Теми статей
Обрати теми

Псування імпортованих товарів понад норми вважається використанням не в господарській діяльності

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Псування імпортованих товарів понад
 норми вважається використанням
не в господарській діяльності

Підприємство імпортувало товар (продукти харчування). Частина товару зіпсувалася, що підтверджується документами відповідних інстанцій (висновок санепідемстанції тощо). Які податкові наслідки виникають у податковому обліку прибутку та ПДВ?

(м. Одеса)

 

На жаль, податкові наслідки при списанні такого зіпсованого товару невтішні.

Згідно з п. 140.3 ПКУ до витрат не включається сума фактичних втрат товарів, крім втрат у межах норм природного убутку або технічних (виробничих) втрат і витрат з розбалансування природного газу в газорозподільних мережах, що не перевищують розмір, визначений Кабміном або уповноваженим ним центральним органом виконавчої влади, або іншим органом, визначеним законодавством України. У цьому випадку псування товарів відбулося понад норми природного убутку, тому до податкових витрат вартість такого товару не потрапляє.

Що стосується ПДВ, то згідно з п. 189.1 ПКУ у разі поставки товарів/послуг у межах балансу платника податків для невиробничого використання, поставки товарів/послуг та виробничих основних засобів відповідно до п. 198.5 ПКУ, використання виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності, переведення виробничих основних засобів до складу невиробничих основних засобів база оподаткування визначається виходячи з балансової вартості на момент переведення (поставки), а для товарів/послуг — не нижче ціни придбання. Чому ми наголошуємо на використанні товарів у негосподарській діяльності?

Господарська діяльність — діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу (п.п. 14.1.36 ПКУ).

Підприємство придбало і ввезло в Україну товар з метою реалізації та отримання доходу. З певних причин товар зіпсувався, і якщо винну в цьому особу не буде встановлено, то підприємство зазнає збитків. Безумовно, з позиції ведення бізнесу, факт псування товару безпосередньо пов'язаний з господарською діяльністю. Однак, з позиції оподаткування, реалізації зіпсованого товару немає, дохід не отримано, результатом чого є негосподарське використання товарів з відсутністю витрат і необхідністю нарахування податкових зобов'язань з ПДВ виходячи з цін не нижче за ціну придбання. Зауважимо: якщо податкові зобов'язання з ПДВ при імпорті визначалися виходячи з митної вартості, яка перевищує фактурну вартість, то при списанні зіпсованого товару нараховувати ПДВ необхідно виходячи з такої митної вартості.

У бухгалтерському обліку списання зіпсованого товару відображається записом:

— Дт 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей» — Кт 281 — на вартість товару без урахування ПДВ

— Дт 947 — Кт 641 — на суму нарахованих податкових зобов'язань з ПДВ (виписуємо податкову накладну у двох примірниках, зазначивши тип причини «04»).

Одночасно збитки від псування товару відображаються на позабалансовому рахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей». Зменшення суми невідшкодованих нестач і втрат від псування цінностей на субрахунку 072 відображається після вирішення питання про винних осіб з одночасними записами по дебету субрахунку 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків» і кредиту субрахунку 716 «Відшкодування раніше списаних активів» у сумі, яка підлягає відшкодуванню винними особами. Докладніше про порядок обліку операцій зі списання ТМЦ див. у статтях «Н евиробниче використання основних засобів і товарів: нові правила податкового обліку» // 2011, № 45, с. 30 та «Результати інвентаризації у 2011 році: ураховуємо нові податкові правила»// 2011, № 45, с.37).

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі