Теми статей
Обрати теми

Код УКТ ЗЕД у податковій накладній, або Історії із життя платників ПДВ

Редакція БТ
Стаття

КОД УКТ ЗЕД У ПОДАТКОВІЙ НАКЛАДНІЙ,

або Історії із життя платників ПДВ

 

Черговою новацією, яка з'явилась у середині 2011 року, стало запровадження нового обов'язкового реквізиту податкової накладної — коду товарів за УКТ ЗЕД. «Благі наміри» ініціаторів запровадження такого обов'язкового реквізиту поки що вилились у цілу низку проблем, які виникли у платників ПДВ «на рівному місці».

У новій формі податкової накладної вже передбачено відповідне окреме поле для відображення такого обов'язкового реквізиту, однак питань щодо його заповнення залишається дуже багато. У цій статті ми розглянемо найпоширеніші з них.

Микола ШПАКОВИЧ, заступник головного редактора

 

Де відображається код УКТ ЗЕД

У якій графі ПН необхідно зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД?

 

У старій формі ПН, яка затверджена наказом ДПАУ від 21.12.10 р. № 969, не передбачено спеціального поля для відображення такого обов'язкового реквізиту, як код товару за УКТ ЗЕД.

Як рекомендували податківці у листі ДПАУ від 08.09.11 р. № 24316/7/15-3117 (див. ком. «Новий реквізит податкової накладної — код товару за УКТ ЗЕД — поки що вказуємо у графі 3» // «БТ», 2011, № 39, с. 5), код товару за УКТ ЗЕД потрібно вказувати у графі 3 «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця». Аналогічні роз'яснення розміщені і в ЄБПЗ (розділ 130.21).

У новій формі ПН, затвердженій наказом МФУ від 01.11.11 р. № 1379*, для відображення коду товару за УКТ ЗЕД передбачено графу 4 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД».

* Набрав чинності з 16.12.11 р. — див. ком. «Податкова накладна: Мінфін затвердив нову форму» // «БТ», 2011, № 50, с. 7 та статтю «Нова форма податкової накладної — що змінилось у Порядку заповнення» // «БТ», 2011, № 51, с. 21.

Таким чином, у старій формі ПН код товару за УКТ ЗЕД відображається у гр. 3, а у новій формі ПН, яка має застосовуватися з 16.12.11 р., — у гр. 4.

 

При постачанні яких товарів указується код за УКТ ЗЕД

При постачанні яких товарів у ПН потрібно вказувати код за УКТ ЗЕД?

 

Законом № 3609 було доповнено перелік обов'язкових реквізитів ПН таким реквізитом: код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, увезених на митну територію України) (п.п. «і» п. 201.1 ПКУ).

Отже, ця вимога поширюється на дві групи товарів.

1. Підакцизні товари. Нагадаємо, що з 01.01.11 р. акцизний податок стягується відповідно до розд. VI ПКУ. Перелік підакцизних товарів наведено у п. 215.1 ПКУ, яким передбачено, що до підакцизних товарів належать:

— спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;

— тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;

— нафтопродукти, скраплений газ;

— автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли.

Коди таких товарів (продукції) згідно з УКТ ЗЕД можна знайти у п. 215.3 ПКУ, де встановлено ставки акцизного податку.

Хоча ПКУ передбачає у деяких випадках звільнення операцій із продажу підакцизних товарів від сплати акцизного податку, наприклад, при експорті (п. 213.2.1 ПКУ) чи реалізації легкових автомобілів інвалідам (п.п. 213.3.1 ПКУ), однак у ПН, складених на такі операції, продавець зобов'язаний вказувати код за УКТ ЗЕД, адже така ПН усе рівно складається на підакцизний товар (товари хоч і звільняються від сплати акцизного податку, проте не перестають бути підакцизними).

2. Товари, ввезені на митну територію України. Порядок увезення товарів на митну територію України регулюється МКУ. Згідно зі ст. 313 МКУ митні органи класифікують товари, тобто відносять товари до класифікаційних групувань, зазначених в УКТ ЗЕД. При цьому рішення митних органів щодо класифікації товарів для митних цілей є обов'язковими для підприємств і громадян.

Отже, код за УКТ ЗЕД товарів, які ввозяться на митну територію України, встановлюють митні органи. Такі коди зазначаються у документах, якими оформлюються митні процедури (вантажній митній декларації), тому саме такі коди за УКТ ЗЕД мають вказуватись у ПН, виписаних на постачання товарів, увезених на митну територію України. Про особливості оподаткування зовнішньоекономічних операцій ми розповідали у статті «Експорт та імпорт товарів: новий податковий облік» // «БТ», 2011, № 20, с. 24 та у Шпаргалці бухгалтера «Митний режим та оподаткування» // «БТ», 2011, № 44, с. 21.

Вільне розпорядження на території України товарами, які ввозяться на митну територію України, передбачає митний режим «імпорт» (ст. 188 МКУ), тож далі товари, ввезені на митну територію України, ми будемо називати імпортованими товарами.

Крім того слід нагадати, що з 01.01.12 р. обов'язковій реєстрації в ЄРПН підлягають ПН, виписані на постачання підакцизних та імпортованих товарів (крім ПН, які не видаються покупцю), незалежно від суми ПДВ у таких ПН. Отже, усі ПН, у яких буде вказано код товарів за УКТ ЗЕД, потрібно буде реєструвати в ЄРПН перед тим, як видавати покупцю*.

* Див. Тему тижня «Єдиний реєстр податкових накладних» // «БТ», 2011, № 49, с. 31.

 

З якого періоду в ПН слід зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД?

 

Закон № 3609 у частині, якою було запроваджено новий реквізит ПН, набрав чинності з 06.08.11 р. Тому саме з цієї дати у ПН, складених на операції з постачання підакцизних товарів та товарів, увезених (імпортованих) на митну територію України, слід указувати код товару за УКТ ЗЕД.

Такого ж підходу дотримуються й податківці у консультації, наведеній у ЄБПЗ (розділ 130.21).

 

Код товару за УКТ ЗЕД у ПН вказується лише імпортером, який увіз товари на митну територію України, чи на кожному етапі продажу?

 

У п.п. «і» п. 201.1 ПКУ не уточнюється, у яких випадках у ПН вказується код товару за УКТ ЗЕД. Там ідеться лише про операції з постачання підакцизних товарів та товарів, увезених на митну територію України.

Оскільки операції із постачання підакцизних та імпортованих товарів може здійснювати не лише їх виробник чи імпортер, а й інші особи, то у випадку коли така особа зареєстрована платником ПДВ, вона зобов'язана вказати код за УКТ ЗЕД у ПН на поставку таких товарів.

Податківці також наполягають на зазначенні коду за УКТ ЗЕД товарів на всіх етапах постачання на митній території України таких товарів (див. консультацію у розділі 130.31 ЄБПЗ).

 

Чи буде вважатись заповненою з порушеннями ПН, якщо у ній вказано коди за УКТ ЗЕД товарів, які не є підакцизними і такі товари не були ввезені на митну територію України?

 

Ні, така ПН не може вважатись заповненою з порушеннями.

Раніше Порядок № 969, а зараз Порядок № 1379 не забороняють вказувати у ПН додаткову інформацію про товари. Тому, на наш погляд, постачальник може вказати «зайву інформацію» (код товару за УКТ ЗЕД вітчизняних не підакцизних товарів) щодо будь-яких товарів, що поставляються. Головне, щоб такі коди були вказані правильно.

 

Аванси

Чи потрібно вказувати код за УКТ ЗЕД у ПН, яка виписана на суму отриманого авансу за імпортні товари, які ще не ввезені на митну територію України?

 

Так, потрібно.

Згідно з п. 201.7 ПКУ ПН виписується на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс). При цьому відповідно до п. 12 Порядку № 1379 до розділу I ПН вносяться дані у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг.

Тобто у ПН, виписаній на суму отриманого авансу, продавець має вказати номенклатуру товарів, які будуть постачатись відповідно до договору, укладеного між сторонами.

Якщо у такому договорі передбачено, що постачатись будуть імпортовані товари, то продавець у ПН, виписаній на суму авансу, отриманого як оплата за такі товари, має вказати код товару за УКТ ЗЕД.

Такого ж підходу дотримуються й податківці у консультації, наведеній у ЄБПЗ (розділ 130.21).

Якщо у договорі не обумовлено, що постачатись мають саме імпортовані товари, то у ПН, виписаній на суму отриманого авансу, продавець не зобов'язаний вказувати коди за УКТ ЗЕД. Однак, якщо у подальшому виявиться, що фактично постачаються імпортовані товари, то такий продавець зобов'язаний скласти РК до такої ПН та вказати номенклатуру поставлених товарів уже із зазначенням кодів за УКТ ЗЕД (навіть якщо назви, кількість та ціну таких товарів у ПН була вказано правильно).

Про порядок складання РК до ПН ми розповідали у статті «ПДВ-коригування за Податковим кодексом: вивчаємо загальні та нестандартні ситуації» // «БТ», 2011, № 21, с. 17.

 

Постачання послуг

Чи потрібно вказувати код УКТ ЗЕД у ПН, виписаній на послуги, отримані від нерезидента?

 

Ні, не потрібно.

По-перше, у п.п. «і» п. 201.1 ПКУ йдеться про зазначення у ПН коду за УКТ ЗЕД лише для товарів.

По-друге, послуги не класифікуються за УКТ ЗЕД. На сьогодні класифікація послуг здійснюється за ДК 016-97*. А жодних вимог про відображення у ПН коду послуг за ДК 016-97, ні в ПКУ, ні в Порядку № 1379 немає.

* Державний класифікатор продукції та послуг ДК 016-97, затверджений наказом Держстандарту від 30.12.97 р. № 822.

 

Підсумкова ПН

Чи потрібно вказувати коди товарів за УКТ ЗЕД у ПН, виписаній за щоденними підсумками операцій?

 

Ні, у підсумковій ПН указувати коди УКТ ЗЕД не потрібно.

Справа у тому, що податківці не вимагають указувати у підсумковій ПН всю номенклатуру товарів, реалізованих протягом дня. Хоч нещодавно порядок заповнення ПН змінився, на наш погляд, як і раніше, жодних підстав для того щоб указувати коди за УКТ ЗЕД по таких товарах немає (див. «Особливості заповнення підсумкової ПН»).

 

Особливості заповнення підсумкової ПН

Роз'яснення з ЄБПЗ (розділ 130.21)

«Чи потрібно в податковій накладній, виписаній за щоденними підсумками операцій, зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД при постачанні підакцизних та імпортованих товарів?

 

Повна відповідь. <…> Згідно з п.п. 8.4 п. 8 Порядку <…> № 969 <…> податкова накладна виписується за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була виписана на ці операції) у разі:

— здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником ПДВ);

— виписки транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, які виставляються платнику ПДВ за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, за винятком тих, у яких форма встановлена міжнародними стандартами;

— надання платнику податку касових чеків, які містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (із визначенням фіскального та податкового номера постачальника).

Відповідно до п. 8 Порядку № 969 усі примірники податкових накладних, виписаних, зокрема, за щоденними підсумками операцій, залишаються в особи, що їх виписала. При цьому у верхній лівій частині оригіналу такої податкової накладної робиться відповідна помітка «Х» та зазначається тип причини «11».

В податковій накладній, яка виписується за щоденними підсумками операцій у разі здійснення поставки товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником ПДВ), суми розрахунків за касовими чеками, надрукованими протягом дня, та суми ПДВ за такими розрахунками зазначаються загальною сумою, що відповідає фактичній сумі виторгу та сумі ПДВ, яка відображена у Z-звіті.

При цьому в такій податковій накладній в графі 3 «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» здійснюється запис «Товари в асортименті», в графі 4 «Одиниця виміру товару» зазначається «грн.», в графі 5 «Кількість (об’єм, обсяг)» проставляється «1».

Таким чином, оскільки в податковій накладній, виписаній за щоденними підсумками операцій, не зазначається повний асортимент товарів, то при продажу у тому числі й підакцизних та імпортованих товарів в графі 3 «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» здійснюється запис «Товари в асортименті», а коди товарів згідно з УКТ ЗЕД не зазначаються.

 

РК до ПН

Чи потрібно вказувати код товару згідно з УКТ ЗЕД у РК до ПН, яка виписана до 06.08.11 р., якщо коригування здійснюється по підакцизних товарах, чи товарах, увезених на митну територію України?

 

У ПКУ немає прямої вимоги про те, що код товару за УКТ ЗЕД повинен вказуватись у РК. Таких вимог не було в Порядку № 969. Однак податківці наполягають на відображенні коду товару за УКТ ЗЕД і в РК, зокрема і у випадку, коли такий РК складається до ПН, яка була виписана до 06.08.11 р.

Так, у консультації з ЄБПЗ (розділ 130.10) зазначено, що якщо РК виписується після 06.08.11, то платник податку повинен зазначати в ньому код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, увезених на митну територію України), незалежно від дати складення ПН, до якої він виписується.

На наш погляд, така вимога цілком виправдана, адже РК і ПН заповнюються за аналогічними правилами. Крім того, якщо ПН була складена на суму отриманого авансу (в ній було наведено орієнтовну номенклатуру товарів), а в РК зазначається номенклатура реально поставлених товарів, то покупець має знати, які з цих товарів були імпортовані на територію України та їх коди за УКТ ЗЕД, щоб правильно скласти ПН на подальшу поставку таких товарів.

У новій формі РК, затвердженій наказом МФУ від 01.11.11 р. № 1379, так само як і в новій формі ПН є спеціальна графа для відображення коду товару за УКТ ЗЕД (гр. 4). А в п. 23 Порядку № 1379 передбачено, що у разі здійснення коригування сум податкових зобов'язань за операціями з постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, у гр. 4 РК вказується код таких товарів згідно з УКТ ЗЕД.

 

Товари, вироблені з імпортованої сировини

Чи потрібно в ПН зазначати код за УКТ ЗЕД імпортованих товарів (сировини, комплектуючих), якщо з них були вироблені інші види продукції?

 

Як ми вже зазначали вище, згідно з п. 201.1 ПКУ платник ПДВ зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою ПН, у якій зазначаються обов'язкові реквізити, зокрема, код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, увезених на митну територію України).

Отже, якщо платник ПДВ увіз на територію України одні товари (сировину, комплектуючі), а після їх обробки чи збирання отримав інші товари (готову продукцію), то у ПН, виписаній при поставці такої готової продукції, код товару за УКТ ЗЕД вказувати не потрібно. Адже при цьому ввозиться один вид товару, а продається інший.

Однак можлива ситуація, коли ввезені товари піддаються незначній обробці, у результаті чого код за УКТ ЗЕД таких товарів не змінюється.

Щоб визначитись із тим, у яких випадках слід вважати товари ввезеними на територію України, а в яких виробленими в Україні, податківці у консультації, розміщеній у розділі 130.21 ЄБПЗ, рекомендують звернутись до положень МКУ (див. «Як визначити походження товарів» на с. 14).

 

Як визначити походження товарів

Роз'яснення з ЄБПЗ (розділ 130.21)

«Питання. Чи потрібно в податковій накладній зазначати код УКТ ЗЕД імпортованих товарів, якщо з таких товарів були вироблені інші види продукції або такі товари були піддані достатній обробці/переробці на митній території України?

 

Повна відповідь: <…> На підставі ст. 278 та ст. 279 розд. ХІІ Митного кодексу України <…> товари вважаються українського походження, якщо вони повністю вироблені або піддані достатній обробці/переробці на митній території України. У разі якщо у виробництві товару беруть участь дві або більше країн, походження товару визначається згідно з критерієм достатньої переробки, а саме: країною походження товару вважається країна, в якій було здійснено повне виготовлення товару або останні операції з його переробки, достатні для того, щоб товар одержав основні характерні риси.

Критеріями достатньої переробки є:

1) правило, яке потребує в результаті переробки товару зміни класифікаційного коду товару за Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) на рівні будь-якого з перших чотирьох знаків;

2) правило адвалерної частки, яке полягає у зміні вартості товару в результаті його переробки, коли відсоткова частка вартості використаних матеріалів або доданої вартості досягає фіксованої частки у вартості кінцевого товару;

3) виконання виробничих і технологічних операцій, які можуть не вести в результаті переробки товару до зміни його коду або вартості згідно з правилом адвалерної частки, але з дотриманням певних умов вважаються достатніми для визнання товару походженням із тієї країни, де такі операції мали місце.

Такі критерії достатньої переробки, як правило адвалерної частки та виконання виробничих і технологічних операцій, встановлюються та застосовуються для конкретних товарів або конкретної країни (країн) у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України. Якщо стосовно конкретного товару або конкретної країни (країн) такі критерії достатньої переробки, як правило адвалерної частки та виконання виробничих і технологічних операцій не встановлено, то застосовується правило, згідно з яким товар вважається підданим достатній переробці, якщо в результаті його переробки змінено класифікаційний код товару за Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) на рівні будь-якого з перших чотирьох знаків.

Враховуючи викладене, якщо з імпортованих товарів були вироблені інші види продукції або такі товари були піддані достатній обробці/переробці на митній території України, то вироблені, оброблені/перероблені товари вважаються товарами українського походження, а тому при їх постачанні код УКТ ЗЕД в податковій накладній не зазначається».

 

Отже, достатнім критерієм того, що товари є виробленими в Україні, є той факт, що у результаті переробки (обробки) отримано товар, який відноситься до іншої товарної групи: змінився хоча б один з перших чотирьох знаків у коді за УКТ ЗЕД .

Крім того, слід додати, що походження товарів може бути підтверджене відповідним сертифікатом. Згідно зі ст. 282 МКУ у разі вивезення товарів з митної території України сертифікат про походження товару, в тих випадках, коли він необхідний і це відображено у національних правилах країни ввезення чи передбачено міжнародними договорами України, видається органом, уповноваженим на це Президентом України. На сьогодні таким органом є Торгово-промислова палата (постанова КМУ від 25.02.03 р. № 255).

Отже, у випадку, коли у результаті переробки ввезених товарів перші чотири знаки коду за УКТ ЗЕД не змінились, для підтвердження того, що товари вважаються виробленими в Україні, можна отримати сертифікат про походження товарів. Однак така послуга є платною.

 

Товари вироблені в Україні за ліцензійною угодою і під торговою маркою іноземної компанії. Чи потрібно в ПН зазначати код УКТ ЗЕД при постачанні таких товарів, якщо при їх виробництві використовувались в основному комплектуючі, ввезені на територію України?

 

Якщо ввезені товари (комплектуючі) булі піддані достатній переробці на території України, щоб вважати, що у результаті переробки вироблено інші товари (змінився хоча б один із перших чотирьох знаків у коді за УКТ ЗЕД), то вказувати код УКТ ЗЕД у ПН не потрібно навіть якщо цей товар випускається під іноземною торговою маркою.

Якщо ж у результаті переробки отримано товари, у яких перші чотири цифри коду УКТ ЗЕД не змінились, то при їх постачанні у ПН потрібно вказувати код УКТ ЗЕД.

Так само потрібно вказувати код УКТ ЗЕД у ПН у випадку, коли імпортовані товари використані для виконання якихось робіт чи надання послуг (наприклад, для ремонту імпортного обладнання) і замовник окремо оплачує вартість таких комплектуючих (вони виділяються у ПН окремим рядком).

 

Як установити походження товару

Яким чином покупець може пересвідчитись, що товар не був увезений (імпортований) на митну територію України, якщо постачальник у ПН не зазначив код товару згідно з УКТ ЗЕД?

 

Щоб бути впевненим у наданні продавцем достовірної інформації про походження товару (чи є товар імпортованим в Україну) покупець може передбачити у договорі окремим пунктом зобов'язання продавця надавати таку інформацію. У такому випадку покупець може розраховувати на компенсацію збитків (штрафних санкцій), якщо виявиться, що продавець не надав інформацію про походження товару і не вказав код товару за УКТ ЗЕД у ПН.

У консультації, розміщеній у ЄБПЗ (розділ 130.21) податківці звертають увагу на те, що продавець товарів зобов'язаний володіти інформацією про походження товарів і надавати таку інформацію покупцю за його вимогою.

Так, згідно зі ст. 6 Закону № 1023 продавець (виробник, виконавець) зобов'язаний передати споживачеві продукцію належної якості, а також надати інформацію про цю продукцію. Зокрема у п. 12. ч. 1 ст. 15 Закону № 1023 передбачено, що споживач має право отримати інформацію про найменування та місцезнаходження виробника (виконавця, продавця) і підприємства, яке здійснює його функції щодо прийняття претензій від споживача, а також проводить ремонт і технічне обслуговування.

Така інформація доводиться до відома споживачів виробником (виконавцем, продавцем) у супровідній документації, що додається до продукції, на етикетці, а також у маркуванні чи іншим способом (у доступній наочній формі), прийнятим для окремих видів продукції або в окремих сферах обслуговування (ч. 2 ст. 15 Закону № 1023).

Хоча в Законі № 1023 під споживачем розуміються фізична особа, яка придбаває продукцію для особистих потреб (не пов'язаних із підприємницькою діяльністю), на всіх етапах реалізації товару покупець-посередник має подбати про отримання такої інформації, щоб він міг виконати вимоги Закону № 1023 і надати споживачу інформацію про виробника.

Якщо продається готова продукція, то така інформація буде зазначена на упаковці чи етикетці.

 

Як визначити код УКТ ЗЕД

Як визначити код товарів за УКТ ЗЕД платником, який не є безпосереднім імпортером?

 

Той факт, що постачальник товарів, які були імпортовані іншою особою до 06.08.11 р., не має інформації про коди за УКТ ЗЕД таких товарів, не звільняє його від обов'язку вказати такий обов'язковий реквізит у ПН. Тому йому доведеться самостійно з'ясувати таку інформацію.

Наприклад, він може звернутись до постачальника, у якого такі товари були придбані. Якщо такий постачальник є імпортером, то скоріше за все, така інформація буде надана. Однак, якщо постачальник є посередником, то з'ясовувати таку інформацію по всьому ланцюгу постачальників аж до імпортера він навряд чи буде.

Отже, якщо не вдасться отримати інформацію про коди товарів за УКТ ЗЕД у постачальника, то доведеться отримати таку інформації із інших джерел.

Так, у роз'ясненні з ЄБПЗ (розділ 130.21) податківці рекомендують платнику визначити код товару за УКТ ЗЕД самостійно на підставі Митного тарифу (див. «Код товару можна визначити самостійно за Митним тарифом»).

 

Код товару можна визначити самостійно за Митним тарифом

Роз'яснення з ЄБПЗ (розділ 130.21)

«Питання. Яким чином для заповнення податкової накладної визначається код УКТ ЗЕД платником податку, який не є безпосереднім імпортером, при постачанні ним на митній території України товарів, які були ввезені (імпортовані) на митну територію України до 06.08.11?

 

Повна відповідь. <…> Статтею 313 Митного кодексу України <…> визначено, що митні органи відносять товари до класифікаційних групувань, зазначених в УКТ ЗЕД, тобто на Держмитслужбу України покладено право здійснення остаточних висновків щодо визначення кодів товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності.

Класифікація товарів за УКТ ЗЕД здійснюється за правилами, затвердженими Законом України «Про Митний тариф України» від 05.04.01 р. № 2371-III <…> (далі — Закон № 2371). Відповідно до Порядку ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.02 р. <…> ведення УКТ ЗЕД здійснюється Держмитслужбою України, яка, зокрема, розробляє пояснення до товарних підкатегорій УКТ ЗЕД (національний рівень деталізації товарів) з метою забезпечення однакового тлумачення та застосування УКТ ЗЕД, які мають рекомендаційний характер; здійснює заходи щодо організації роботи з видання та поширення УКТ ЗЕД і пояснень до неї; поширює інформацію про застосування УКТ ЗЕД.

Таким чином, платник податку, який не є безпосереднім імпортером, при постачанні на митній території України товарів, які були ввезені (імпортовані) на митну територію України до 06.08.11, повинен в податковій накладній зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД, який визначається таким платником податку згідно із Законом № 2371 та відповідними поясненнями до товарних підкатегорій УКТ ЗЕД, які розробляються та надаються Держмитслужбою України.

 

Що робити, якщо у отриманій ПН код товару вказано продавцем неправильно (наприклад, вказано код іншого товару)?

 

Як ми вже згадували вище, у ПН зазначаються в окремих рядках обов’язкові реквізити, зокрема, код товару за УКТ ЗЕД. Тому, якщо продавцем у ПН буде вказано набір цифр, який не є кодом товару за УКТ ЗЕД, то податківці можуть не погодитись із формуванням податкового кредиту на підставі такої ПН, адже у ній неправильно вказано обов’язковий реквізит.

У Законі № 2371 код товару за УКТ ЗЕД складається із 10 символів. Схематично його можна зобразити так:

 

РРРР ГГ ПП ТТ

 

Перші чотири символи «РРРР» відповідають товарній позиції (назві розділу). Наприклад, товарна позиція 0101 — «Коні, віслюки, мули та лошаки, живі».

Наступні два символи «ГГ» відповідають групі товарів.

Так, до згаданої вище товарної позиції 0101 входять такі групи товарів:

0101 10 — «Коні, віслюки, мули та лошаки, живі чистопородні племінні тварини»;

0101 90 — «Коні, віслюки, мули та лошаки, живі інші».

Наступні два символи «ПП» відповідають підгрупі товарів.

Так, до групи товарів 0101 10 входять такі дві підгрупи:

0101 10 10 00 — «Коні, віслюки, мули та лошаки, живі чистопородні племінні тварини коні»;

0101 10 90 00 — «Коні, віслюки, мули та лошаки, живі чистопородні племінні тварини інші».

Останні два символи «ТТ» відповідають підкатегорії товарів (якщо підгрупа товарів не розділена на підкатегорії, то проставляються два нулі).

На рис. 1 (див. нижче) показано, як формуються коди товарів за УКТ ЗЕД для товарної позиції 2004.

Отже, у ПН має бути вказано повний (10-розрядний) код товару за УКТ ЗЕД.

Якщо покупець упевнений, що код за УКТ ЗЕД вказано невірно, то виявивши такий факт покупець може вимагати від продавця видати ПН, яка буде заповнена правильно (із правильним кодом товару за УКТ ЗЕД). Якщо продавець відмовиться видати таку ПН, то покупець має право включити до податкового кредиту суму ПДВ, сплачену продавцю, на підставі скарги на такого продавця (додаток Д8 до декларації з ПДВ).

Щоб узагальнити висновки, зроблені у розглянутих питаннях, загальні правила відображення коду товарів за УКТ ЗЕД у ПН наведемо на рис. 2 (див. с. 37).

 

img 1

Рисунок 1. Приклад формування кодів товарів за УКТ ЗЕД

 

img 2

Рисунок 2. Код товару за УКТ ЗЕД у податковій накладній

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

МКУ — Митний кодекс України від 11.07.02 р. № 92-IV.

Закон № 3609 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. № 3609-VI.

Закон № 1023 — Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII.

Закон № 2371 — Закон України «Про Митний тариф України» від 05.04.01 р. № 2371-III.

УКТ ЗЕД — Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (наведена у додатку до Закону України «Про митний тариф України» у редакції від 21.12.10 р. № 2829-VI).

Порядок № 969 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 21.12.10 р. № 969 (втратив чинність з 16.12.11 р.).

Порядок № 1379 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 01.11.11 р. № 1379.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: www.sta.gov.ua.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ПН — податкова накладна.

РК — Розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі