Теми статей
Обрати теми

Про надання відповіді

Редакція БТ
Лист від 24.01.2012 р. № 2275/7/15-1217

ДПСУ ПРО ШТРАФИ
ЗА ПОРУШЕННЯ У 2011 РОЦІ:

позиція змінилася?

Лист Державної податкової служби України від 24.01.12 р. № 2275/7/15-1217

«Про надання відповіді»

 

У листі, що коментується, ДПСУ виклала свою позицію з приводу застосування відповідальності за порушення, допущені у 2011 року. У листі розглядаються два види порушень.

1. Несвоєчасна сплата. За несплату узгодженої суми грошового зобов'язання в установлений строк відповідальність передбачено ст. 126 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). На відміну від листа ДПАУ від 18.08.11 р. № 15022/6/10-1015/3288*, в якому надавалося посилання тільки на п. 7 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, тут наведено коректніші формулювання (див. «Відповідальність за несплату узгодженої суми податку»):

 

Відповідальність за несплату узгодженої суми податку

Витяг із листа, що коментується

«Таким чином, у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання протягом строків, визначених Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу відповідно до норм статті 126 Кодексу та з урахуванням положень розділу XX Кодексу .

При цьому «довідково» нараховані штрафні санкції в програмному забезпеченні державних податкових органів є інформацією для внутрішнього використання».

 

* Див. ком. «ДПАУ про штрафи за несвоєчасну сплату податків» // «БТ», 2011, № 39, с. 6.

 

Оскільки в листі дається загальне посилання на норми розд. XX ПКУ, то з цього можна зробити такі висновки:

— до платників податку на прибуток з урахуванням положень п. 6 ідрозд. 10 розд. XX ПКУ за результатами діяльності у II — IV календарних кварталах 2011 року штрафні санкції за несвоєчасну сплату узгодженого податкового зобов'язання з податку на прибуток застосовуватися не повинні;

— до платників податку на прибуток і до інших осіб за несвоєчасну сплату узгодженого податкового зобов'язання в період з 01.01.11 р. по 30.06.11 р. штрафні санкції застосовуються в розмірі не більше
1 гривні за кожне порушення.

2 . Порушення за II — IV квартали 2011 року. Тут податківці стосовно порядку штрафування конкретної відповіді не дали і фактично продублювали положення п. 6 підрозд. 10 розд. XX ПКУ. А от у роз'ясненні з розд. 110.31 ЄБПЗ вони висловилися конкретніше (див. «Фінсанкції за II — IV квартали 2011 року»).

 

Фінсанкції за II — IV квартали 2011 року

Роз'яснення з розділу 110.31 ЄБПЗ

Запитання: «Які фінансові санкції не застосовуються до платників податку на прибуток відповідно до п. 6 підрозд. 10 р. XX «Перехідні положення» ПКУ?

Відповідь: Згідно з п. 6 підрозд. 10 «Інші перехідні положення» розд. ХХ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ <…> (далі — ПКУ) не застосовуються фінансові санкції до платників податку на прибуток підприємств та платників податків, що перейшли на загальну систему оподаткування, за порушення податкового законодавства за наслідками діяльності у другому — четвертому календарних кварталах 2011 року. Відповідальність платників передбачено главою 11 розділу ІІ ПКУ. Отже, до платників податку на прибуток підприємств та платників податків, що перейшли на загальну систему оподаткування, за порушення податкового законодавства за наслідками діяльності у другому — четвертому календарних кварталах 2011 року не застосовуються фінансові санкції, передбачені главою 11 розділу ІІ ПКУ».

 

Аналогічне роз'яснення розміщено і в розд. 510.01 ЄБПЗ. І оскільки у гл. 11 розд. II ПКУ наведено всі фінансові санкції, то виходячи з норм п. 6 підрозд. 10 розд. XX ПКУ за порушення, допущені платниками податку на прибуток за результатами діяльності у II — IV календарних кварталах 2011 року, усі вони застосовуватися не повинні . Причому з буквального прочитання цих перехідних положень випливає, що штрафи не повинні накладатися за порушення з будь-яких податків, допущені в зазначений період платниками податку на прибуток. Однак виходячи із системного трактування, це звільнення має поширюватися лише на порушення, допущені в частині податку на прибуток.

Ми вважаємо, що фінсанкції не повинні накладатися за будь-які порушення, допущені в обліку з податку на прибуток, зокрема:

— за несвоєчасну сплату податку на прибуток;

— заниження податкових зобов'язань з податку на прибуток (у тому числі за рахунок неправильного обчислення збитків попередніх років*);

— несвоєчасне подання декларації з податку на прибуток;

—— несплату авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів.

* Це підтвердили й податківці в роз'ясненні з розділу 110.31 ЄБПЗ.

Головне, щоб ці порушення стосувалися діяльності у II — IV календарних кварталах 2011 року.

А от від пені перехідні положення не звільняють, оскільки вона не належить до фінансових санкцій (/font>п. 111.2 ПКУ) і регламентується гл. 12 ПКУ.

Утім, з урахуванням розпливчастості формулювань листа, що коментується, не можна виключити, що в майбутньому податківці не висловлять іншу позицію з питань штрафування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі