Теми статей
Обрати теми

Перехід на спрощену систему оподаткування: роз’яснення з ЄБПЗ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Перехід на спрощену систему оподаткування: роз’яснення з ЄБПЗ

 

Запитання

Відповідь (коментарі редакції)

При надсиланні поштою заяви ФОП(1), яка дата буде вважатись датою її подання?

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування (далі — Заява) разом з Розрахунком доходу за попередній календарний рік може бути подана ФОП як особисто, так і надіслана поштою.
Якщо Заява направлена до податкового органу поштою, то датою подання такої Заяви буде вважатись дата надходження її до податкового органу, тобто дата реєстрації в журналі реєстрації вхідної кореспонденції.
Коментар редакції. Нам здається, що податківці досить фіскально підійшли до визначення дати подання Заяви поштою, оскільки такої вимоги не містить ні Податковий кодекс України (далі — ПКУ), ні Порядок подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (наказ МФУ від 20.12.11 р. № 1675) (2)

Як заповнювати Заяву, якщо господарська діяльність здійснюється у кількох місцях?

Якщо ФОПЄП має декілька місць здійснення господарської діяльності, то у Заяві він зазначає всі місця провадження господарської діяльності.
У разі здійснення платниками ЄП першої та другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної або міської ради застосовується максимальний розмір ставки ЄП

З якої дати ЮО вважається платником ЄП, якщо Заяву подано не пізніше 25.01.12 р.?

ЮО, які прийняли рішення з 01.01.12 р. перейти на спрощену систему оподаткування та подали Заяву не пізніше 25.01.12 р., будуть вважатися платниками єдиного податку з 01.01.12 р. При цьому свідоцтво платника ЄП видається органом ДПС безоплатно протягом 10 календарних днів з дня подання Заяви (п. 299.5 ПКУ)

Чи необхідно ФОП при поданні Заяви з 2012 року надавати документ про сплату ЄП?

ФОП, які прийняли рішення працювати на ЄП, не пізніше 25.01.12 р. за власним бажанням в будь-який зручний для них час можуть подати до податкових органів Заяву, в якій потрібно обов'язково зазначити самостійно обрану підприємцем групу та ставку ЄП (для третьої групи).
З 01.01.12 р. ФОПЄП першої та другої групи повинні сплачувати ЄП не пізніше 20 числа поточного місяця. Підтвердженням своєчасної сплати та розміру обраної ставки податку є документ про сплату.
Коментар редакції. На жаль, це, як кажуть, «відповідь без відповіді». ПКУ для переходу на ЄП не вимагає подавати будь-які інші документи, аніж Заяву. Тому вимога про подачу документа про сплату ЄП разом із Заявою є незаконною

Чи враховуються при розрахунку середньооблікової кількості працівників наймані працівники, які пропрацювали менше 1 місяця за цивільно-правовими договорами та за сумісництвом?

Визначення показника середньооблікової кількості працівників здійснюється відповідно до Інструкції зі статистики кількості працівників (наказ Держкомстату від 28.09.05 р. № 286; розділ 3). Отже, при розрахунку середньооблікової кількості працівників враховуються наймані працівники, які пропрацювали менше 1 місяця за цивільно-правовими договорами та за сумісництвом.
Коментар редакції. На наш погляд, відповідь неправильна(2)

Чи передбачено збільшення ставки ЄП для ФОП у разі оформлення найманого працівника?

При здійсненні своєї діяльності з використанням найманої праці ставки ЄП для ФОПЄП не збільшуються

Чи може ФОПЄП здійснювати виробництво та продаж ювелірних виробів?

Згідно із п. 1 та п. 2 ст. 1 Закону України від 18.11.97 р. № 637/97-ВР дорогоцінні метали — це золото, срібло, платина і метали платинової групи (паладій, іридій, родій, осмій, рутеній) у будь-якому вигляді та стані (сировина, сплави, напівфабрикати, промислові продукти, хімічні сполуки, вироби, відходи, брухт тощо). Дорогоцінне каміння — це природні та штучні (синтетичні) мінерали в сировині, необробленому та обробленому вигляді (виробах).
Враховуючи вищевикладене, ФОПЄП не мають права здійснювати виробництво та продаж ювелірних виробів.
Коментар редакції. Нам здається, що податківці слабо обґрунтували свою відмову у спрощенці виробникам і продавцям ювелірних виробів. Адже є ще і дозволені побутові послуги з виготовлення ювелірних виробів (п.п. 28 п. 291.7 ПКУ)(2)

(1)Використані скорочення: ФОП — фізична особа-підприємець; ЄП — єдиний податок; ЮО — юридична особа; ФОПЄП — фізична особа-підприємець — платник єдиного податку.

(2) Нашу позицію див. у Темі тижня «Нова спрощенка: нюанси переходу» // «БТ», 2012, № 1-2, с. 42.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 СЂРѕР·РјС–щеної РЅР° офіційному сайті ДПСУ:

www.sta.gov.ua (СЂРѕР·Рґ. 230.01, 230.05, 240.01)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі