Теми статей
Обрати теми

Про оподаткування лізингових операцій

Редакція БТ
Лист від 16.11.2011 р. № 2874/5/15-3416

ФІНАНСОВИЙ ТА ОПЕРАТИВНИЙ ЛІЗИНГ:

ДПСУ роз'яснює особливості обчислення ПДВ у ЗЕД

Лист Державної податкової служби України від 16.11.11 р. № 2874/5/15-3416

«Про оподаткування лізингових операцій»

 

У листі, що коментується, ДПСУ виклала своє бачення порядку обчислення ПДВ за лізинговими операціями в зовнішньоекономічній діяльності. Основні висновки листа полягають у такому.

Оперативний лізинг. Податківці зауважили, що операції з передачі лізингодавцем майна в оперативний лізинг відповідно до норм Податкового кодексу України (далі — ПКУ) не є об'єктом обкладення ПДВ (крім операцій з увезення на митну територію України майна для передачі в оперативний лізинг). Цей висновок ніхто не заперечує, оскільки п.п. 196.1.2 ПКУ прямо передбачено, що не є об'єктом оподаткування операції з передачі майна в лізинг (оренду), крім передачі у фінансовий лізинг. Єдине уточнення стосується пільги щодо умовного (повного або часткового) звільнення від імпортного ПДВ операцій з тимчасового ввезення товарів на митну територію України на підставі п.п. 206.2.4 ПКУ, що підтвердила і ДМСУ в листі від 27.09.11 р. № 11.1/2-15/13523-ЕП*.

* Див. Шпаргалку бухгалтера «Митний режим та оподаткування» // «БТ», 2011, № 44, с. 21.

Далі податківці роз'яснили особливості обкладення ПДВ операцій з надання лізингових послуг у зовнішньоекономічній діяльності, Їх висновки в цій частині відповідають нормам ПКУ. Узагальнимо їх в таблиці.

 

Порядок обкладення ПДВ послуг оперативного лізингу

Об'єкт лізингу (оренди)

Порядок обкладення ПДВ

Нерухоме майно

ЛП* обкладається ПДВ, якщо об'єкт нерухомості знаходиться на території України (абз. «в» п.п. 186.2.2 ПКУ)

Рухоме майно (за винятком ТЗ та сейфів)

ЛП обкладається ПДВ, якщо лізингоотримувач знаходиться на території України (абз. «г» п. 186.3 ПКУ)

ТЗ* та сейфи

ЛП обкладається ПДВ, якщо лізингодавець знаходиться на території України (п. 186.4 ПКУ)

* ЛП — лізинговий платіж (орендна плата), ТЗ — транспортний засіб.

 

Фінансовий лізинг. Стосовно обкладення ПДВ операцій фінансового лізингу можна погодитися лише з викладеними в листі, що коментується, висновками про те, що базою обкладення ПДВ при здійсненні операцій з постачання лізингодавцем у фінансовий лізинг майна буде договірна (контрактна) вартість, але не нижча за ціну купівлі об'єкта лізингу (абз. 7 п. 188.1 ПКУ).

А от щодо бази обкладення ПДВ стосовно наданих послуг фінлизингу податківці почали фіскалити, стверджуючи, що нею є вся сума лізингового платежу без урахування процентів за кредитом та суми, що відшкодовує частину вартості предмета лізингу.

Тут ДПСУ явно перекрутила норми абз. 3 п.п. 196.1.2 ПКУ, де передбачається, що не є об'єктом оподаткування операції з нарахування та сплати процентів або комісій у складі орендного (лізингового) платежу в межах договору фінансового лізингу.

Як бачимо, відповідно до зазначеної норми під звільнення підпадають проценти або комісії у складі орендного (лізингового) платежу в межах договору фінансового лізингу, а не проценти за кредитом. Зауважимо, що податківці так інтерпретували ПДШну пільгу і до набрання чинності ПКУ**. Зокрема, у листі ДПАУ від 06.02.09 р. № 2288/7/16-1517-26, № 982/6/16-1515-26 висловлювалася думка про те, що до процентів та комісій у Законі України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР та в Законі України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР належить лише компенсація процентів за кредитом лізингодавця. Але тоді ситуація була іншою — у зазначених законах не наводилося визначення терміна «комісія», а до процентів із п. 1.10 Закону про податок на прибуток винагорода лізингодавця не потрапляла.

** Це питання розглядалося у статті «Фінансовий лізинг: особливості правового регулювання та податкового обліку» // «БТ», 2010, № 42, с. 16.

Тепер же в абз. «г» п.п. 14.1.206 ПКУ чітко зазначено, що до процентів належить, зокрема, «платіж за користування майном згідно з договорами фінансового лізингу (оренди) (без урахування частини лізингового платежу, що надається в рахунок компенсації частини вартості об'єкта фінансового лізингу)».

Отже, під звільнення від ПДВ тепер підпадає:

— платіж за користування майном згідно з договорами фінансового лізингу (оренди);

— сума, що відшкодовує частину вартості предмета лізингу (ПДВ на вартість об'єкта фінлизингу нараховується при його передачі).

До речі, аналогічних висновків раніше доходила і ДПАУ в листі від 29.04.11 р. № 12261/7/16-1517-26 (див. ком. «Фінансовий лізинг: обкладення ПДВ лізингових платежів» // «БТ», 2011, № 38, с. 6).

Зауважимо також, що згідно з ч. 2 ст. 16 Закону України «Про фінансовий лізинг» від 11.12.03 р. № 1381-IV лізинговий платіж уключає:

а) суму, що відшкодовує частину вартості предмета лізингу;

б) платіж у вигляді винагороди лізингодавцю за отримане в лізинг майно;

в) компенсацію процентів за кредитом;

г) інші витрати лізингодавця, безпосередньо пов'язані з виконанням договору лізингу.

Виходячи з формулювань ПКУ фактично під обкладення ПДВ може потрапити лише частина лізингового платежу, яка являє собою «інші витрати лізингодавця, безпосередньо пов'язані з виконанням договорів лізингу», що в договорах фінлізингу зустрічається нечасто. Водночас не виключено, що відстоювати цю законну позицію перед податківцями доведеться в суді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі