Теми статей
Обрати теми

Про надання роз'яснення

Редакція БТ
Лист від 07.12.2011 р. № 11-117/4813-14778

КОРПОРАТИВНІ Й ОСОБИСТІ КАРТКИ:

оприбутковувати в касі отриману
 за ними готівку не потрібно

Лист Національного банку України від 07.12.11 р. № 11-117/4813-14778

«Про надання роз'яснення»

 

У листі, що коментується, Нацбанк розглянув питання щодо використання корпоративних та особистих спеціальних платіжних засобів (банківських карток).

Згідно з п. 2.12 глави 2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637, фізичні особи — довірені особи підприємств (юридичних осіб), які відповідно до законодавства України отримали готівку з поточного рахунка із застосуванням корпоративного спеціального платіжного засобу чи особистого спеціального платіжного засобу, використовують її за призначенням без оприбуткування в касі**.

** До речі, знімаючи готівку з картки у відрядженні, працівник фізично не зможе принести готівку до каси підприємства чи оприбуткувати її.

Зазначені довірені особи повинні надати до бухгалтерії підприємства:

1) звіт про використання грошових коштів;

2) підтверджуючі документи;

3) документи про отримання готівки з поточного рахунка (чек банкомата, копію видаткового ордера, довідки за встановленими формами, сліп, квитанцію торговельного термінала тощо);

4) залишок невитраченої готівки.

Строки для надання цих документів та повернення залишку коштів установлено п. 170.9 ПКУ (докладніше див. статтю «Підзвіт: засади та нюанси» // «БТ», 2011, № 9, с. 19).

Висновок. При використанні корпоративної чи особистої картки для господарських цілей оприбутковувати до каси підприємства готівку, отриману підзвітною особою з картки, не потрібно. Головне, щоб підзвітна особа своєчасно відзвітувала про витрачені кошти і повернула залишок невитраченої готівки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі