Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян

Редакція БТ
Наказ від 06.12.2011 р. № 882

ЛІКАРНЯНІ МОЖУТЬ ВИДАВАТИСЯ

приватними клініками:
 унесено зміни до Інструкції
 щодо видачі документів,
 які засвідчують тимчасову
 непрацездатність

Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 06.12.11 р. № 882

«Про затвердження Змін до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян»

 

Наказом , що коментується, Міністерство охорони здоров'я України (далі — МОЗ) унесло зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.01 р. № 455 (далі — Інструкція). Проаналізуємо найважливіші зміни.

1. Головною зміною стало те, що видавати листки непрацездатності (ЛН) можуть, зокрема, також лікуючі лікарі закладів охорони здоров'я незалежно від форми власності, та лікарі, які здійснюють господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи — підприємці (новий п.п. 1.4.5 Інструкцій). Таким чином, право видавати ЛН з'являється у лікарів приватних клінік та лікарів, зареєстрованих підприємцями. У зв'язку з цим їх виключено з переліку осіб, які не можуть видавати ЛН (вилучено п.п. 1.5.2 Інструкції).

При цьому видача документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, не може бути платною послугою в закладах охорони здоров'я незалежно від форми власності (оновлений п. 1.6 Інструкції).

2. У п. 2.18 Інструкції з'явилися додаткові підстави для видачі довідки довільної форми. Вона тепер видається також:

— особам, які проходять додаткове наркологічне обстеження в умовах стаціонару згідно з п. 11 Інструкції про профілактично-наркологічний огляд та його обов'язкові обсяги, затвердженої наказом МОЗ від 28.11.97 р. № 339;

— особам, які проходять діагностичне обстеження в закладах охорони здоров'я незалежно від форми власності, за відсутності ознак тимчасової непрацездатності.

Нагадаємо: за такою довідкою виплати за невідпрацьований час не нараховуються, але вона підтверджує факт того, що працівник відсутній на роботі з поважної причини (працівник був у лікувальному закладі, а не прогулював роботу).

3. Підкориговано порядок видачі ЛН у разі хвороби дітей.

По-перше, для особи, яка виховує дитину-інваліда, ЛН може видаватися у випадках, прописаних в розд. 3 Інструкції, до досягнення такою дитиною 18 років (до змін — до 16 років).

По-друге, викладено в новій редакції п. 3.13 Інструкції, завдяки чому ЛН видається працюючій особі, яка здійснює догляд за дитиною віком до 3 років, дитиною-інвалідом віком до 18 років, у разі пологів або хвороби матері (опікуна, іншого члена сім'ї, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною віком до 3 років, виховує дитину-інваліда віком до 18 років) на період, коли вона за медичними висновками лікаря не може здійснювати догляд за дитиною, а також за потреби догляду за другою хворою дитиною. У цьому випадку ЛН видається на підставі довідки з поліклініки або стаціонару, що засвідчує пологи або захворювання матері (опікуна, іншого члена сім'ї, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною віком до 3 років, виховує дитину-інваліда віком до 18 років).

4. У п. 6.11 Інструкції уточнено строк, на який видається ЛН особам, котрі всиновили дитину або взяли її під опіку: лікарем жіночої консультації на підставі свідоцтва про народження дитини та рішення суду про її всиновлення або встановлення опіки видається ЛН на період від дня всиновлення або встановлення опіки до дня закінчення післяпологової відпустки тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів у разі, якщо було одночасно усиновлено двох та більше дітей, 90 календарних днів — для жінок, віднесених до I — IV категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи), що відраховуються з дня народження дитини, зазначеної у свідоцтві про народження, та рішення суду про її усиновлення.

Зміни набрали чинності з 17 лютого 2012 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі