Теми статей
Обрати теми

Два КВЕДи у 2012 році: який «правильніший»?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Два КВЕДи у 2012 році: який «правильніший»?

У 2012 році одночасно діють дві класифікації видів економічної діяльності: ДК 009:2005 і ДК 009:2010. На яку з них слід орієнтуватися при зазначенні виду діяльності при переході на спрощену систему оподаткування? Чи потрібно отримувати оновлену статистичну довідку?

(м. Полтава)

 

Дійсно, згідно з наказом Держспоживстандарту від 29.11.10 р. № 530 було внесено зміни до наказу Держспоживстандарту від 11.10.10 р. № 457, завдяки чому у 2012 році одночасно діють дві однакові за призначенням класифікації видів економічної діяльності:

1) Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005, затверджена наказом Держспоживстандарту від 26.12.05 р. № 375 (далі — Класифікація ДК 009:2005);

2) Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010, затверджена наказом Держкомтехрегулювання від 11.10.10 р. № 457 (далі — Класифікація ДК 009:2010).

Причому в них для більшості видів діяльності кодування КВЕД відрізняються. У зв'язку з цим виникають запитання:

1) чи потрібно вносити зміни до відомостей про суб'єкта господарювання, що містяться в Єдиному держреєстрі, адже всі держоргани використовують саме дані Держреєстру (наприклад, ДПС, органи статистики, ФНВ* тощо);

2) чи потрібно в органі статистики отримувати нову довідку з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

* Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Необхідність унесення змін. Оскільки у 2012 році діють одночасно дві класифікації, то якомога швидше вносити зміни, на наш погляд, не потрібно. Паралельну дію двох класифікацій якраз і було передбачено як перехідний захід для того, щоб дати час і спростити перехід зі старої на нову класифікацію.

Ми вважаємо, що перекодування відомостей, що містяться в Держреєстрі, має бути проведено держреєстратором автоматично без подання будь-яких відомостей суб'єктів господарювання. Однак поки що не зрозуміло, чи буде це зроблено. У будь-якому разі головне, щоб таке перекодування в Держреєстрі було здійснено протягом 2012 року (за участі чи без участі суб'єкта господарювання). Причому вже з 01.01.12 р. програмним забезпеченням, що використовується держреєстратором, передбачено ведення в Держреєстрі подвійного кодування видів економічної діяльності (роз'яснення Державної реєстраційної служби від 27.12.11 р. № 785-7-25-11).

До речі, Держкомстат у листі від 03.11.11 р. № 13/3-20/503ПІ зауважив, що КВЕД здебільшого мають статистичне призначення (див. «Необхідність оновлення КВЕД у Держреєстрі: думка Держкомстату» на с. 44 ). І тому код виду економічної діяльності не створює права чи обов'язку для суб'єктів господарювання, виступає припущенням та не є достатнім критерієм для виконання всіх передбачених нормативно-правовими актами умов.

Однак не варто зменшувати важливість КВЕД.

По-перше , можливість застосування спрощеної системи оподаткування тісно пов'язана із здійснюваними суб'єктами господарювання видами діяльності. При цьому у главі 1 розділу XIV Податкового кодексу України (далі — ПКУ) при посиланні на класифікацію, що використовується, зазначено саме Класифікацію ДК 009:2005. Так, усі підприємці в Заяві про застосування спрощеної системи оподаткування (далі — Заява) вказують вибрані підприємцем види господарської діяльності відповідно до Класифікації ДК 009:2005 (п.п. 3 п. 298.3 ПКУ). Саме ці КВЕДи вписуються до Свідоцтва платника єдиного податку (п.п. 3 п. 299.11 ПКУ). Також пряме посилання на конкретний код із Класифікації ДК 009:2005 міститься в п.п. 2 п. 291.4 і в п.п. 291.5.2 ПКУ .

По-друге , податківці стосовно загальної системи оподаткування для підприємців (ст. 177 ПКУ) починаючи з 2011 року просувають ідею про те, що зазначення видів діяльності в Держреєстрі підтверджує факт обрання підприємцем видів діяльності, що здійснюються саме в межах підприємницької діяльності. Однак ми з таким підходом не згодні, на що вказували в Пошті тижня «Як визначити чистий дохід, якщо в реєстраційних даних не зазначено вид діяльності, яким фактично займається підприємець?» // «БТ», 2011, № 31, с. 37.

Що стосується застосування спрощеної системи з 2012 року, то в усних консультаціях податківці вже також висловлюються так: якщо підприємець указує вид діяльності, яким він планує займатися на спрощеній системі (п. 10 Заяви), то такий вид діяльності має бути внесено до єдиного Держреєстру. По суті, тут податківці використовують той самий підхід, що і для загальної системи. Однак, на наш погляд, це незаконно — вважаємо за головне, щоб здійснювані види діяльності входили до Класифікації ДК 009:2005. А для підприємців першої та другої груп важливо, щоб для видів діяльності, які вони планують здійснювати і які вказують у п. 10 Заяви, було встановлено ставки місцевими органами влади.

Але навіть якщо приймати позицію податківців, той факт, що підприємець не вніс уточнення про перекодуванння здійснюваних видів діяльності за Класифікацією ДК 009:2005 на Класифікацію ДК 009:2010, не свідчить про те, що він не обрав зазначені в Держреєстрі види діяльності для підприємництва. Адже чинними є обидві класифікації! Тому вважаємо, що у 2012 році не важливо, за якою Класифікацією обиралися види діяльності для включення до Держреєстру.

По-третє , у багатьох нормах ПКУ при уточненні видів діяльності зроблено пряме посилання на відповідні коди з Класифікації ДК 009:2005. Тому не виключено, що наприкінці 2012 року на нас чекають або зміни до ПКУ в цій частині, або продовження чинності Класифікації ДК 009:2005 для норм ПКУ (за аналогією з чинністю Класифікації для ФНВ; див. нижче).

По-четверте , для того щоб не утримувати єдиний внесок на соцстрахування на суми винагород за договорами цивільно-правового характеру на виконання робіт або надання послуг, підприємець має надати своїм контрагентам витяги з Держреєстру, в яких мають фігурувати роботи, що виконуються (послуги, що надаються).

По-п'яте , за КВЕД ФНВ відносить страхувальника до відповідного класу професійного ризику, від чого залежить його розмір єдиного внеску на соцстрахування, що нараховується на зарплату найманих працівників. Однак для цієї мети принципове значення дані Держреєстру мають лише на етапі реєстрації суб'єкта господарювання. У подальшому клас профризику залежить від фактично здійснюваних видів діяльності, що відображаються страхувальником у Відомості розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності , яка щороку подається до органу ФНВ (докладніше про її подання див. у статті «Річний звіт до ФНВ за 2011 рік: подаємо оновлену форму до 25 січня» // «БТ», 2012, № 3, с. 38). До речі, для заповнення цього звіту слід використовувати КВЕД не з Класифікації ДК 009:2005, а одночасно з Класифікації ДК 009:2010 та Класифікації видів економічної діяльності, затвердженої наказом Держстандарту від 22.10.96 р. № 441 (останню скасовано ще з 01.04.06 р., але для цілей ФНВ вона продовжувала використовуватися до 31.12.11 р.).

Водночас про всі зміни, що вносяться підприємствами та підприємцями до Держреєстру, держреєстратор повідомить Пенсійний фонд. І якщо буде внесено зміни щодо основного виду економічної діяльності, то це може стати приводом для ФНВ прийняти рішення про віднесення до нового класу професійного ризику (п. 2.5 Порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.10 р. № 21-6).

Отже, не варто нехтувати тією інформацією про види діяльності, що міститься в Держреєстрі. Але не варто й панікувати через те, що ви не здійснили необхідне перекодування, подавши реєстраційну картку за формою № 4 для юридичних осіб та формою № 11 для підприємців (ці форми затверджено наказом Мін'юсту від 14.10.11 р. № 3178/5 // «БТ», 2011, № 45, с. 5). Адже не виключено, що у 2012 році це буде зроблено держреєстратором автоматично.

Щоб порівняти коди за Класифікацією ДК 009:2005 та Класифікацією ДК 009:2010 , можна використовувати спеціальний сервіс щодо пошуку відповідності кодів на сайті Держкомстату (www. kved.ukrstat.gov.ua).

Оновлення довідки з Держреєстру. Що стосується отримання нової довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, то Держкомстат у листі від 03.11.11 р. № 13/3-20/503ПІ зауважив, що її можна буде оновити після того, як буде підкориговано дані Держреєстру, адже саме з нього отримують дані органи статистики (див. «Необхідність оновлення КВЕД у Держреєстрі: думка Держкомстату» на с. 44 ).

 

Необхідність оновлення КВЕД у Держреєстрі: думка Держкомстату

Витяг із листа Держкомстату від 03.11.11 р. № 13/3-20/503ПІ

«Звертаємо увагу на те, що, враховуючи переважно статистичне призначення КВЕД, код виду економічної діяльності не створює прав чи обов'язків для суб'єктів господарювання, виступає припущенням і не є достатнім критерієм для виконання всіх передбачених нормативно-правовими актами умов.

Стосовно наявності або відсутності відповідного коду КВЕД у довідці з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) інформуємо, що відповідно до Закону України «Про державну статистику» органи державної статистики здійснюють державний облік та ідентифікацію юридичних осіб і відокремлених підрозділів юридичних осіб (далі — суб'єкти) в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ЄДРПОУ).

Згідно з Положенням про ЄДРПОУ, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.2005 № 499, підставою для внесення до ЄДРПОУ або виключення з нього даних щодо суб'єктів, а також унесення змін до ЄДРПОУ є надходження від державного реєстратора до органу державної статистики інформації про вчинення реєстраційних дій, передбачених Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців». Тобто органи державної статистики є користувачами адміністративних даних про державну реєстрацію суб'єктів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, унесених до ЄДРПОУ (зокрема, щодо видів економічної діяльності суб'єктів). Відповідно до пункту 16 Положення довідку з ЄДРПОУ видає орган державної статистики на запит суб'єкта, де зазначає заявлені під час учинення реєстраційних дій види економічної діяльності».

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі