Теми статей
Обрати теми

Чи потрібно щороку подавати Повідомлення про делегування філіям права виписування податкових накладних?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи потрібно щороку подавати
 Повідомлення про делегування філіям
права виписування податкових накладних?

У підприємства є філія, якій делеговано право виписування податкових накладних. Чи потрібно щороку подавати Повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права виписування податкових накладних та ведення частини реєстру отриманих і виданих податкових накладних (додаток 2 до Порядку № 1492)?

(м. Луганськ)

 

Згідно з останнім абзацом п. 13 розділу III Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 25.11.11 р. № 1492 (далі — Порядок № 1492), Повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права виписування податкових накладних та ведення частини реєстру отриманих і виданих податкових накладних (додаток 2 до цього Порядку, далі — Повідомлення) подається платниками в разі наявності у них філій (структурних підрозділів) разом з декларацією за перший звітний (податковий) період року і в подальшому разом з декларацією за той звітний (податковий) період, в якому відбулися зміни в переліку філій (структурних підрозділів).

Як бачимо, ця норма за своїм змістом неоднозначна.

Із першої її частини випливає, що Повідомлення потрібно подати разом з декларацією за перший звітний період року.

У листі ДПАУ від 16.03.11 р. № 7273/7/16-1117, роз'яснюючи положення такої самої норми п. 13 розділу III Порядку № 41*, податківці наполягали, що таким першим періодом слід вважати березень (I квартал) 2011 року.

* Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 25.01.11 р. № 41 (втратив чинність з 10.01.12 р.).

У другій частині передбачено, що надалі Повідомлення потрібно подавати з декларацією за той звітний період, в якому відбулися зміни в переліку філій.

Якщо такі зміни відбулися, то зрозуміло, що Повідомлення подавати потрібно за той період, в якому вони відбулися.

А от якщо змін у переліку філій не було, то незрозуміло: чи потрібно подавати Повідомлення з декларацією за перший звітний період року.

З одного боку, друга частина, по суті, є спеціальною нормою, яка приписує, коли потрібно подавати повідомлення «в подальшому». І її можна трактувати так: Повідомлення подається тільки з декларацією за той період, в якому відбулися зміни в переліку філій. Отже, виконавши вимогу про подання Повідомлення торік, платник не зобов'язаний повторно подавати його з декларацією за січень (I квартал) 2012 року.

З іншого боку, обидві частини можна розглядати як рівноправні норми, які передбачають, що Повідомлення подається і за перший звітний період року, і за період, в якому відбулися зміни в переліку філій. Хоча особливої необхідності подавати щороку той самий перелік філій немає сенсу.

На наш погляд, безпечніше подавати Повідомлення щороку разом з декларацією за січень (I квартал) та протягом року за відповідні звітні періоди, в яких відбулися зміни в переліку філій та в делегуванні їм прав виписування податкових накладних та ведення частини реєстру.

Нюанси заповнення додатків до декларації з ПДВ ми розглядали у статті «Додатки до декларації з ПДВ: особливості заповнення» // «БТ», 2011, № 25, с. 17. Про звітність з ПДВ додатково див. статтю «Нова звітність з ПДВ: згадуємо старі правила заповнення» // «БТ», 2012, № 6, с. 32.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі