Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість

Редакція БТ
Наказ від 25.11.2011 р. № 1492

НОВА ЗВІТНІСТЬ З ПДВ:

наказ Мінфіну зареєстровано у Мін’юсті

Наказ Міністерства фінансів України від 25.11.11 р. № 1492

«Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість»

 

Наказом , що коментується, Мінфін затвердив форми податкової звітності з ПДВ. За інформацією, розміщеною на офіційному сайті Мін’юсту (http://www.minjust.gov.ua/0/38317), цей наказ пройшов державну реєстрацію 20.12.11 р. за № 1490/20228.

Як правило, при запровадженні нових форм звітності виникає два типових запитання.

1. З якого періоду слід застосовувати нові форми звітності? Ураховуючи досвід запровадження нових форм податкової звітності після набрання чинності Податковим кодексом України (далі — ПКУ), на наш погляд, можна очікувати, що податківці і надалі будуть дотримуватись вимог п. 46.6 ПКУ, де передбачено, що до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності з податкового періоду, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Оскільки наказ, що коментується, скоріше за все, буде офіційно оприлюднено у січні 2012 року (на момент підготовки цього номера офіційно не опубліковано, відповідно, він не набрав чинності), то застосовувати нові форми потрібно буде при складанні декларації з ПДВ за січень та I квартал 2012 року. Таким чином, за грудень 2011 року необхідно буде подати «старі» форми декларацій з ПДВ, затверджені наказом ДПАУ від 25.01.11 р. № 41.

2. Що змінилося порівняно із попередніми формами? Як указано у поясненнях до проекту наказу , що коментується, який розміщено на офіційному сайті Мінфіну (www.minfin.gov.ua), приводом для затвердження нових форм звітності з ПДВ стало внесення змін до ст. 209 ПКУ Законом № 3609*. Зокрема, платникам ПДВ, які застосовують спецрежим згідно зі ст. 209 ПКУ, надано право зараховувати до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду залишок від'ємного значення ПДВ поточного звітного періоду**. Для цього у новій формі декларації з ПДВ (спеціальна) розділ III доповнено рядками 16 — 18.

Судячи з проведеного працівниками ДПСУ*** аналізу нових форм податкової звітності (ще до держреєстрації наказу, що коментується у Мін’юсті), а також самих форм, які були додані до згаданого проекту, у решті форм податкової звітності з ПДВ зміняться лише дані про документ, яким їх затверджено.

Детальніше зміни, які відбудуться у податковій звітності з ПДВ, ми розглянемо після того, як буде оприлюднено офіційний текст наказу, що коментується.

 

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. № 3609-VI.

** Про те, що діюча форма декларації з ПДВ (скороченої) не передбачає такого зарахування, зазначалося у Темі тижня «Генеральна чистка» у Податковому кодексі» // «БТ», 2011, № 33, с. 3.

*** Див. статтю «Податкова звітність з ПДВ» // «Вісник податкової служби України», 2011, № 45, с. 23.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі