Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форми Звіту про використання платниками податку на прибуток підприємств вивільнених коштів

Редакція БТ
Наказ від 21.12.2011 р. № 1685

ПРИБУТОК, ЗВІЛЬНЕНИЙ
 ВІД ОПОДАТКУВАННЯ:

Мінфін затвердив форму Звіту

Наказ Міністерства фінансів України від 21.12.11 р. № 1685

«Про затвердження форми Звіту про використання платниками податку на прибуток підприємств вивільнених коштів»

 

Цей документ необхідний у роботі тим підприємствам, прибуток яких тимчасово звільняється від оподаткування відповідно до пп. 15, 17 — 19 підрозд. 4 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Зокрема, ідеться про виробників біопалива, електричної та теплової енергії, виробників техніки (устаткування), що працює на біологічному паливі; підприємства, що надають готельні послуги; підприємства легкої промисловості; підприємства суднобудування, літакобудування, машинобудування для агропромислового комплексу; видавництва та поліграфічні підприємства, що виготовляють книжкову продукцію на території України (крім продукції еротичного характеру); суб'єктів кінематографії та мультиплікації, котрі випускають національні фільми.

Наказ , що коментується, набрав чинності 28 грудня 2011 року (з моменту офіційного опублікування), тому вперше складати Звіт про використання платниками податку на прибуток підприємств вивільнених коштів (далі — Звіт), найімовірніше, доведеться вже разом з річною Податковою декларацією за II — IV квартали 2011 року, оскільки правила оподаткування змінилися вже давно (розділ ХХ «Перехідні положення» ПКУ набрав чинності з 1 січня 2011 року). Просто з прийняттям форми звітності для пільговиків (а такий обов'язок було покладено на ДПСУ) офіційні органи зволікали аж до кінця року. Протягом 2011 року ДПАУ рекомендувала (ЄБПЗ, розділ 110.30.03) таким підприємствам відображати вивільнені у зв'язку з несплатою податку на прибуток кошти у Звіті про суми податкових пільг за формою додатка до Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233. Вважаємо, що в результаті появи спеціальної форми для цих цілей зазначеним пільговикам варто скласти і долучити Звіт до річної Податкової декларації за звітний 2011 рік.

Підкреслимо: підприємства, які мають право сплачувати податок на прибуток за ставкою 0 % за відповідності критеріям, установленим п. 154.6 ПКУ, подавати Звіт не повинні.

Повертаємося до підприємств, яким згідно з пп. 15, 17 — 19 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ дозволено протягом певного часу не сплачувати податок на прибуток. Така пільга надається їм при виконанні таких умов (п. 21 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ):

— вивільнені від оподаткування кошти спрямовуються підприємствами на збільшення обсягів виробництва (надання послуг), переоснащення матеріально-технічної бази, запровадження новітніх технологій, пов'язаних з їх основною діяльністю, та/або повернення кредитів, використаних на зазначені цілі, та сплату процентів за ними;

— з метою оподаткування суми вивільнених від оподаткування коштів визнаються доходами одночасно з визнанням витрат, понесених за рахунок цих коштів, у розмірі таких витрат;

— у разі порушення вимог щодо цільового використання вивільнених від оподаткування коштів платник податку зобов'язаний збільшити податкові зобов'язання з цього податку за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, а також сплатити пеню, нараховану згідно з ПКУ.

Постановою КМУ від 28.02.11 № 299 затверджено Порядок використання коштів, вивільнених від оподаткування у зв'язку з наданням відповідно до пунктів 15, 17 — 19 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України пільг з податку на прибуток підприємств (далі — Порядок № 299). Згідно з п. 4 Порядку № 299 платник податків за результатами кожного звітного (податкового) періоду:

— складає звіт про використання вивільнених коштів за формою, затвердженою Державною податковою службою. Наказом, що коментується сьогодні, саме й затверджено форму такого Звіту, щоправда, не ДПСУ, а Мінфіном;

— подає зазначений Звіт відповідному органу державної податкової служби разом з декларацією з податку на прибуток підприємств.

У разі невикористання платником податків залишків вивільнених коштів станом на 1 квітня року, наступного за періодом звільнення від обкладення податком на прибуток підприємств, його податкові зобов'язання з податку на прибуток за I квартал такого року підлягають збільшенню на суму залишку .

Отже, Звіт складається за кожен податковий період звітного року (I квартал, півріччя, 9 місяців, рік) та подається разом з Податковою декларацією за відповідний період. Що стосується заповнення Звіту, то в рядках 1 і 2 наводяться дані, відображені на субрахунку 481 «Кошти, вивільнені від оподаткування» у звітному періоді, а саме:

— у рядку 1 — оборот по Кт 481 у кореспонденції з Дт рахунка 98;

— у рядку 2 — оборот по Дт 481 у кореспонденції з рахунками обліку доходів (у розрізі понесених витрат).

Що стосується заповнення рядка 3 «Кошти, вивільнені від оподаткування у минулому році, але не використані станом на 1 квітня звітного року», то він заповнюється тільки при складанні Звіту за I квартал. У цьому рядку виводиться невикористана сума (якщо така, звичайно, є), на яку збільшуються зобов'язання з податку на прибуток підприємства. Із форми Звіту можна зробити висновок, що рядок 3 потрібно заповнювати щороку при складанні звітності за I квартал. Однак, на наш погляд, цей момент не такий очевидний. Згідно з п. 5 Порядку № 299, розробленого на виконання п. 21 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, у разі невикористання платником податку залишків вивільнених коштів станом на 1 квітня року, що настає за періодом звільнення від обкладення податком на прибуток підприємств, передбаченого п.п. 15, 17 — 19 підрозд. 4 розд. XX ПКУ, його податкові зобов'язання з податку на прибуток за I квартал такого року підлягають збільшенню на суму залишку. Із цього робимо висновок, що визначати невикористаний залишок і, відповідно, відображати його в рядку 3 Звіту потрібно на 1 квітня року, наступного за роком, коли закінчується період дії пільги, а не щороку. Здається, що до аналогічного висновку схиляється і ДПСУ в листі від 30.12.11 р. № 10992/7/15-1217. Отже, у Звіті за 2011 рік рядок 3 не заповнюється. Що стосується рядка 3 Звіту за I квартал 2012 року, то якщо підприємство продовжує користуватися пільгою з податку на прибуток, то цей рядок, на нашу думку, теж заповнювати не потрібно. Сподіваємося, що до закінчення граничних строків подання Звіту за цей період ДПСУ висловиться конкретніше з цього питання.

Що стосується рядків 1 і 2, то при складанні Звіту за 2011 рік, на наш погляд, тут потрібно відобразити дані щодо вивільнених від оподаткування сум та їх використання за весь рік, уключаючи й I квартал 2011 року, якщо пільга діяла в цей період (згідно з вимогами ПКУ або ні підставі дії на той момент норм Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР; далі — Закон про податок на прибуток). Виходимо з того, що пп. 15, 17 — 19 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ набрали чинності з 1 січня 2011 року. Крім того, у п. 17 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ прямо зазначено, що від оподаткування звільняється прибуток тимчасово, на 10 років, починаючи з 1 січня 2011 року. Проти включення до Звіту даних I кварталу 2011 року, безумовно, свідчить той факт, що оподаткування прибутку в цей період здійснювалося за правилами Закону про податок на прибуток. Проте нам здається логічним у тих випадках, коли прибуток звільнявся від оподаткування протягом усього 2011 року, у тому числі й у I кварталі, наводити в річному Звіті дані про вивільнені та використані кошти за весь рік. Це наша думка, погодившись з якою пам'ятайте, що при визначенні суми коштів, вивільнених від оподаткування, суму прибутку, отриману в I кварталі 2011 року від звільненої від оподаткування діяльності, потрібно помножити на ставку 25 %, а суму прибутку за період II — IV квартали 2011 року — на ставку 23 %.

На завершення зауважимо: наказом, що коментується, скасовано дію наказу ДПАУ від 19.12.07 р. № 714 «Про затвердження форми Звіту про цільове використання коштів, отриманих підприємством суднобудівельної промисловості у вигляді авансових платежів та попередньої оплати від замовників морських та річкових суден». Підприємства-суднобудівники, так само як й інші пільговики, зазначені в пп. 15, 17 — 19 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, тепер декларуватимуть такі суми у Звіті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі