 3 відсотків та відповідає вимогам платника єдиного податку третьої групи (п.п. 296.5.1 ПКУ).

Однак таких обставин недостатньо для реєстрації платником ПДВ. Як справедливо зауважили податківці у листі, що коментується, особа обов'язково має відповідати умовам реєстрації платником ПДВ, установленим у ст. 180 — 183 ПКУ.

Варто зауважити, що погоджуючись з можливістю переходу платників єдиного податку першої та другої груп на сплату єдиного податку за ставкою 3 % з ПДВ (до третьої групи), податківці не зважають на те, що такі єдиноподатники не є особами для розділу V ПКУ (п.п. 14.1.139 ПКУ).

2. Реєстраційна заява. Податківці звернули увагу на деякі особливості заповнення Реєстраційної заяви платника податку на додану вартість ф. № 1-ПДВ (далі — Заява).

Оскільки обрання особою однієї з нових причин реєстрації платником ПДВ (указані вище) передбачає дотримання нею вимог ст. 181 ПКУ (щодо обов'язкової реєстрації) або ст. 182 ПКУ (щодо добровільної реєстрації), то при заповненні розд. 17 Заяви особа повинна проставити дві відмітки:

— одну відмітку, що пов'язана із застосуванням (відмовою від застосування) спрощеної системи оподаткування і зазначається в останньому рядку розд. 17 Заяви (із зазначенням пункту, статті ПКУ);

— другу відмітку, що відповідає ст. 181 або 182 ПКУ та стосується відповідно умов обов'язкової або добровільної реєстрації.

Однак при зміні ставки єдиного податку 5 % на ставку 3 % податківці радять у Заяві проставляти тільки одну відмітку. Тобто заповнити лише останній рядок розд. 17 Заяви.

Дійсно, зміна ставки єдиного податку можлива лише за умови, коли обсяг постачання послуг (робіт) платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців сукупно перевищить 300 тис. грн. Отже, вимога п. 181.1 ПКУ щодо перевищення обсягу оподатковуваних операцій суми 300 тис. грн. буде виконана автоматично. Однак таке твердження є справедливим за умови, що послуги, які надаються єдиноподатником, обкладаються ПДВ (є об'єктом оподаткування).

На наш погляд, сам факт зміни ставки єдиного податку з 5 % на 3 % не є підставою для реєстрації платником ПДВ, адже в абзаці другому п. 183.4 ПКУ йдеться не про підстави для реєстрації платником ПДВ, а лише про порядок подання Заяви. Тобто для такої зміни ставки єдиного податку теж мають виконуватись вимоги ст. 181 або 182 ПКУ.

3. Порядок реєстрації з 01.01.12 р. Податківці продемонстрували досить ліберальний підхід щодо реєстрації платником ПДВ та анулювання такої реєстрації у перехідний період (див. «Реєстрація платником ПДВ та анулювання ПДВ-реєстрації єдиноподатників»).

 

Рєстрація платником ПДВ та анулювання ПДВ-реєстрації єдиноподатників

Витяг із листа, що коментується

«Таким чином, для суб'єктів господарювання, які відповідно до гл. 1 розд. XIV Кодексу та п.п. «г» п. 5 розд. II Закону № 4014 переходять з 01.01.12 р. на спрощену систему оподаткування із застосуванням ставки єдиного податку:

а) у розмірі 3 відсотків доходу, відповідають критеріям реєстрації платників ПДВ згідно із ст. 181, 182 Кодексу, не пізніше 25.01.12 р. подали заяви про реєстрацію платника ПДВ, у разі такої реєстрації датою реєстрації суб'єкта платником ПДВ та датою початку дії свідоцтва про таку реєстрацію є дата внесення відповідного запису до реєстру платників ПДВ;

б) іншої, ніж 3 відсотки доходу, зареєстровані платниками ПДВ, датою анулювання реєстрації суб'єкта як платника ПДВ є дата:

подання заяви про анулювання реєстрації платника ПДВ, у разі такого анулювання за ініціативою платника податку;

прийняття рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ, у разі такого анулювання за ініціативою органу ДПС».

 

Податківці фактично погодились з тим, що платники, які переходили на спрощену систему з 01.01.12 р. і обрали ставку єдиного податку 3 %, мали право разом із заявою про перехід на спрощену систему (не пізніше 25.01.12 р.) подати Заяву для реєстрації платником ПДВ.

Отже, той факт, що на 01.01.12 р. особа не була платником ПДВ, не є підставою для відмови в обранні ставки єдиного податку 3 %. Хоча з 01.01.12 р. до дати реєстрації платником ПДВ така особа буде сплачувати єдиний податок за ставкою 3 % не сплачуючи ПДВ.

Якщо особа була платником ПДВ станом на 01.01.12 р., то вона могла перейти на спрощену систему без сплати ПДВ (обрати фіксовану ставку єдиного податку чи ставку 5 %). При цьому з 01.01.12 р. до дати анулювання Свідоцтва платника ПДВ такий платник єдиного податку сплачує і єдиний податок за обраною ставкою (не 3 %) і ПДВ.

Ми вважаємо, що законних підстав для такого ліберального підходу в ПКУ немає. Однак сам факт, що за відсутності чітких перехідних положень при зміні порядку оподаткування, ситуацію, що склалася, податківці трактували «на користь платників», може тільки порадувати. На жаль, скористатись цим підходом платникам уже не вдасться, бо час уже згаяно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі