Теми статей
Обрати теми

Як оплатити працю тих, хто працює у святкові та вихідні дні?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як оплатити працю тих, хто працює у святкові та вихідні дні?

Деякі працівники нашого підприємства (продавці магазину) працюють у період новорічно-різдвяних свят і, зокрема, у святкові та неробочі дні 1 і 7 січня. В якому розмірі слід оплачувати їх працю?

(м. Харків)

 

Можливість залучення до роботи. Передусім слід зауважити, що у святкові та неробочі дні роботи допускаються у трьох випадках (частина четверта ст. 73 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП).

1. Роботи, припинення яких неможливе через виробничо-технічні умови (безперервно діючі підприємства, установи, організації).

2. Роботи, спричинені необхідністю обслуговування населення (наприклад, магазини, театри, музеї тощо).

3. Роботи, зазначені у ст. 71 КЗпП (для ліквідації аварій, нещасних випадків тощо) — у випадках та в порядку, передбачених для роботи у вихідний день.

Для залучення до роботи працівників у період новорічно-різдвяних свят можна скористатися випадками один і два. У перших двох випадках працівники можуть працювати як у звичні для всіх громадян при п'ятиденному робочому тижні вихідні дні (наприклад, 31 грудня та 2, 8, 9 січня), так і у святкові дні 1 січня або 7 січня. Оплата праці у святкові дні матиме свої особливості.

Причому для цих працівників установлюються свої вихідні дні (ст. 69 КЗпП) згідно з графіком змінності, який затверджується власником або уповноваженим ним органом за погодженням з профспілкою. Залучення до роботи саме в цей вихідний день матиме особливості щодо оплати праці.

Водночас залучати працівників до роботи в їх вихідні дні можна лише у виняткових випадках, названих у частині другій ст. 71 КЗпП (як і для роботи у святкові та неробочі дні: для ліквідації аварій, нещасних випадків тощо).

Докладно про оплату роботи у вихідні та святкові (неробочі) дні див. у статті «Робота у вихідні та святкові дні — як залучити працівників та оплатити їх працю» // «БТ», 2010, № 39, с. 10.

Плата за роботу у вихідний день. Згідно зі ст. 72 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися, за угодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі в подвійному розмірі. Оплата за роботу у вихідний день обчислюється за правилами ст. 107 КЗпП.

Плата за роботу у святковий (неробочий) день. У ст. 73 КЗпП перелічено святкові та неробочі дні й зазначено, що робота в ці дні, як і робота у вихідні дні, компенсується відповідно до ст. 107 КЗпП. Якщо робочий день за графіком роботи припадає на святкові та неробочі дні, то оплату за цей день здійснюють відповідно до ст. 107 КЗпП:

1) відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;

2) працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

3) працівникам, які одержують місячний оклад, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у святковий та неробочий день виконувалася в межах місячної норми робочого часу, та в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота виконувалася понад місячну норму.

Оплата у зазначених вище розмірах здійснюється за години, фактично відпрацьовані у святковий та неробочий день.

Крім того, у ст. 107 КЗпП зазначено, що за бажанням працівника, який працював у святковий та неробочий день, йому може бути надано інший день відпочинку.

Нюанси. Здавалося б, немає жодної різниці в оплаті роботи за вихідний та святковий (неробочий) день, адже у ст. 72 КЗпП (про вихідні дні) та ст. 73 КЗпП (про святкові та неробочі дні) є посилання на ту саму ст. 107 КЗпП, у якій ідеться про механізм оплати святкових (неробочих) днів. Але це не так.

Якщо працівник працював у святковий (неробочий) день, то, за його бажанням, йому може бути надано інший день відпочинку, який не оплачується та є вихідним днем. Компенсацію чи заміну підвищеної оплати за роботу у святкові та неробочі дні наданням іншого дня відпочинку законодавством не передбачено (лист Мінпраці від 29.12.09 р. № 853/13/84-09). Інакше кажучи, роботу у святковий (неробочий) день завжди оплачують у підвищеному розмірі, навіть якщо надають додатковий день відпочинку. Чого не скажеш про роботу у вихідний день: тут передбачено або оплату в подвійному розмірі, або додатковий день відпочинку.

Наведемо ще думку Мінпраці щодо підсумованого обліку робочого часу. При такому режимі роботи робота у святкові та неробочі (вихідні) дні за графіком уключається до норми робочого часу за обліковий період, установлений на підприємстві. Години роботи, що перевищують цю норму, вважаються надурочними та оплачуються в подвійному розмірі. Тому при підрахунку надурочних годин у разі підсумованого обліку робочого часу робота у святкові та неробочі дні (1 і 7 січня), здійснена понад установлену на підприємстві норму робочого часу, за обліковий період не враховується, оскільки її вже оплачено в подвійному розмірі (лист Мінпраці від 13.11.06 р. № 158/0/13/118-08).

На завершення наведемо таблицю, в якій систематизовано способи компенсації працівнику за роботу у вихідні, святкові (неробочі) дні.

 

Способи компенсації за роботу у святковий (неробочий) та вихідний день

Умови компенсації

Спосіб оплати роботи у святкові, неробочі та вихідні дні

працівникам-відрядникам

працівникам-погодинникам з оплатою за годинною або денною ставкою

працівникам, які отримують місячний оклад

при роботі в межах місячної норми часу

при роботі понад місячну норму часу

1. З наданням іншого неоплачуваного дня відпочинку

— за роботу у вихідні дні

За одинарними відрядними розцінками

За одинарною годинною або денною ставкою

Без виплат понад оклад (1)

За одинарною годинною або денною ставкою понад оклад (1)

— за роботу у святкові, неробочі дні

За подвійними відрядними розцінками

За подвійною годинною або денною ставкою

За одинарною годинною або денною ставкою понад оклад

За подвійною годинною або денною ставкою понад оклад

2. Без надання іншого дня відпочинку

— за роботу у вихідні дні

За подвійними відрядними розцінками

За подвійною годинною або денною ставкою

Х (2)

За подвійною годинною або денною ставкою понад оклад

— за роботу у святкові, неробочі дні

За одинарною годинною ставкою або денною ставкою понад оклад

(1) Якщо за роботу у вихідний буде надано інший неоплачуваний день відпочинку в місяці, коли працівник залучався до роботи у свій вихідний, то місячну норму часу в загальному випадку перевищено не буде. Тому за місяць працівнику фактично буде виплачено оклад. Якщо ж працівник побажає використати вихідний день в іншому місяці, то:

— у місяці, коли він працював у вихідний день, такий вихідний день буде оплачено понад оклад в одинарному розмірі;

— у місяці, коли буде використано вихідний день, такий день йому не оплачуватиметься.

При застосуванні підсумованого обліку часу та в такому разі через установлений графік роботи може виникнути переробіток. Але в такому разі години переробітку буде оплачено в подвійному розмірі як надурочні години згідно зі ст. 106 КЗпП.

(2) Ситуація, коли працівник відпрацював у свій вихідний та не скористався при цьому правом узяти вихідний в інший день, і при цьому дотримано місячну норму часу, на наш погляд, неможлива. Адже в такій ситуації працівник понад свою норму працював у свій вихідний день.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі