Теми статей
Обрати теми

Про терміни подання податкової декларації з ФСП

Редакція БТ
Лист від 11.01.2012 р. № 04-39/10-25

ЗВІТНІСТЬ З ФСП НА 2012 РІК

подається до 20 лютого — точка зору Комітету ВРУ

Лист Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики від 11.01.12 р. № 04-39/10-25

«Про терміни подання податкової декларації з ФСП»

 

Нагадаємо, що на сьогодні у главі 2 розд. XIV Податкового кодексу України (далі — ПКУ) є розбіжності щодо дати подання сільгосптоваровиробниками податкової звітності з фіксованого сільськогосподарського податку (далі — ФСП) для набрання і підтвердження статусу платника ФСП*.

* Див. Пошту тижня «Строки подання звітності з фіксованого сільськогосподарського податку на 2012 рік» // «БТ», 2012, № 4, с. 44.

Так, у п. 306.1 ПКУ передбачено, що сільгосптоваровиробники самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу ДПС за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

А у п. 308.1 ПКУ передбачено, що сільгосптоваровиробники для набуття і підтвердження статусу платника податку подають до 1 лютого поточного року:

— загальну податкову декларацію з ФСП на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок — органу ДПС за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

— звітну податкову декларацію з ФСП на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки — органу ДПС за місцем розташування такої земельної ділянки;

— розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (далі — розрахунок сільсгоспчастки) — органам ДПС за своїм місцезнаходженням та/ або за місцем розташування земельних ділянок;

 — відомості (довідку) про наявність земельних ділянок — органам ДПС за своїм місцезнаходженням та/ або за місцем розташування земельних ділянок.

Сплачувати податкові зобов’язання з ФСП суб’єкт господарювання має щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (п.п. 306.2 ПКУ).

У листі, що коментується, Комітет ВРУ з питань фінансів і банківської діяльності (далі — КВРУ) висловив свою точку зору щодо строків подання звітності з ФСП.

КВРУ звернув увагу на положення п. 56.21 ПКУ, де передбачено, що у випадку, коли норма ПКУ чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі ПКУ, або коли норми різних законів чи різних нормативно-правових актів, або коли норми одного і того ж нормативно-правового акта суперечать між собою та допускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язків платників податків або контролюючих органів, унаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу, рішення приймається на користь платника податків.

Ураховуючи наявність такої норми в ПКУ, а також те, що сплата податку не прив'язана до терміну подання податкової декларації на поточний рік і здійснюється у строки, встановлені ПКУ, КВРУ зробив цілком логічний висновок: податкові декларації з ФСП на 2012 рік, розрахунок сільгоспчастки та відомості (довідка) про наявність земельних ділянок можуть надаватись платником ФСП у строки, встановлені п. 306.1 ПКУ, тобто не пізніше 20 лютого 2012 року.

Однак ДПСУ до цього часу не надала жодних чітких роз’яснень з цього приводу. Тому не виключено, що на місцях працівники органів ДПС будуть наполягати, щоб сільгосптоваровиробники для набуття статусу платника ФСП подавали вище згадані документи у строк, встановлений п. 308.1 ПКУ (до 01.02.12 р.).

А тому, на наш погляд, у цій ситуації безпечніше подати декларації з ФСП і підтверджуючі документи до 1 лютого 2012 року. Тим паче, що у п. 308.1 ПКУ встановлено строк, у який сільгосптоваровиробники мають подати відповідні документи «для набуття і підтвердження статусу платника податку», а у п. 306.1 ПКУ лише йдеться про можливість подання декларацій з ФСП.

Якщо ж сільгосптоваровиробник не встиг подати звітність і підтверджуючі документи до 1 лютого, то він має можливість відстояти своє право на подання таких документів у строк, визначений п. 306.1 ПКУ, — не пізніше 20.02.12 р. При цьому головним аргументом у протистоянні з податківцями можуть стати висновки КВРУ, наведені у листі, що коментується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі