Теми статей
Обрати теми

Перерозподіл вхідного ПДВ відповідно до вимог Податкового кодексу

Редакція БТ
Стаття

ПЕРЕРОЗПОДІЛ ВХІДНОГО ПДВ

відповідно до вимог Податкового кодексу

 

У консультації, розміщеній у «БТ», 2011, № 17 на с. 34, описано основні правила розрахун- ку частки вхідного ПДВ, яку може бути відображено у складі податкового кредиту, тобто основні правила заповнення ряд. 15 декларації з ПДВ та розподілу вхідного ПДВ. Водночас невід'ємною умовою застосування таких правил є подальший перерозподіл вхідного ПДВ, який може бути відображено у складі податкового кредиту. Оскільки такий перерозподіл має відображатися в останньому звітному періоді календарного року, то настав час нагадати основні моменти і правила перерозподілу податкового кредиту.

Роман БЕРЕЖНИЙ, консультант газети «Бухгалтерський тиждень»

 

Загальні положення

Нагадаємо, що питання, пов'язані з розподілом чи перерозподілом вхідного ПДВ, регулюються ст. 199 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Згідно з п. 199.1 ПКУ, якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги частково використовуються в оподатковуваних ПДВ операціях, а частково — в неоподатковуваних, то до складу податкового кредиту, уключається та частка сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, що відповідає частці використання таких товарів/послуг в операціях, які обкладаються ПДВ.

Визначення частки вхідного ПДВ, яку може бути включено до складу податкового кредиту, здійснюється у два етапи. На першому провадиться первинний розподіл вхідного ПДВ виходячи з частки використання придбаних товарів, робіт, послуг, що історично склалася (торішньої), в операціях, які обкладаються ПДВ.

Така торішня частка використання застосовується протягом усього календарного року та виражається у відсотках з двома знаками після коми*. Вона відображається в рядку 15 декларації з ПДВ протягом усього календарного року (див. також п. 199.2 ПКУ, п. 4.4 Порядку № 41**) і не змінюється впродовж такого періоду***. Розраховується вона одним із двох способів:

1) як відношення сукупних обсягів оподатковуваних ПДВ операцій з постачання товарів, робіт, послуг (без урахування сум ПДВ) за попередній календарний рік до сукупного обсягу здійснення оподатковуваних та не оподатковуваних ПДВ операцій з постачання товарів, робіт, послуг (без урахування ПДВ) за цей самий попередній календарний рік (п. 199.2 ПКУ);

2) як відношення сукупних обсягів оподатковуваних ПДВ операцій з поставки товарів, робіт, послуг (без урахування сум ПДВ) за звітний період, в якому вперше було здійснено як оподатковувані, так і не оподатковувані ПДВ операції до сукупного обсягу здійснення оподатковуваних та не оподатковуваних ПДВ операцій з постачання товарів, робіт, послуг (без урахування ПДВ) у цьому самому звітному періоді (п. 199.3 ПКУ).

* З приводу округлення показника частки використання див. лист ДПАУ від 06.04.11 р. № 9496/7/16-1517-05 // «БТ», 2011, № 22, с. 7

** Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 25.01.11 р. № 41.

*** Винятки, мабуть, можуть становити випадки, коли таку частку спочатку було розраховано неправильно або ж показники, виходячи з яких вона розраховувалася, були неправильними та уточнювалися.

Останній варіант розрахунку передбачуваної частки використання здійснюється платниками ПДВ, які протягом попереднього календарного року не здійснювали не оподатковувані ПДВ операції, але вони з'явилися в поточному звітному періоді, або ж якщо йдеться про новостворених платників ПДВ (яких зареєстровано в поточному календарному році).

Після того, як протягом календарного року було проведено первинний розподіл вхідного ПДВ, за підсумком календарного року здійснюється його перерозподіл виходячи з фактичної частки використання товарів, робіт, послуг в операціях, що обкладаються ПДВ, за поточний рік. Про такий річний перерахунок ми й поговоримо у пропонованому матеріалі. І насамперед слід ураховувати, що цей перерахунок стосуватиметься аж ніяк не всіх платників ПДВ.

 

Кого стосуватиметься річний перерозподіл?

1. Основне правило, пов'язане з перерозподілом вхідного ПДВ, — наявність розподіленого ПДВ протягом поточного календарного року. Інакше кажучи, здійснити річний перерозподіл суми вхідного ПДВ, яку може бути відображено у складі податкового кредиту, зобов'язані лише ті платники ПДВ, які протягом календарного року заповнювали ряд. 15 декларації з ПДВ (здійснювали розподіл вхідного ПДВ).

У всіх інших випадках здійснювати перерахунок податкового кредиту щодо придбаних товарів/послуг і заповнювати для цього таблицю 2 додатка Д7 немає потреби.

2. Правило про відображення результатів перерозподілу вхідного ПДВ у декларації за останній звітний період календарного року стосується лише товарів/послуг. Щодо необоротних активів, які водночас використовуються в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях, застосовуються дещо інші правила. Щодо них перерахунок провадиться через 12, 24 і 36 місяців їх використання*.

* Про деякі нюанси перерозподілу вхідного ПДВ щодо необоротних активів див. лист ДПСУ від 30.11.11 р. № 6446/6/15-3415-26 і наш ком. «Розподіл податкового кредиту з ПДВ: правила для необоротних активів» // «БТ», 2011, № 52, с. 6.

3. Правило про перерозподіл вхідного ПДВ не стосуватиметься ситуацій, прямо передбачених у п. 199.6 ПКУ, а саме:

— у разі здійснення будь-яких видів реорганізації;

— у разі постачання відходів і брухту чорних та кольорових металів, що утворилися у платника ПДВ унаслідок переробки, обробки, плавлення товарів (сировини, матеріалів, заготовок тощо) при виробництві, будівництві, розбиранні (демонтажу) ліквідованих основних фондів та в результаті інших подібних операцій.

На нашу думку, норми п. 199.6 ПКУ повинні стосуватися не лише розподілу вхідного ПДВ, а і його перерозподілу. Тому якщо серед не оподатковуваних ПДВ операцій будуть лише операції, зазначені в п. 199.6 ПКУ, то перерозподіл не здійснюється і немає підстав говорити про одночасне використання товарів, робіт, послуг в оподатковуваних та не оподатковуваних ПДВ операціях. Власне кажучи, у такій ситуації не буде первинного розподілу ПДВ.

Дещо забігаючи наперед, зауважимо, що форма додатка Д7, в якому провадяться первинний розподіл податкового кредиту і подальший перерахунок, не передбачають виключення із загальної суми неоподатковуваних операцій тих із них, що підпадають під дію п. 199.6 ПКУ. Прямих вказівок про це немає і в Порядку № 41.

Тому обережним читачам ми б рекомендували вибрати найпростіший шлях — провести перерахунок частки використання товарів в оподатковуваних операціях виходячи із загальних задекларованих показників.

Сміливі читачі, які готові відстоювати свою точку зору перед податківцями, можуть виключити операції, зазначені в п. 199.6 ПКУ, із загальної суми всіх здійснених протягом року операцій, а також із суми неоподатковуваних операцій. Унаслідок цього частка оподатковуваних операцій у загальній масі операцій за рік збільшиться. При цьому обов'язково слід вказати на таке зменшення в поясненнях до декларації з ПДВ, інакше податківці можуть розцінити його як помилку.

 

Методологія перерозподілу

Усі правила перерозподілу вхідного ПДВ описано в тій самій ст. 199 ПКУ (див. «Порядок перерозподілу вхідного ПДВ» на с. 25).

 

Порядок перерозподілу вхідного ПДВ

Витяг зі ст. 199 ПКУ

«199.4. Платник податку за підсумками календарного року здійснює перерахунок частки використання товарів/послуг в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій. У разі зняття з обліку платника податку, у тому числі за рішенням суду, перерахунок частки здійснюється виходячи з фактичних обсягів оподатковуваних та неоподатковуваних операцій, проведених з початку поточного року до дати зняття з обліку. Перерахунок частки використання необоротних активів в оподатковуваних операціях здійснюється за результатами 12, 24 і 36 місяців їх використання.

199.5. Частка використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами/послугами між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями, визначена з урахуванням норм пунктів 199.2 — 199.4 статті 199 цього Кодексу, застосовується для проведення коригування сум податку, які відносяться до податкового кредиту за операціями, зазначеними у пункті 199.1 статті 199 цього Кодексу. Результати перерахунку сум податкового кредиту відображаються у податковій декларації за останній податковий період року. У разі зняття з обліку платника податку, у тому числі за рішенням суду, коригування відображається платником податку у податковій декларації останнього податкового періоду, коли відбулося зняття з обліку».

 

Як можна помітити, ці правила є досить лаконічними і дають лише загальне уявлення про сутність такого перерахунку — перерахувати частку оподатковуваних ПДВ операцій у загальному обсязі операцій з постачання товарів, робіт, послуг і, відповідно, частку вхідного ПДВ, яку може бути відображено у складі податкового кредиту, потрібно виходячи з фактичного співвідношення оподатковуваних та не оподатковуваних ПДВ операцій протягом календарного року.

Докладнішу інформацію про порядок (методологію) перерозподілу вхідного ПДВ можна знайти лише у формі декларації, а точніше — у таблиці 2 додатка Д7. Про це йдеться і в п. 4.5 розд.V Порядку № 41, де передбачено, що перерахунок частки використання товарів/послуг в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій здійснюється у порядку та за формою згідно з таблицею 2 додатка Д7.

Що стосується перерозподілу податкового кредиту за підсумками календарного року, то заповненню обов’язково підлягає таблиця 2 додатка Д7. Таблиця 3 додатка Д7, як уже зазначалося вище, заповнюється тільки в разі, якщо на грудень припадає 12-й, 24-й, 36-й місяць використання необоротних активів. Таблиця 4 є обов'язковою тільки для осіб, які застосовують касовий метод. Оскільки правила перерозподілу вхідного ПДВ, по суті, пов'язані із заповненням таблиці 2 додатка Д7, то перейдемо до порядку заповнення цієї таблиці. Заразом охопимо й питання з декларуванням результатів перерозподілу.

 

Заповнюємо таблицю 2

Графи 2 — 4. У цих графах відображаються фактичні обсяги проведених протягом поточного календарного року оподатковуваних та не оподатковуваних ПДВ операцій з постачання товарів, робіт, послуг. При цьому у гр. 3 відображаються лише оподатковувані ПДВ операції, у гр. 4 — не оподатковувані, а у гр. 2 — їх сума.

В описі кожної графи даються чіткі інструкції стосовно того, показники яких рядків декларації (без ПДВ, тобто виключно графа А) необхідно брати для заповнення відповідної графи, а саме:

для заповнення гр. 2 використовуються показники рядків 6 і 8;

для заповнення гр. 3 — показники рядків 1, 2.1, 2.2, 8.1, 8.2;

для заповнення гр. 4 — показники рядків 3, 4, 5, 8.1.1.

Варто враховувати, що у 2011 році декларації за січень та лютий подавалися ще за старою формою, тому слід орієнтуватися на показники:

рядків 5, 8, 91 — для заповнення гр. 2;

рядків 1, 2.1, 2.2 і 8 (у частині операцій, що обкладаються ПДВ) — для заповнення гр. 3;

різницю слід уключити до розрахунку показника гр. 4, хоча для подальших розрахунків і для власне перерозподілу вхідного ПДВ показник гр. 4 взагалі не використовується. Хіба що для перевірки розрахунків та правильності обчислення показника гр. 3.

Дані заповнюються у гривнях, як і всі показники декларації з ПДВ, з округленням до цілих. Щоправда, якщо для заповнення цієї графи використовувати відповідні показники декларації, то округляти їх не доведеться.

Графа 5. Одиниця виміру цієї графи — відсотки, а її показник розраховується як відношення показника гр. 3 до показника гр. 2. Слід зауважити: оскільки ДПАУ визнала необхідність округлення частки використання до двох десяткових знаків у гр. 5 таблиці 1 додатка Д7 і ряд. 15 декларації з ПДВ, то, будучи послідовною, вона мусить визнати таке саме правило округлення і при заповненні гр. 5 таблиці 2 додатка Д7.

Зауважимо, що дані гр. 2, 3 і 5 таблиці 2 відповідають даним, які необхідно вказати у гр. 3 — 5 таблиці 1 додатка Д7. Отже, частка використання товарів/послуг в оподатковуваних операціях, що використовується для перерозподілу податкового кредиту за 2011 рік, застосовуватиметься як коефіцієнт для первісного розподілу вхідного ПДВ у ряд. 15 декларацій з ПДВ у 2012 році.

Графи 6 і 7. У цих графах відображається вартість усіх товарів, робіт, послуг, придбаних протягом календарного року для їх одночасного використання в оподатковуваних та не оподатковуваних ПДВ операціях. Зверніть увагу! Тут не враховується вартість необоротних активів. При цьому у гр. 6 відображається вартість без ПДВ, а у гр. 7 — сума ПДВ. Інакше кажучи, до гр. 6 заноситься сума гр. А ряд. 15, 16.1.2, 16.1.3 (крім необоротних активів) усіх декларацій за календарний рік, а до гр. 7 — сума ПДВ, що припадає на розрахований показник гр. 6.

Графи 8, 9 і 10. Ці графи використовуються вже безпосередньо для перерозподілу вхідного ПДВ з використанням показників, відображених у попередніх графах.

До гр. 8 необхідно внести суму ПДВ, яку платник протягом календарного року включив до складу податкового кредиту за результатами первинного розподілу. Тобто сума показників ряд. 15.1 і 16.1.2 гр. Б (у назві помилково вказано гр. А) без урахування сум ПДВ, які приходяться на необоротні активи.

У гр. 9 — частина вхідного ПДВ, яку має бути відображено у складі податкового кредиту за даними фактичного співвідношення оподатковуваних та не оподатковуваних ПДВ операцій. Цей показник розраховується досить просто: показник гр. 7 необхідно помножити на фактичну частку оподатковуваних операцій у загальному обсязі операцій платника ПДВ, яку розраховано та відображено у гр. 5.

У гр. 10 відображається результат порівняння частини всього вхідного ПДВ, яку було відображено у складі податкового кредиту протягом календарного року на базі первинного розподілу вхідного ПДВ (показник гр. 8), з частиною вхідного ПДВ, яку має бути включено до складу податкового кредиту за даними фактичного розподілу вхідного ПДВ (показник гр. 9).

ДПСУ пропонує здійснювати таке порівняння шляхом вирахування показника гр. 9 з показника гр. 8. Щоправда, у результаті застосування такої формули перенесення показника гр. 10 до ряд. 16.4 декларації з ПДВ необхідно здійснювати з протилежним знаком. Власне кажучи, непрямо цей висновок підтвердила й сама ДПСУ в листі від 30.11.11 р. № 6446/6/15-3415-26, де зазначено таке: знак («+» чи «-») для суми, яка переноситься, визначається виходячи з результату перерахунку: якщо перерахована сума податкового кредиту є більшою за вже отриману, платник має право збільшити свій податковий кредит, і рядок 16.4 буде заповнено зі знаком « + »; і навпаки, якщо перерахована сума податкового кредиту є меншою за вже отриману, платник повинен зменшити свій податковий кредит, і рядок 16.4 буде заповнено зі знаком «-».

Інакше кажучи, переносити показник гр. 10 таблиці 2 додатка Д7 до ряд. 16.4 декларації за грудень 2011 року слід зі знаком, що визначається зі змісту (виходячи з розуміння, збільшилася чи зменшилася частка вхідного ПДВ, яку можна відобразити у складі податкового кредиту), а не з формули, закладеної в таблиці 2 додатка Д7.

 

Ураховуємо показники уточнюючих розрахунків

Повсюдно при заповненні таблиці 2 ви виявите застереження, що туди потрапляють показники не лише декларацій, а й уточнюючих розрахунків.

Безумовно, ураховувати показники уточнюючих розрахунків просто необхідно. З цим не посперечаєшся. Але ж біда в тому, що протягом поточного календарного року уточнюючі розрахунки можуть подаватися як до декларацій за звітні періоди такого поточного календарного року, так і до декларацій за звітні періоди попередніх років (безумовно, у межах 1095 днів). Унаслідок цього виникає запитання, показники яких уточнюючих розрахунків слід ураховувати при проведенні перерозподілу вхідного ПДВ та заповненні таблиці 2 додатка Д7.

Оскільки розподіл вхідного ПДВ щодо товарів, робіт, послуг (за винятком необоротних активів) прив'язаний до показників календарного року, то в уточнюючі розрахунки слід ураховувати виходячи з уточнюваного періоду, а не періоду, в якому їх було подано. Тому при заповненні таблиці 2 додатка Д7 необхідно враховувати показники тільки тих уточнюючих розрахунків, які було подано до звітних періодів календарного року, за результатами якого здійснюється перерозподіл вхідного ПДВ.

У свою чергу, подання уточнюючих розрахунків до звітних періодів попередніх років при такому підході вимагатиме подання додаткового уточнюючого розрахунку до декларації за грудень того самого року для цілей уточнення показників перерозподілу вхідного ПДВ та результатів самого перерозподілу.

Водночас формальне прочитання заголовків таблиці 2 додатка Д7 більше спонукає нас до висновку, що ДПСУ вважає дещо інакше: уточнюючі розрахунки до попередніх звітних періодів попередніх років повинні впливати на поточний перерозподіл та відображаються в таблиці 2 додатка Д7 того року, в якому було подано уточнюючі розрахунки. До цього висновку схиляють нас слова «всіх уточнюючих розрахунків за поточний рік».

 

Приклад перерахунку

Продемонструємо все описане вище на прикладі. Припустимо, частка використання товарів, робіт, послуг в оподатковуваних ПДВ операціях, розрахована за підсумками 2010 року, становить 40 % (коефіцієнт 0,4). Показники декларацій з ПДВ за 2011 рік заповнювалися з урахуванням цієї частки і мали такий вигляд (див. таблицю на с. 27).

У такому разі таблицю 2 додатка Д7 до декларації за грудень буде заповнено так, як показано на рисунку (див. с. 27).

У результаті заповнення таблиці 2 додатка Д7 до рядка 16.4 декларації з ПДВ за грудень 2011 року буде перенесено показник 16898 грн. зі знаком «плюс».

 

Показники декларацій з ПДВ за 2011 рік

Період (місяць 2011 року)

Дані декларацій з ПДВ (в дужках вказано номери рядків декларацій за січень і лютий)

рядок 1

рядок 3

рядок 4 (91)

рядок 5 (4)

рядок 6 (5 + 91)

рядок 15

рядок 15.1

рядок 15.2

колонка А

колонка Б

колонка А

колонка А

колонка А

колонка А

колонка А

колонка А

колонка Б

колонка А

Січень

150000

30000

70000

20000

240000

Лютий

120000

24000

95000

15000

5000

235000

Березень

280000

56000

80000

5000

365000

65000

26000

5200

39000

Квітень

160000

32000

85000

10000

5000

260000

Травень

210000

42000

95000

7000

312000

50000

20000

4000

30000

Червень

330000

66000

94000

6000

430000

70000

28000

5600

42000

Липень

420000

84000

420000

Серпень

380000

76000

380000

Вересень

450000

90000

450000

Жовтень

290000

58000

290000

Листопад

340000

68000

340000

Грудень

410000

82000

410000

Разом

3540000

708000

519000

63000

10000

4132000

185000

74000

14800

111000

<…>

 

Таблиця 2. Перерахунок* частки використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами/послугами між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями

(грн.)

№ з/п

Фактичний обсяг проведених протягом поточного року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій

Перерахована частка використання товарів/послуг в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів, проведених протягом року

Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення), ввезення товарів/послуг, які частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — в операціях, які не є об'єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу), та/або звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)), та/або не оподатковуються (пункти 186.2, 186.3 статті 186 розділу V Кодексу)

Фактично включено до податкового кредиту (сума значень рядків 15.1 та 16.1.2 колонки А декларацій та всіх уточнюючих розрахунків за поточний календарний рік)

Сума податку на додану вартість, що підлягає включенню до податкового кредиту з урахуванням перерахованої частки використання товарів/послуг в оподатковуваних операціях (колонка 7 х колонка 5)

Коригування податкового кредиту у зв’язку з перерахунком частки використання товарів/послуг в оподатковуваних операціях (колонка 8 - - колонка 9) — значення цього рядка із знаком + чи - переноситься до рядка 16.4 декларації за останній податковий період календарного року

всього (сума значень рядків 6 та 8 колонки А декларацій та всіх уточнюючих розрахунків за поточний рік)

оподатковувані операції (сума значень рядків 1, 2.1, 2.2, 8.1 та 8.2 колонки А декларацій та всіх уточнюючих розрахунків за поточний рік)

неоподатковувані операції (сума значень рядків 3, 4, 5 та 8.1.1 колонки А декларацій та всіх уточнюючих розрахунків за поточний рік)

в оподатковуваних операціях (колонка 3 х 100 % :  колонка 2)

обсяг (сума значень рядків 15, 16.1.2 та 16.1.3 колонки А декларацій та всіх уточнюючих розрахунків за поточний календарний рік)

сума податку на додану вартість (колонка 6 х основну ставку, %)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

4132000

3540000

592000

85,67

185000

37000

14800

31698

-16898

<…>

Фрагмент додатка Д7 до декларації з ПДВ за грудень 2011 року, заповненого за даними прикладу

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі