Теми статей
Обрати теми

Строки сплати єдиного внеску

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Строки сплати єдиного внеску

У які строки роботодавець має перерахувати єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в частині нарахувань та в частині утримань? Які фінансові санкції застосовуються в разі несвоєчасної сплати єдиного внеску?

 

Строки сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) установлено ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464) та п. 4.3 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду від 27.09.10 р. № 21-5 (далі — Інструкція № 21-5).

Платники єдиного внеску — роботодавці зобов'язані сплачувати ЄВС, нарахований за відповідний базовий звітний місяць, не пізніше 20 числа місця, наступного за звітним, незалежно від виплати заробітної плати (ч. 8 ст. 9 Закону № 2464, п.п. 4.3.6 Інструкції № 21-5).

Відповідно до абз. 2 ч. 8 ст. 9 Закону № 2464 та п.п. 4.3.7 Інструкції № 21-5 роботодавці при кожній виплаті заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується ЄВС, одночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати нарахований на ці виплати ЄВС у розмірі, установленому для таких платників (авансові платежі). Винятком є випадки, коли ЄВС, нарахований на ці виплати, уже сплачено у строк не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним, або коли у платника є переплата ЄВС, сума якої перевищує суму ЄВС, що підлягає сплаті, або дорівнює їй.

Суму ЄВС, утриманого з виплаченої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), роботодавці зобов'язані сплатити не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем нарахування зарплати, доходу, грошового забезпечення (ч. 9 ст. 9, абз. 1 ч. 8 ст. 9 Закону № 2464, пп. 4.4.2, 4.3.6 Інструкції № 21-5).

Таким чином, у вигляді авансових платежів роботодавець зобов'язаний сплачувати лише ЄВС у частині нарахувань на заробітну плату (дохід, грошове забезпечення).

У разі якщо заробітну плату (дохід, грошове забезпечення) нараховано, але не виплачено, ЄВС як у частині нарахувань, так і в частині утримань сплачується не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем нарахування зазначених виплат.

За несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми ЄВС одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄВС (авансових платежів), на роботодавця накладається штраф у розмірі 10 % таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум (п. 6 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464, п.п. 7.2.6 Інструкції № 21-5).

За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄВС накладається штраф у розмірі 10 % несвоєчасно сплачених сум (п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464).

Пеня нараховується на суму недоїмки з розрахунку 0,1 % суми недоплати за кожен день прострочення платежу починаючи з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно (ч. 10 і 13 ст. 25 Закону № 2464, п. 7.5 Інструкції № 21-5).

Отже, за несплату авансових платежів до роботодавця застосовуються лише штрафні санкції. Пеня в цьому випадку не нараховується.

Рішення про нарахування пені та застосування штрафних санкцій приймається посадовою особою територіального органу Пенсійного фонду (абз.1 ч. 14 ст. 25 Закону № 2464).

Відповідно до ст. 1651 Кодексу законів про адміністративні правопорушення посадові особи підприємств, установ та організацій також несуть відповідальність за несплату або несвоєчасну сплату ЄВС, у тому числі авансових платежів :

— у сумі, що не перевищує 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі — нмдг)*, — у вигляді штрафу в розмірі від 25 до 50 нмдг (від 425 грн. до 850 грн.);

— у сумі, що перевищує 300 нмдг, — у вигляді штрафу в розмірі від 50 до 100 нмдг (від 850 грн. до 1700 грн.);

— при повторному порушенні протягом року — у вигляді штрафу в розмірі від 100 до 300 нмдг (від 1700 грн. до 5100 грн.).

* Відповідно до п. 5 підрозділу 1 розділу ХХ Податкового кодексу України в цьому випадку сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної п.п. 169.1.1 Податкового кодексу України для відповідного року.

 

Людмила ПОЛЬОВИК,
 заступник директора департаменту
 — начальник відділу методології забезпечення
 платежів департаменту надходження
доходів ПФУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі