Теми статей
Обрати теми

Щодо наказу МФУ від 01.11.11 р. № 1379

Редакція БТ
Лист від 29.12.2011 р. № 10768/7/15-3117

НОВА ФОРМА ПОДАТКОВОЇ НАКЛАДНОЇ —

ДПСУ розповіла про зміни,
що відбулись порівняно з попередньою формою

 

Лист Державної податкової служби України від 29.12.11 р. № 10768/7/15-3117

«Щодо наказу МФУ від 01.11.11 р. № 1379»

 

У листі, що коментується, ДПСУ повідомила про введення нової форми податкової накладної (ПН) та роз'яснила деякі нюанси щодо її заповнення.

Нагадаємо, що наказ МФУ «Про затвердження форми Податкової накладної та порядку заповнення податкової накладної» від 01.11.11 р. № 1379 (далі — наказ № 1379) набув чинності з дня офіційного опублікування — 16.12.11 р., отже, саме з цієї дати ПН повинні складатись за новою формою*.

* Нову форму ПН ми публікували у «БТ», 2011, № 50 на с. 31, а про порядок її заповнення розповідали у статті «Нова форма податкової накладної — що змінилось у Порядку заповнення» // «БТ», 2011, № 51, с. 21.

Зміни у формі ПН. У формі ПН у полі «Порядковий номер» збільшено кількість клітинок, що відведені для номера філії. Назву гр. 2 приведено у відповідність до вимог п. 201.4 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) та змінено назву гр. 2 «основна ставка». Введено нову гр. 4 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД», яка заповнюється при здійсненні операцій з постачання підакцизних товарів та товарів, увезених на митну територію України, на всіх етапах (ланцюгах) постачання.

Зміни у порядку заповнення ПН.

1. При складанні ПН філією чи іншим структурним підрозділом у ПН зазначається не лише назва головного підприємства, яка передбачена статутними документами, а також назва такої філії/структурного підрозділу. ПН, що складена філією чи іншим структурним підрозділом платника податку, скріплюється печаткою платника податку — продавця, яка крім реквізитів такого платника може містити назву філії чи іншого структурного підрозділу, що склав таку ПН.

2. ПН складається державною (українською) мовою шляхом:

— або видруковування форми з подальшим заповненням її розбірливим почерком ручкою з чорнилом (пастою) синього або чорного кольору без підчисток та виправлень тексту та цифрових даних;

— або заповнення її в електронному вигляді з наступним видруковуванням.

При цьому друкована ПН може бути як з клітинками, так і без них. Останнє стосується заповнення реквізитів заголовної частини накладної (дата виписки та порядковий номер, індивідуальні податкові номери продавця та покупця, номер телефону, номер свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ, дата та номер цивільно-правового договору).

3. Дата виписки ПН та дата укладання договору заповнюються цифрами за такою послідовністю: день місяця (дві цифри), місяць (дві цифри), рік (чотири цифри). При цьому крапки, коми та інші розділові знаки в даті виписки податкової накладної не проставляються.

4. Порядковий номер ПН не повинен містити літер чи інших символів.

5. Реквізити заголовної частини ПН (номер ПН, індивідуальний податковий номер покупця, номер договору тощо) вирівнюються по правій межі поля.

6. У разі виписки ПН покупцем (отримувачем) послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України, тепер у рядку «Індивідуальний податковий номер продавця» відображається умовний ІПН «300000000000», а у разі якщо за такими послугами не виникає право на податковий кредит — умовний ІПН «200000000000». Як і раніше, у ряд. «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (продавця)» в таких випадках проставляється нуль.

7. За необхідності розділ I ПН можна доповнювати необхідною кількістю рядків.

8. ПН може скріплюватись не лише основною печаткою, але й окремою печаткою «Для податкових накладних».

9. Доповнено перелік типів причин, за яких усі примірники ПН залишаються в особи, що їх виписала:

12 — виписана на вартість безоплатно поставлених товарів/послуг, обчислену виходячи з рівня звичайних цін;

13 — використання виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не у господарській діяльності;

14 — виписана покупцем (отримувачем) послуг від нерезидента.

Графа 4 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД»*.

* Див. також статтю «Код УКТ ЗЕД у податковій накладній, або Історії із життя платників ПДВ» // «БТ», 2012, № 4, с. 10.

Перелік підакцизних товарів та їх коди згідно з УКТ ЗЕД наведені у ст. 215 ПКУ, саме їх і потрібно використовувати при заповненні ПН на постачання підакцизних товарів.

При здійсненні операцій з імпортованими товарами, при виписці ПН в гр. 4 повинен зазначатися код УКТ ЗЕД, вказаний у ВМД, якою були оформлені такі товари при ввезенні їх на митну територію України.

Код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, увезених на митну територію України) повинен зазначатись по всьому ланцюгу постачання таких товарів до моменту їх продажу кінцевому споживачу або до моменту, коли такі товари перетворюються в інший товар, або стають частиною нового в результаті виробництва, обробки, переробки тощо. У випадку, коли в результаті такого виробництва, обробки, переробки тощо створено новий підакцизний продукт, йому присвоюється новий відповідний код згідно з УКТ ЗЕД.

Структура десятизнакового цифрового кодового позначення товарів в УКТ ЗЕД включає код групи (перші два знаки), товарної позиції (перші чотири знаки), товарної підпозиції (перші шість знаків), товарної категорії (перші вісім знаків), товарної підкатегорії (десять знаків).

При заповненні ПН у гр. 4 зазначається десятизнаковий код товару та вноситься він суцільним порядком без будь-яких розділових знаків (пробілів, крапок тощо).

У випадках, коли у ВМД зазначена інша кількість знаків коду УКТ ЗЕД, до ПН переноситься аналогічний код без дописування нулів чи інших знаків з вирівнюванням по правому краю поля.

У випадку виписки ПН при постачанні одночасно імпортованих та вітчизняних товарів або підакцизних та не підакцизних товарів, у такій ПН гр. 4 заповнюється лише по тих товарних позиціях, які відносяться до підакцизних або ввезених на митну територію України.

У листі, що коментується, зазначено, що ст. 313 Митного кодексу України на Держмитслужбу покладено право здійснення контролю за правильністю класифікації товарів відповідно до вимог УКТ ЗЕД під час проведення процедур митного контролю та митного оформлення та прийняття остаточних висновків про визначення коду товару. Тому, на наш погляд, для того щоб мати підстави стверджувати, що у гр. 4 ПН неправильно вказано код товару за УКТ ЗЕД, податківці мають отримати відповідний висновок Держмитслужби.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі