Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних

Редакція БТ
Лист від 20.12.2011 р. № 9749/7/15-3517

ПОДАТКОВІ НАКЛАДНІ,
 ЗАРЕЄСТРОВАНІ У ЄРПН, —

ДПСУ за формування податкового
 кредиту у періоді виписки

Лист Державної податкової служби України від 20.12.11 р. № 9749/7/15-3517

«Щодо відображення податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних»

 

У листі, що коментується, податківці відповіли на запитання: у якому періоді покупець має право сформувати податковий кредит, якщо продавець виписав податкову накладну (ПН) чи розрахунок коригування до податкової накладної (РК) в одному звітному періоді, а зареєстрував її у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) в наступному звітному періоді.

Це питання постало відразу після того, як Законом № 3609* було надано право продавцю реєструвати ПН у ЄРПН не пізніше 20 днів, наступних за днем складання ПН. Розглядаючи його на сторінках нашої газети**, ми звертали увагу на те, що згідно з п. 198.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) право покупця на формування податкового кредиту виникає у тому звітному періоді, у якому відбулась перша подія: оплата чи отримання товарів. Однак для того щоб покупець зміг скористатись таким правом, має виконуватись ще ціла низка умов, зокрема, сума ПДВ має бути підтверджена належним чином заповненою ПН (абз. 1 п. 198.6 ПКУ).

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. № 3609-VI (див. Тему тижня «Генеральна чистка» у Податковому кодексі» // «БТ», 2011, № 33, с. 3).

** Див. консультацію «Податкова накладна, яка виписана у вересні, зареєстрована у ЄРПН у жовтні. Коли виникає право на податковий кредит?» // «БТ», 2011, № 41, с. 45.

Продавець не має права видавати покупцю ПН, яка не зареєстрована в ЄРПН (абз. 2 п. 201.10 ПКУ). Отже, якщо ПН виписана в одному звітному періоді, а зареєстрована в ЄРПН у наступному, то це означає, що така ПН отримана покупцем не у періоді її виписки, а у наступному звітному періоді. Доказом того, що покупець отримав таку ПН із запізненням, є запис у ЄРПН. Відповідно до п.п. 11.2 п. 11 Порядку № 1002***, отримані ПН відображаються у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних (Реєстр) датою їх отримання. Тому зрозуміло, що покупець може відобразити таку ПН у Реєстрі:

— у звітному періоді, в якому вона була виписана (заднім числом), адже саме в такому періоді виникає право на формування податкового кредиту;

— у звітному періоді, в якому вона фактично отримана, щоб виконати формальну вимогу Порядку № 1002.

*** Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1002.

Певні надії на те, що податківці не будуть «чіплятися» до таких формальностей і «поважатимуть» фундаментальне право покупця на податковий кредит, передбачене п. 198.2 ПКУ, з'явилися після появи листа ДПСУ від 23.09.11 р. № 1332/7/22-1417/462****, у якому було зазначено, що покупець має право включати таку податкову накладну до податкового кредиту того звітного (податкового) періоду, в якому була виписана податкова накладна, за умови, що вона була внесена до ЄРПН не пізніше 20 календарних днів, наступних за датою її виписки.

**** Див. ком. «Податкові накладні не зареєстровані у ЄРПН: ДПСУ затвердила Методрекомендації щодо перевірки» // «БТ», 2011, № 42, с. 6.

Однак у загальному випадку, коли йдеться про формування податкового кредиту на підставі ПН, яка отримана не у періоді її виписки, податківці наполягають, що право на формування податкового кредиту виникає у періоді її отримання. Такий підхід нещодавно було продемонстровано податківцями у листі ДПСУ від 25.10.11 р. № 4261/6/15-3415-04*****.

***** Див. п. 10 Шпаргалки бухгалтера «Актуальні питання щодо сплати ПДВ роз’яснює ДПСУ» // «БТ», 2011, № 47, с. 17.

Крім того, станом на 16.01.12 р. у розділі 130.23 ЄБПЗ****** є актуальною «погана» консультація, суть якої зводиться до такого: ПН, що отримана після реєстрації в ЄРПН у періоді, наступному за періодом її виписки, відображається у розділі IІ Реєстру на дату її отримання , відповідно, і податковий кредит, сформований на підставі такої ПН, декларується у ряд. 10.1 декларації з ПДВ за звітний період, у якому її отримано.

****** Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ www.sta.gov.ua

Поява листа, що коментується, на наш погляд, має поставити крапку в цьому питанні, адже у ньому головний податковий орган знову підтвердив, що право на формування податкового кредиту виникає за датою виписки ПН, а не за датою її отримання (див. «Перехідні ПН слід відображати у періоді виписки»).

 

Перехідні ПН слід відображати у періоді виписки

Витяг із листа, що коментується

«Таким чином, якщо податкова накладна та/або розрахунок коригування до податкової накладної зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних у місяці, наступному за їх випискою (але протягом 20 календарних днів з моменту їх виписки), то підприємство — покупець товарів (послуг) має право відобразити таку податкову накладну та/або розрахунок коригування до податкової накладної у складі податкового кредиту у місяці їх виписки та включити їх до реєстру отриманих податкових накладних у цьому місяці за умови, що такі товари (послуги) придбані з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності підприємства».

 

Як бачите, податківці не тільки підтверджують правомірність формування податкового кредиту за датою складання ПН, але і погоджуються із відображенням ПН у Реєстрі «заднім числом». Сподіваємось, що податківці будуть послідовними і найближчим часом переглянуть свої «погані» роз'яснення у ЄБПЗ та офіційно визнають вже давно усталену практику: ПН, отримані платником до дати подання декларації з ПДВ та електронної копії Реєстру, можуть бути відображені у такому Реєстрі (останнім числом звітного періоду чи фактичною датою отримання) і включені до податкового кредиту такого звітного періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі