Теми статей
Обрати теми

Щодо забезпечення виконання норм Закону України № 4268-VI

Редакція БТ
Лист від 02.02.2012 р. № 3213/15-3117

ДЕРЖПІДТРИМКА ТВАРИННИЦТВА:

ДПСУ пояснила,
 як правильно заповнити декларацію
з ПДВ переробного підприємства

Лист Державної податкової служби України від 02.02.12 р. № 3213/15-3117

«Щодо забезпечення виконання норм Закону України № 4268-VI»

 

Наприкінці 2011 року для підтримки тваринництва законодавці Законом України від 22.12.11 р. № 4268-VI* внесли зміни до п. 1 підрозд. 2 розд. XX Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Ними кардинально змінено механізм держпідтримки сільгосптоваровиробників.

* Див. ком. «Держпідтримка тваринництва: новий механізм виплати дотацій» // «БТ», 2012, № 3, с. 3.

Так, з 01.01.12 р. до 01.01.15 р. сума ПДВ, визначена у податковій декларації з ПДВ (переробного підприємства), буде не прямо перераховуватися до спецфонду держбюджету, як було до 01.01.12 р., а розподілятиметься між спецфондом держбюджету і спеціальним рахунком, відкритим переробними підприємствами в органах Держказначейства. Порядок такого розподілу визначено у п.п. 6 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

І хоча цей механізм виплати дотацій нагадує той, що існував до 01.01.11 р., він все рівно має багато особливостей та низку неурегульованих нюансів. У листі, що коментується, ДПСУ висловила свою позицію з приводу неурегульованих питань.

1. Заповнення декларації з ПДВ . Згідно з п.п. 9 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ у Податковій декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства), форма якої затверджена наказом ДПАУ від 25.11.11 р. № 1492**, повинні окремо відображатись суми ПДВ, що підлягають перерахуванню на спецрахунок для виплати компенсації (дотацій), та суми ПДВ, які перераховуються до спецфонду держбюджету. Але, як виявилося, форма цієї декларації хоч і почала діяти лише у січні 2012 року, але не може в повній мірі забезпечити виконання цієї вимоги ПКУ. Вона (як і попередня) не містить граф, у яких можна було б відобразити інформацію про суму ПДВ, що має перераховуватися на спецрахунок, відкритий переробним підприємством у органах Держказначейства: є лише графа, в якій переробне підприємство відображає суму ПДВ, що має перераховуватися до спецфонду держбюджету (ряд. 17).

** Див. ком. «Нова звітність з ПДВ: наказ Мінфіну зареєстровано у Мін’юсті» // «БТ», 2012, № 1-2, с. 5.

У зв’язку з цим у переробних підприємств виникло запитання: як правильно заповнити податкову декларацію з ПДВ, щоб не порушити норми п.п. 9 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ?

Для вирішення цієї проблеми ми пропонували заповнювати декларацію з ПДВ одним із двох способів:

— або самостійно внести зміни до діючої форми декларації, щоб урахувати вимоги ПКУ;

— або відобразити у ряд. 17 усю суму ПДВ, а перерахувати до спецфонду держбюджету лише частину такої суми, а решту на спецрахунок (розподіл здійснювати за правилами, встановленими в п.п. 6 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ при перерахуванні коштів).

Податківці у листі, що коментується, вибрали більш простий — другий — спосіб заповнення декларації. Тобто вони пропонують суму ПДВ, відображену у ряд. 17 декларації з ПДВ (переробного підприємства) за січень 2012 року, самостійно розподілити та перерахувати:

— 30 % до спецфонду держбюджету;

— 70 % на спецрахунок, який суб’єктам господарювання необхідно для цього попередньо відкрити у органах Держказначейства***.

*** Звертаємо увагу, що Держказначейство листом від 19.01.12 р. № 16-10/191-947 для безперешкодного відкриття спецрахунків переробними підприємствами зобов’язало підпорядковані йому територіальні органи за зверненням таких підприємств відкривати відповідні рахунки.

Хоча такий спосіб заповнення декларації з ПДВ не відповідає нормам ПКУ, на відміну від першого, та все ж дає змогу уникнути низки проблем, пов’язаних із самостійною зміною форми декларації.

2. Строки перерахування дотаційних сум ПДВ. ДПСУ ще раз нагадала граничні строки, в які переробні підприємства мають перераховувати суми ПДВ, що направляються для виплати дотацій сільгосптоваровиробникам.

Так, перераховувати суми ПДВ на спецрахунок, відкритий у органах Держказначейства, переробне підприємство має відповідно до п.п. 10 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ до 15 числа місяця, наступного за звітним (податковим) періодом. Тобто, суми ПДВ, які направляються для виплати компенсації (дотації) за продані на переробне підприємство молоко і м'ясо в живій вазі за січень 2012 року та відображені в декларації з ПДВ (переробного підприємства), слід перераховувати не пізніше 14.02.12 р. При цьому сам факт перерахування таких сум має підтверджуватись реєстром платіжних доручень про фактично зараховані на спецрахунок кошти і випискою територіального органу Держказначейства, які подаються переробним підприємством разом з декларацією з ПДВ.

Зауважимо, що переробні підприємства закумульовані суми у вигляді компенсації (дотацій) за продані сільгосптоваровиробникам молоко і м'ясо в живій вазі мають перераховувати сільсгоппідприємствам до 20 числа місяця, наступного за звітним (податковим) періодом. Оскільки при виплаті компенсації (дотації) за січень граничний строк 19.02.12 р. припадає на вихідний (неділя), то останнім днем для перерахунку дотаційних виплат буде 17.02.12 р. (п’ятниця).

До спеціального фонду держбюджету суми, що направляються для виплати компенсацій, перераховуються протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації з ПДВ (за січень 2012 року — не пізніше 1 березня).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі