Теми статей
Обрати теми

Про податковий облік операцій з цінними паперами

Редакція БТ
Лист від 05.11.2011 р. № 4807/6/15-1415, 150/2/15-1410

ПРИДБАННЯ ЦІННИХ ПАПЕРІВ
 НА ВТОРИННОМУ РИНКУ:

витрати не «прив'язуються»
до доходів — законна думка ДПСУ

Лист Державної податкової служби України від 05.11.11 р. № 4807/6/15-1415, № 150/2/15-1410

«Про податковий облік операцій з цінними паперами»

 

У листі, що коментується, ДПСУ висловила свою позицію щодо порядку відображення в обліку з податку на прибуток витрат за цінними паперами (ЦП), що ґрунтується на аналізі норм п. 153.8 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) (див. «Витрати за ЦП на вторинному ринку не «прив'язуються» до доходів»).

 

Витрати за ЦП на вторинному ринку
не «прив'язуються» до доходів

Витяг із листа, що коментується

«Таким чином, положеннями вищевказаної норми Кодексу встановлено спеціальні правила для визначення у відповідному звітному (податковому) періоді фінансового результату від операцій з цінними паперами в розрізі окремих видів цінних паперів та формування з цією метою витрат платників податку — покупців таких цінних паперів, а саме: на первинному ринку цінних паперів витрати, сплачені (нараховані) покупцем емітенту цінних паперів, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від відчуження таких цінних паперів; на вторинному ринку витратами покупця є сума коштів (вартість майна), сплачена (нарахована) продавцю цінних паперів як компенсація їх вартості».

 

Таким чином, податківці підтверджують, що в покупця витрати з придбання ЦП на первинному та вторинному ринках відображаються за різними правилами.

Первинний ринок. Дійсно, відповідно до п. 153.8 ПКУ інвестор у разі придбання ЦП на етапі первинного розміщення або придбання акцій в емітента відображає витрати в періоді їх відчуження, тобто витрати показуються за кожним ЦП у момент виникнення доходів від його відчуження.

При цьому слід зауважити, що в ПКУ не наводиться визначення терміна «первинне розміщення». А згідно з ч. 3 ст. 2 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.06 р. № 3480-IV (далі — Закон про ЦП) первинний ринок цінних паперів — це «сукупність правовідносин, пов'язаних з розміщенням цінних паперів».

У ст. 1 Закону про ЦП під розміщенням ЦП розуміється їх відчуження емітентом чи андерайтером* шляхом укладення цивільно-правового договору з першим власником. Інакше кажучи, розміщення ЦП — це їх отримання від власника-емітента.

* Андерайтинг — розміщення цінних паперів торговцем цінними паперами за дорученням, від імені та за рахунок емітента (ч. 4 ст. 17 Закону про ЦП).

І тут виникає запитання щодо того, хто саме мається на увазі під емітентом. Однозначно на нього відповісти Закон про ЦП не дозволяє, оскільки, з одного боку, у його п. 2 ст. 2 емітентом вважається особа, яка від свого імені розміщує емісійні ЦП та перебирає на себе зобов'язання за ними перед їх власниками. Визначення емісійних ЦП наводиться в ч. 2 ст. 3 Закону про ЦП, і до нього включаються не всі ЦП (наприклад, векселі до них не належать). Водночас у цьому випадку, очевидно, має місце термінологічна недбалість, оскільки поняття «емітент» фігурує у визначенні боргових ЦП, до яких належать і векселі (ч. 5 ст. 3 Закону про ЦП).

Виходячи з цього придбанням ЦП при їх первинному розміщенні (на первинному ринку) можна вважати отримання будь-яких ЦП від власника — особи, яка від свого імені розміщує цінні папери та перебирає на себе зобов'язання за ними перед їх власниками. Зокрема, до них належатимуть і операції отримання векселя від векселедавця.

Слід звернути увагу, що придбання в емітента акцій, які вже перебували в обігу (були викуплені емітентом), за своєю сутністю не є «розміщенням» з точки зору Закону про ЦП, відповідно, не є придбанням на первинному ринку. Однак згідно з п. 153.8 ПКУ витрати на придбання таких акцій в емітента теж виникають за датою їх відчуження.

Вторинний ринок. Порядок відображення в податковому обліку операцій з придбання ЦП на вторинному ринку в п. 153.8 ПКУ чітко не застережено. Ми раніше вказували*, що виключні правила відображення витрат за ЦП у періоді їх відчуження тут не застосовуються. Тому облік таких операцій ведеться знеособлено в розрізі кожного виду ЦП, тобто витрати «не прив'язуються» до факту продажу ЦП та виникають за першою подією, що настала раніше — між оплатою ЦП та його отриманням. Виходячи з цього фінрезультат визначається за всіма ЦП одного виду так:

* Див. статтю «Цінні папери: нові правила обліку по податку на прибуток» // «БТ», 2011, № 43, с. 11.

Доходи отримані (нараховані) - витрати понесені (нараховані).

Радує, що правильність цієї позиції в листі, що коментується, підтвердили й податківці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі