Теми статей
Обрати теми

Прийняття та звільнення працівника: ази документального оформлення

Редакція БТ
Стаття

ПРИЙНЯТТЯ ТА ЗВІЛЬНЕННЯ ПРАЦІВНИКА:
АЗИ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО ОФОРМЛЕННЯ

 

Розглядаючи в сьогоднішньому номері тему прийняття на роботу, не можна опускати питання документального оформлення цієї події. Тому в сьогоднішній Шпаргалці бухгалтера наведемо приклади заповнення основних документів, якими супроводжуються працевлаштування працівника та його звільнення.

Яна ІНДЮХОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», y.indyukhova@id.factor.ua

 

На додачу до Теми тижня «У нашому полку прибуло: прийняття на роботу», опублікованій на с. 37 цього номера, нижче на рисунках ми наведемо документи, які необхідно скласти під час прийняття або звільнення працівника. Відразу зауважимо, що сьогодні розглянемо найпоширеніші випадки, без будь-яких особливостей, а в наступних публікаціях приділимо увагу вузьким питанням трудового законодавства.

Так, стисло опишемо пропоновані документи.

Рис. 1 (с. 22) — заява фізичної особи про прийняття її на роботу. У заяві зазначено, що працівник приймається зі строком випробування і згоден з цим. Це важливо, тому що без згоди працівника строк випробування не може бути встановлено (ст. 26 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.; далі — КЗпП).

Рис. 2 (с. 22) — наказ про прийняття на роботу з установленням строку випробування, складений у довільній формі. У цьому наказі бажано написати, що за час строку випробування працівнику виплачуватиметься заробітна плата. Адже працівник під час строку випробування має такі самі права і трудові гарантії, як й інші працівники (ч. 2 ст. 26 КЗпП). Неприпустимо встановлювати строк випробування без оплати. Складається в довільній формі або за типовою формою № П-1 (рис. 4).

Рис. 3 (с. 22) — наказ про звільнення працівника, який не пройшов строк випробування. Наголошуємо: працівника у разі виявленої в період строку випробування невідповідності може бути звільнено лише за ст. 28 КЗпП як такого, що не відповідає виконуваній роботі, тобто до уваги береться якість його роботи. Складається в довільній формі або за типовою формою № П-4 (рис. 5).

Рис. 4 (с. 27) — наказ про прийняття на роботу за формою № П-1, затвердженою наказом Держкомстату від 05.12.08 р. № 489. За необхідності допускається змінити форму наказу, щось видалити або доповнити якимись іншими відомостями. Зверніть увагу: наказ про прийняття на роботу, так само як і заява, має містити відомості про строк випробування.

Рис. 5 (с. 27) — наказ про припинення трудового договору за типовою формою № П-4, затвердженою наказом Держкомстату від 05.12.08 р. № 489. Звернемо увагу, що в цьому наказі слід обов'язково зазначати підставу для звільнення (наприклад, за ст. 38 КЗпП — за власним бажанням, за ч. 2 ст. 40 КЗпП — за невідповідності працівника обійманій посаді). У нашому випадку працівниця звільняється за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) у період строку випробування.

Рис. 6 (с. 28) — особова картка працівника за формою № П-2, затвердженою спільним наказом Держкомстату і Міноборони від 25.12.09 р. № 495/656, застосовується з 1 січня 2010 року. Докладно про неї ішлося у статті «Особова картка працівника: нова форма з 2010 року» // «БТ», 2010, № 6, с. 44 (додатково див. ком. «Особову картку працівника за новою формою оформляють на працівників, прийнятих з 1 січня 2010 року» // «БТ», 2010, № 12, с. 7).

 

 

img 1

Рис. 1. Заява про прийняття на роботу

 

img 2

Рис. 2. Наказ про прийняття на роботу (довільна форма)

 

img 3

Рис. 3. Наказ про звільнення (довільна форма)

 

img 4 

Рис. 4. Наказ про прийняття на роботу (типова форма)

 

img 5 

Рис. 5. Наказ про припинення трудового договору

 

img 6

1 До форми особової картки працівника, затвердженої наказом Держкомстату і Міноборони від 25.12.09 р. № 495/656, не було внесено зміни у зв'язку з прийняттям нового Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.10 р. № 327, тому досі у виносці міститься посилання на застарілий Класифікатор професій, затверджений наказом Держспоживстандарту від 26.12.05 р. № 375. На наш погляд, незважаючи на це, у розділі IV особової картки потрібно вказувати код професії відповідно до нового Класифікатора професій.

Рис. 6. Особова картка працівника

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі