Теми статей
Обрати теми

Щодо обліку витрат на відрядження фізичних осіб при визначенні об'єкта оподаткування

Редакція БТ
Лист від 07.09.2011 р. № 10077/5/15-1216

ІНСТРУКЦІЯ № 59
— ДОВІДКОВИЙ ДОКУМЕНТ

для «НЕбюджетних»
 роботодавців: думка ДПАУ

Лист Державної податкової адміністрації України від 07.09.11 р. № 10077/5/15-1216

«Щодо обліку витрат на відрядження фізичних осіб при визначенні об'єкта оподаткування»

 

У листі, що коментується, ДПАУ роз'яснила: Інструкція про відрядження* не є обов'язковою для «небюджетних» роботодавців, та розповіла про те, які документи доцільно мати на руках при закупівлях у відрядженні у фізичних осіб — підприємців (далі — ФОП).

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон у редакції наказу Мінфіну від 17.03.11 р. № 362.

Інструкція про відрядження не поширюється на «небюджетних» роботодавців . Приємно, що ДПАУ в листі, що коментується, також підтвердила нашу позицію** про те, що Інструкція про відрядження є обов'язковою тільки для органів державної влади, підприємств, установ та організацій, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів. Решта ж підприємств та організацій можуть її використовувати як допоміжний (довідковий) документ. Так, її норми можуть ураховуватися звичайними роботодавцями при розробленні свого положення (регламентного документа: наказу, розпорядження) про службові відрядження, який і регулюватиме всі моменти перебування працівників у відрядженнях.

** Див., наприклад, Тему тижня «Відрядження у світлі Податкового кодексу» // «БТ», 2011, № 18 — 19, с. 55.

Таким чином, ДПАУ в цьому питанні солідарна з Мінфіном, який раніше висловлювався із цього приводу в листі від 04.05.11 р. № 31-07230-16-25/11433 (ком. у «БТ», 2011, № 27, с. 5). Що стосується ДПАУ, то раніше в деяких листах вона посилалася на Інструкцію про відрядження так, нібито її норми обов'язкові і для звичайних роботодавців (див., наприклад, лист ДПАУ від 27.04.11 р. № 11953/7/15-0317 — ком. у «БТ», 2011, № 27, с. 5). Але ми не погоджувалися з таким підходом. Сьогоднішній лист свідчить про те, що ДПАУ зайняла ту саму позицію, що й Мінфін та ми.

Документи з відрядження при закупівлях у ФОП. Із приводу документів, які відряджений працівник має надати роботодавцю, якщо послуги проїзду і проживання в період відрядження надано ФОП, на думку ДПАУ, було б доцільно(!), крім оригіналів квитків, квитанцій, чеків, розрахунків тощо, отримати також:

1) копію документа, що підтверджує державну реєстрацію ФОП відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності (цього вимагає ст. 177.8 Податкового кодексу України для неутримання податку на доходи для ФОП-загальносистемників);

2) копію свідоцтва про сплату єдиного податку (для єдиноподатників).

Причому з приводу необхідності отримання копії свідоцтва єдиноподатника ДПАУ вказує, що в ньому зазначаються види діяльності, до яких застосовується спрощена система оподаткування і за ними сплачується єдиний податок***.

*** Ці висновки актуальні для спрощеної системи, яка застосовувалася до 2012 року. З 01.01.12 р. правила роботи на спрощеній системі оновлені (див. Теми тижня «Спрощена система: нові правила з 2012 року» / / «БТ», 2011, № 48, с. 11 і «Нова спрощенка: нюанси переходу» / / «БТ», 2012, № 1-2, с. 42).

Варте уваги, що ДПАУ нічого не зазначила про необхідність отримання від ФОП ще копії витягу з держреєстру та/або довідки з ДПС про вибрані види діяльності та систему оподаткування, яку застосовує ФОП. Не виключено, що це пов'язане з таким: у листі, що коментується, ДПАУ відповідала на запитання про документи, які має бути отримано від ФОП, котрий застосовує спрощену систему оподаткування. У такому разі дійсно достатньо копії документа про держреєстрацію (виписки), що підтверджує підприємницький статус ФОП, та копії свідоцтва єдиноподатника (де зазначено види діяльності, що обкладаються єдиним податком)****.

**** Див. Пошту тижня «Який строк дії виписки з держреєстру та довідки з податкової?» // «БТ», 2011, № 47, с. 43.

Також у листі, що коментується, ДПАУ нагадала про необхідність відображення виплат на користь ФОП у формі № 1 ДФ з ознакою доходу «157» у графі 5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі