Теми статей
Обрати теми

Дооцінити повністю замортизовані об'єкти основних засобів можна лише в бухгалтерському обліку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Дооцінити повністю замортизовані об'єкти основних засобів
можна лише в бухгалтерському обліку

У підприємства на балансі значаться повністю замортизовані основні засоби, які, утім, продовжують використовуватися. Чи можна провести їх дооцінку та амортизувати в податковому і бухгалтерському обліку?

(м. Київ)

 

Почнемо з того, що підприємство мало провести інвентаризацію об'єктів основних засобів станом на 01.04.11 р. для цілей подальшого нарахування амортизації в податковому обліку. При цьому вартість, що амортизується, визначалася як первісна (переоцінена) з урахуванням капіталізованих витрат на модернізацію, модифікацію, добудовування, дообладнання, реконструкцію тощо, а також суми нарахованої амортизації за даними бухгалтерського обліку на дату набуття чинності розд. III Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Суми дооцінок, проведених після 1 січня 2010 року, не включалися до переоціненої вартості основних засобів.

Ті основні засоби, які станом на 01.04.11 р. повністю замортизовані, але продовжували використовуватися в господарській діяльності платника, потрібно було включити до переліку основних засобів за залишковою вартістю, що дорівнює 0,00 грн.

Щодо проведення дооцінки основних засобів зауважимо, що в бухгалтерському обліку це можна зробити. Згідно з п. 16 П(С)БО 7 «Основні засоби» підприємство може переоцінювати об'єкт основних засобів, якщо залишкова вартість цього об'єкта істотно відрізняється від його справедливої вартості на дату балансу. У разі переоцінки об'єкта основних засобів саме на цю дату здійснюється переоцінка всіх об'єктів групи основних засобів, до якої належить об'єкт. При цьому якщо залишкова вартість об’єкта основних засобів дорівнює нулю, то його переоцінена залишкова вартість визначається збільшенням справедливої вартості цього об’єкта до його первісної (переоціненої) вартості без зміни суми зносу об’єкта. Для таких об'єктів, що продовжують використовуватися, обов'язково визначається ліквідаційна вартість. Отже, у бухгалтерському обліку підприємство може провести дооцінку об'єктів (причому воно зобов'язане переглянути і за потреби дооцінити вартість усіх інших об'єктів, що входять до цієї групи) і з наступного місяця нараховувати амортизацію виходячи з нової переоціненої вартості.

Що стосується податкового обліку, то провести дооцінку об'єктів на тих самих підставах, що і в бухгалтерському обліку, воно не може. У податковому обліку можна провести лише індексацію в порядку, установленому п. 146.21 ПКУ. Індексація провадиться станом на кінець року (дату балансу), за результатами якого здійснюється переоцінка, та використовується для розрахунку амортизації з першого дня наступного року. Індексація об'єктів основних засобів провадиться, якщо індекс інфляції, що розраховується за формулою, наведеною в п. 146.21 ПКУ, перевищує одиницю, а це можливо, коли індекс інфляції року, за підсумками якого провадиться індексація, перевищує 110 %.

Таким чином, у податковому обліку збільшити вартість основних засобів можна тільки шляхом індексації і лише при дотриманні зазначених вище умов. Причому на суму індексації можна збільшити первісну (переоцінену) вартість об’єкта в бухгалтерському обліку (абз. 4 п. 16 П(С)БО7). Таку зміну було внесено до бухгалтерських стандартів з метою максимального зближення бухгалтерського обліку з податковим. Однак оскільки в податковому обліку вартість об'єктів, що амортизується, дорівнює нулю, то й її множення на коефіцієнт індексації дасть нульовий результат.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі