Теми статей
Обрати теми

Про затвердження стандартів надання адміністративних послуг

Редакція БТ
Постанова від 29.11.2011 р. № 36-4

ВИДАЧА СТРАХОВИХ СВІДОЦТВ:

ПФУ затвердив регламентуючий Стандарт
і підкоригував Порядок № 2-6

Постанова правління Пенсійного фонду України від 29.11.11 р. № 36-3

«Про внесення змін до деяких постанов правління Пенсійного фонду України»

Постанова правління Пенсійного фонду України від 29.11.11 р. № 36-4

«Про затвердження стандартів надання адміністративних послуг»

 

Постановами , що коментуються, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) уніс зміни до нормативних документів, що діяли (постанова від 29.11.11 р. № 36-3), і затвердив нові (постанова від 29.11.11 р. № 36-4).

Так, постановою від 29.11.11 р. № 36-4 затверджено два стандарти:

1. Стандарт надання адміністративної послуги зі здійснення видачі свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — Стандарт).

2. Стандарт надання адміністративної послуги зі здійснення видачі пенсійного посвідчення.

Стандарт описує етапи надання адміністративної послуги з видачі ПФУ свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — свідоцтво). Його норми з посиланням на Порядок видачі свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.08.2000 р. № 1306 (далі Порядок № 1306), описують дії ПФУ як суб'єкта, котрий надає адміністративну послугу з видачі свідоцтва. Відразу зауважимо: жодних змін до порядку видачі свідоцтва Стандарт не вносить.

Одержувачами державної послуги відповідно до Порядку № 1306 є застраховані особи, у тому числі особи, які забезпечують себе роботою самостійно.

Розглянемо стисло ці етапи.

1. Подання анкети до органу ПФУ. Застрахована особа подає анкету своєму роботодавцю, який надсилає її до органу ПФУ. Самозайнята особа самостійно подає свою анкету до ПФУ. Якщо в загальному випадку застрахована особа діє через свого роботодавця, то самозайнята особа на всіх етапах безпосередньо контактує з ПФУ. Зразок анкети застрахованої особи міститься в додатку до Порядку № 1306.

2. Оформлення свідоцтва. Після надходження анкети застрахованої особи уповноважена посадова особа ПФУ заповнює страхове свідоцтво згідно з п. 7 Порядку № 1306. Оформляється страхове свідоцтво протягом трьох тижнів від дня отримання анкети, крім випадків, коли необхідно внести уточнення до відомостей.

3. Унесення уточнень. У разі потреби внесення уточнень до відомостей про особу після подання анкети орган ПФУ надсилає відповідний запит застрахованій особі через роботодавця, а особам, які забезпечують себе роботою самостійно, — безпосередньо їм. Застрахована особа протягом семи календарних днів від дня отримання цього запиту має уточнити в ньому відомості про себе (за потреби підтверджує їх документально), підписує його та через роботодавця повертає запит.

4. Видача свідоцтва органом ПФУ роботодавцю. Оформлене страхове свідоцтво разом із супровідною відомістю за формою згідно з додатком 2 до Порядку реєстрації та обліку свідоцтв про загальнообов'язкове державне соціальне страхування в органах Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 19.01.02 р. № 2-6 (далі — Порядок № 2-6), надсилається роботодавцю.

5. Видача свідоцтва роботодавцем працівнику. Роботодавець протягом 7 календарних днів від дня отримання свідоцтва видає його застрахованій особі під розписку в супроводжувальній відомості. Заповнені та засвідчені роботодавцем супровідні відомості повертаються до ПФУ. Самойзаняті особи, які забезпечують себе роботою самостійно, отримують страхові свідоцтва безпосередньо в органах ПФУ під розписку після пред'явлення паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу.

Згідно з п. 3.6 Стандарту за наявності в тексті страхового свідоцтва помилок, неможливості його видачі роботодавцем (страхувальником) застрахованій особі через її звільнення, унаслідок втрати чи пошкодження страхового свідоцтва видача страхових свідоцтв, а також їх дублікатів здійснюється відповідно до пп. 11 — 15 Порядку № 1306.

Постанова від 29.11.11 р. № 36-3, що коментується, уносить зміни до чотирьох документів ПФУ. Прокоментуємо лише зміни до Порядку № 2-6. Зміни актуалізують Порядок № 2-6 і мають косметичний характер. Наприклад, у тексті Порядку № 2-6 тепер фігурує виключно «управління ПФУ в районах, містах та районах у містах» (раніше були інші формулювання, наприклад «районні (міські) відділи та управління» тощо). Крім того, із Порядку № 2-6 вилучено деякі пункти щодо порядку отримання страхових свідоцтв. Це зрозуміло, адже тепер є Стандарт, який чітко регламентує етапи отримання свідоцтва.

Постанови , що коментуються, набрали чинності 10.01.12 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі