Теми статей
Обрати теми

Компенсація за затримку зарплати: особливості обчислення та відображення в обліку

Редакція БТ
Стаття

КОМПЕНСАЦІЯ ЗА ЗАТРИМКУ ЗАРПЛАТИ:

особливості обчислення та відображення в обліку

 

На щастя, на сьогодні нашій країні вдалося подолати проблему масштабних невиплат заробітної плати. Однак, як і раніше, є такі підприємства, які не в змозі виплачувати заробітну плату вчасно. Тому тема нарахування компенсації за затримку заробітної плати більш ніж на один календарний місяць залишається актуальною. Ми щомісяця стисло нагадуємо механізм розрахунку компенсації. Але в сьогоднішній статті на прохання читачів висвітлимо цю тему докладніше.

Яна ІНДЮХОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Навіщо виплачувати компенсацію?

Згідно зі ст. 115 КЗпП зарплата має виплачуватися працівникам регулярно в робочі дні в терміни, установлені колективним договором* або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними та уповноваженими трудовим колективом), але не менше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Аналогічну норму містить Закон про оплату праці ст. 24.

* Докладніше про те, що має міститися в колективному договорі, див. у матеріалі «Роботодавцю про колективний договір: етапи укладення, зміст, виконання» // «БТ», 2011, № 35, с. 34.

Якщо день виплати зарплати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, зарплата виплачується напередодні**.

** Про порядок виплати зарплати читайте в Темі тижня «Виплата зарплати по-новому» // «БТ», 2010, № 48, с. 38.

Якщо з будь-яких причин строки виплати зарплати порушуються, то необхідно виплачувати компенсацію. Про це йдеться і у ст. 34 Закону про оплату праці, і у ст. 1 Закону про компенсацію.

Порядок нарахування компенсації залежить від періоду, за який виплачується прострочена зарплата:

— при виплаті зарплати, нарахованої в період з 01.01.98 р. до 31.12.2000 р., потрібно керуватися Положенням № 1427;

— при виплаті зарплати, нарахованої з 01.01.01 р., слід застосовувати норми Закону про компенсацію та Порядку компенсації .

Оскільки випадки затримки виплати зарплати, нарахованої в період з 01.01.98 р. до 31.12.2000 р., сьогодні практично не трапляються, сьогоднішню статтю ми присвятили нарахуванню компенсації, що розраховується за правилами Закону про компенсацію та Порядку компенсації.

Хто ж має нараховувати компенсацію? У п. 1 Порядку компенсації зазначено, що його дія поширюється на підприємства, установи та організації всіх форм власності та господарювання і застосовується в усіх випадках порушення встановлених строків виплати грошових доходів, у тому числі з вини власника чи уповноваженого ним органу (особи). Виключно про підприємства, установи та організації всіх форм власності та господарювання ідеться і у ст. 1 Закону про компенсацію, що зобов'язує цих суб'єктів нараховувати компенсації.

Як бачимо, про фізичних осіб немає ні слова. Тому можна констатувати, що фізичні особи — підприємці можуть за власним бажанням нараховувати компенсацію своїм працівникам за затримку зарплати. Однак, на наш погляд, підприємці також зобов'язані нараховувати своїм працівникам компенсацію, оскільки права працівників у нашій країні однакові незалежно від статусу роботодавця. До того ж Мінпраці в листі від 28.08.01 р. № 18-962 з посиланням на ст. 34 Закону про оплату праці вказує на обов'язкове нарахування своїм працівникам компенсації роботодавцем, який є фізичною особою — підприємцем. Але оскільки це не випливає з Порядку компенсації, підприємці — роботодавці можуть наводити аргументи про те, що компенсація — справа добровільна, перевіряючим з інспекції з праці в разі перевірок. Але на майбутнє радимо всім роботодавцям нараховувати і виплачувати компенсацію.

Сформулюємо основні умови нарахування компенсації (див. табл. 1 на с. 36).

 

Таблиця 1. Умови нарахування компенсації

1

Виплату нарахованого доходу працівнику затримано на 1 та більше календарних місяців (ст. 2 Закону про компенсацію).
Якщо зарплату затримано на кілька днів, але виплачено в місяці, наступному за місяцем її нарахування, то компенсацію нараховувати не потрібно

2

Затримка виплати зарплати відбулася не з вини працівника.
Дохід, своєчасно не отриманий з вини працівника (депоновану зарплату), не компенсують (п. 6 Порядку компенсації)

3

Компенсуються грошові доходи разом із сумою індексації, що отримуються громадянами у гривнях на території України
та не мають разового характеру (ст. 2 Закону про компенсацію, п. 3 Порядку компенсації):
— пенсії (з урахуванням надбавок, доплат, підвищень до пенсії, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги на проживання, щомісячної державної грошової допомоги та компенсаційних виплат);
— соціальні виплати (допомоги сім'ям з дітьми, державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, допомога по безробіттю, матеріальна допомога в період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного, матеріальна допомога по безробіттю, допомога по тимчасовій непрацездатності (уключаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах(1), щомісячна грошова сума в разі часткової або повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку постраждалого внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, допомога дитині, яка народилася інвалідом унаслідок травми на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності тощо);
— стипендії;
— заробітна плата (грошове забезпечення).
Згідно з Інструкцією № 5 роботодавцю необхідно компенсувати затримані виплати, названі у:
п. 2.1 (крім п.п. 2.1.7);
п. 2.2 (крім пп. 2.2.8 — 2.2.11);
п. 2.3 (крім абзаців восьмого та дев'ятого пп. 2.3.2 і 2.3.4);
п. 3.2 (у частині допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах), п. 3.3 (оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності), пп. 3.7, 3.24, 3.34

4

ІСЦ повинен перевищувати наростаючим підсумком 100 %. Якщо цей показник менше 100 %, компенсацію не нараховують

(1) Про те, що допомоги по тимчасовій непрацездатності (уключаючи догляд за хворою дитиною) і по вагітності та пологах підлягають компенсації, ішлося в листі Виконавчої дирекції ФТВП від 29.03.06 р. № 04-29-633.

 

Якщо ви не нараховували індексацію в минулих періодах, а в поточному місяці вирішите виправити цю помилку (здійснюєте донарахування індексації за минулі місяці в поточному місяці), то на суми донарахованої індексації можна не нараховувати компенсацію, базуючись на думці представника Мінпраці (див. консультацію «Сума індексації, що нараховується за минулі місяці в поточному, компенсації не підлягає» // «БТ», 2009, № 43, с. 47). Про нарахування індексації за минулі періоди див. статтю «Індексація зарплати» на с. 16 цього номера.

Компенсація також не нараховується на доходи, виплачені за рішенням суду (див. лист Мінпраці від 22.03.07 р. № 21/10/136-07).

Згідно зі ст. 6 Закону про компенсацію, п. 7 Порядку № 159 компенсація здійснюється за рахунок джерел, з яких провадяться відповідні виплати. Отже, компенсація за затримку зарплати виплачується за рахунок власних коштів роботодавця.

Щодо компенсації за затримку соціальних виплат (наприклад, допомог по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах), то нарахована компенсація також має компенсуватися з відповідних джерел. Так, якщо роботодавець не виплачує нараховану оплату перших 5 днів тимчасової непрацездатності, то за рахунок своїх коштів при настанні певних умов він нараховує суму компенсації.

Що стосується допомог, які виплачуються з ФТВП, то тут слід ураховувати, що з 2011 року було змінено механізм виплати допомог, який передбачає отримання коштів від Фонду з подальшою виплатою їх працівнику*. До 2011 року ФТВП визнавав можливість виплати компенсації в разі затримки виплати допомог, оскільки саме внески є джерелом виплат цих допомог (див. лист ФТВП від 29.03.06 р. № 04-29-633, лист Мінпраці від 05.03.03 р. № 20-148). Сьогодні ж механізм виплати допомог інший. Але говорити про порушення строків виплати сум допомог можна буде лише в разі, якщо ФТВП прострочить 10-денний строк для перерахування коштів, та й то, якщо виявиться, що в результаті допомогу буде виплачено із затримкою на місяць, наступний за місяцем її нарахування. Однак на сьогодні затримок з надходженням коштів від ФТВП практично немає. Немає і роз'яснень із приводу того, що робити з нарахуванням компенсації на суми допомог, якщо для цього є умови. Тому за потреби її нарахування радимо звернутися за роз'ясненням до свого відділення ФТВП. На наш погляд, про виплату за рахунок коштів Фонду компенсації можна говорити лише в разі, коли затримка виплати відбулася з вини Фонду (наприклад, він не перерахував кошти у відведений 10-денний строк). Якщо ж затримка у виплаті утворилася через те, що роботодавець вчасно (наприклад, після нарахування) не склав і не подав заяву-розрахунок для перерахування допомоги, то тут буде провина роботодавця. Тому й компенсацію, на наш погляд, роботодавець має нарахувати за свій рахунок.

* Докладніше див. статтю «Новий порядок виплати лікарняних та інших допомог із ФТВП з 2011 року» // «БТ», 2011, № 8, с. 16 і Тему тижня «Лікарняні: нарахування та облік» // «БТ», 2011, № 46, с. 31.

Компенсація нараховується одноразово перед виплатою заборгованості із заробітної плати. Відповідно до ст. 4 Закону про компенсацію та п. 5 Порядку компенсації сума компенсації виплачується громадянам у тому самому місяці, в якому здійснюється виплата заборгованості за відповідний місяць. При цьому не має значення, коли ви виплатите компенсацію: до або після виплати заборгованості із зарплати, головне, щоб ці події відбулися в одному місяці.

 

Як розрахувати суму компенсації?

Згідно зі ст. 3 Закону про компенсацію та п. 4 Порядку компенсації сума компенсації обчислюється як добуток нарахованого, але не виплаченого грошового доходу за відповідний місяць (після утримання податків та обов'язкових платежів) і приросту індексу споживчих цін (ІСЦ) у відсотках для визначення суми компенсації, ділений на 100. ІСЦ інакше ще називають індексом інфляції.

Зверніть увагу: у розрахунку суми компенсації бере участь зарплата, зменшена на суму ЄВС та ПДФО, тобто «чиста» зарплата. При цьому немає законодавчих обмежень із приводу розміру заборгованості із зарплати, яку потрібно компенсувати.

ІСЦ цін для визначення суми компенсації обчислюється шляхом множення місячних ІСЦ за період невиплати грошового доходу. При цьому ІСЦ у місяці, за який виплачується дохід, до розрахунку не включається (п. 4 Порядку компенсації). Щомісячні ІСЦ публікуються Держкомстатом (їх можна знайти також на сайті Держкомстату: www.ukrstat.gov.ua).

Тому для того, щоб визначити ІСЦ для обчислення компенсації, потрібно перемножити всі місячні ІСЦ, що оприлюднюються Держкомстатом, за весь період затримки зарплати починаючи з місяця, наступного за місяцем нарахування доходу, і закінчуючи включно місяцем, що передує місяцю виплати заборгованості. Якщо величина розрахованого таким чином ІСЦ не перевищить 100 %, то компенсація не нараховується.

Розрахунок суми компенсації (К) можна показати у вигляді такої формули:

К= ЗП чист х (I іх I і+1хх I nх 100 -100) : 100,

де ЗП чист — сума зарплати після вирахування з неї всіх утримань («чиста» зарплата, що підлягає виплаті на руки), не виплачена вчасно не з вини працівника (яку виплачують у цьому місяці — сальдо Кт 661);

I і— ІСЦ місяця, наступного за місяцем нарахування зарплати (коефіцієнт);

I n— ІСЦ місяця перед місяцем виплати заборгованості (коефіцієнт).

У табл. 2 наведемо щомісячні ІСЦ за період 2001 — 2011 рр.

 

Таблиця 2. ІСЦ за період 2001 — 2011 рр.

Період

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

Січень

1,015

1,010

1,015

1,014

1,017

1,012

1,005

1,029

1,029

1,018

1,010

Лютий

1,006

0,986

1,011

1,004

1,010

1,018

1,006

1,027

1,015

1,019

1,009

Березень

1,006

0,993

1,011

1,004

1,016

0,997

1,002

1,038

1,014

1,009

1,014

Квітень

1,015

1,014

1,007

1,007

1,007

0,996

1,000

1,031

1,009

0,997

1,013

Травень

1,004

0,997

1,000

1,007

1,006

1,005

1,006

1,013

1,005

0,994

1,008

Червень

1,006

0,982

1,001

1,007

1,006

1,001

1,022

1,008

1,011

0,996

1,004

Липень

0,983

0,985

0,999

1,000

1,003

1,009

1,014

0,995

0,999

0,998

0,987

Серпень

0,998

0,998

0,983

0,999

1,000

1,000

1,006

0,999

0,998

1,012

0,996

Вересень

1,004

1,002

1,006

1,013

1,004

1,020

1,022

1,011

1,008

1,029

1,001

Жовтень

1,002

1,007

1,013

1,022

1,009

1,026

1,029

1,017

1,009

1,005

1,000

Листопад

1,005

1,007

1,019

1,016

1,012

1,018

1,022

1,015

1,011

1,003

1,001

Грудень

1,016

1,014

1,015

1,024

1,009

1,009

1,021

1,021

1,009

1,008

1,002

 

У табл. 3 з метою спрощення розрахунку сум компенсації за затримку виплати доходів, нарахованих у 2001 — 2011 рр., що виплачуються у січні 2012 року, наведемо розраховані величини приросту ІСЦ. Цей показник у формулі — (I і х I і+1хх I nх 100 -100).

Пояснимо, як користуватися цією таблицею. Суму компенсації за допомогою табл. 3 визначають у кілька етапів:

1) на перетині рядка з назвою відповідного місяця нарахування зарплати і графи з відповідним роком знаходимо величину приросту ІСЦ у відсотках. У формулі це показник (I іх I і+1хх I nх 100 -100) у відсотках;

2) на визначену на першому етапі величину приросту ІСЦ потрібно помножити суму заборгованості із зарплати, яка виплачена (або планується до виплати) на руки у січні 2012 року. У формулі це показник ЗП чист;

3) отриманий на другому етапі результат потрібно поділити на 100, і це буде сума компенсації, яку слід нарахувати і виплатити у січні 2012 року. У формулі це показник К.

У році, що настав, як і зазвичай, ми щомісяця публікуватимемо статті, в яких наводитимемо приклад обчислення компенсації за затримку зарплати і таблицю з уже розрахованими приростами ІСЦ.

Зверніть увагу! Не потрібно нараховувати компенсацію при виплаті в січні 2012 року зарплати за квітень — липень 2011 року, тому що ІСЦ наростаючим підсумком не перевищив 100 %. А от при виплаті заборгованості за серпень — листопад 2011 року, як не парадоксально, усе-таки слід нараховувати компенсацію, тому що ІСЦ за ці місяці наростаючим підсумком перевищив 100 %.

Далі наведемо приклад розрахунку компенсації.

 

Таблиця 3. Приріст ІСЦ за період невиплати доходу, при його виплаті у січні 2012 року, %

Період нарахування зарплати

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

Січень

184,4

169,3

169,5

149,2

121,3

101,5

81,8

52,3

24,5

12,1

3,5

Лютий

182,7

173,1

166,6

148,2

119,1

97,9

80,7

48,3

22,7

10,0

2,6

Березень

181,0

175,1

163,7

147,3

115,6

98,5

80,3

42,8

21,0

9,0

1,2

Квітень

176,9

171,3

161,8

145,5

114,1

99,3

80,3

38,6

19,9

9,3

Травень

175,7

172,1

161,8

143,8

112,8

98,3

79,3

36,8

19,3

10,0

Червень

174,1

177,1

161,6

142,1

111,6

98,1

75,4

35,7

18,0

10,4

Липень

178,8

181,3

161,8

142,1

110,9

96,4

73,0

36,4

18,1

10,6

Серпень

179,4

181,8

166,4

142,4

110,9

96,4

71,9

36,5

18,4

9,3

0,4

Вересень

178,3

181,3

164,8

139,3

110,1

92,5

68,2

35,0

17,4

6,2

0,3

Жовтень

177,7

179,3

161,4

134,1

108,2

87,7

63,5

32,8

16,4

5,7

0,3

Листопад

176,4

177,4

156,5

130,4

105,8

84,3

60,0

30,8

15,1

5,4

0,2

Грудень

172,0

173,6

152,7

125,0

103,9

82,7

56,7

28,1

14,1

4,6

 

Приклад розрахунку компенсації

Приклад 1. У січні 2012 року підприємство виплачує працівнику зарплату за липень 2010 року в сумі на руки 2300 грн., за серпень 2010 року — 2500 грн., за вересень 2010 року — 2700 грн., за жовтень 2010 року — 2750 грн., за листопад 2010 року — 2890 грн.

Розрахунок компенсації за затримку зарплати за даними прикладу наведемо в табл. 4 на с. 39.

У табл. 4 показано розгорнутий механізм розрахунку, але вам виконувати розрахунок за таким принципом немає потреби, адже в табл. 3 наведено вже підраховані ІСЦ. У цьому ви можете переконатися, порівнявши розраховані ІСЦ для відповідного місяця невиплати доходу у графі 5 табл. 4 та зазначені в табл. 3. Тож показані громіздкі обчислення у графі 4 табл. 4 можна не здійснювати (якщо тільки ви не вирішите все власноруч перерахувати), а відразу взяти підраховані ІСЦ зі табл. 3.

За умовами прикладу загальна сума компенсації становитиме 956,51 грн. Саме її необхідно виплатити в місяці погашення заборгованості із заробітної плати, тобто в січні 2012 року.

 

Таблиця 4. Розрахунок компенсації за даними прикладу

Місяць, за який затримано виплату зарплати

Показники

період затримки виплати доходу

сума «чистої» зарплати, грн. (сальдо Кт 661)

розрахунок показника
(I іх I і+1хх I nх 100 -100)

приріст ІСЦ,%
(див. також табл. 3 на с. 38 )

сума компенсації,
грн.

1

2

3

4

5

6

Липень 2010 року

Серпень 2010 року — грудень 2011 року

2300

1,012 х 1,029 х 1,005 х 1,003 х 1,008 х 1,010 х 1,009 х 1,014 х 1,013 х 1,008 х 1,004 х 0,987 х 0,996 х 1,001 х 1,000 х 1,001 х 1,002 х 100 - 100

10,6

243,80
(2300 х 10,6 : 100)

Серпень 2010 року

Вересень 2010 року — грудень 2011 року

2500

1,029 х 1,005 х 1,003 х 1,008 х 1,010 х 1,009 х 1,014 х 1,013 х 1,008 х 1,004 х 0,987 х 0,996 х х 1,001 х 1,000 х 1,001 х 1,002 х 100 - 100

9,3

232,50
(2500 х 9,3 : 100)

Вересень 2010 року

Жовтень 2010 року — грудень 2011 року

2700

1,005 х 1,003 х 1,008 х 1,010 х 1,009 х 1,014 х 1,013 х 1,008 х 1,004 х 0,987 х 0,996 х 1,001 х 1,000 х 1,001 х 1,002 х 100 - 100

6,2

167,40
(2700 х 6,2 : 100)

Жовтень 2010 року

Листопад 2010 року — грудень 2011 року

2750

1,003 х 1,008 х 1,010 х 1,009 х 1,014 х 1,013 х 1,008 х 1,004 х 0,987 х 0,996 х 1,001 х 1,000 х 1,001 х 1,002 х 100 - 100

5,7

156,75
(2750 х 5,7 : 100)

Листопад 2010 року

Грудень 2010 року — грудень 2011 року

2890

1,008 х 1,010 х 1,009 х 1,014 х 1,013 х 1,008 х 1,004 х 0,987 х 0,996 х 1,001 х 1,00 х 1,001 х 1,002 х 100 - 100

5,4

156,06
(2890 х 5,4 : 100)

Загальна сума

Х

13140

Х

Х

956,51

 

Відображення в обліку нарахування та виплати компенсації

ФОП. Згідно з п.п. 2.2.8 Інструкції № 5 суми компенсації працівникам втрати частини зарплати у зв'язку з порушенням термінів її виплати включаються до фонду додаткової зарплати. Суми компенсації включаються до ФОП того місяця, в якому відбулися нарахування та виплата цих сум.

ЄВС. ЄВС із сум компенсації справляється аналогічно справлянню із зарплати, адже компенсація включається до ФОП.

Водночас запитання можуть виникнути в разі нарахування компенсації після дати звільнення працівника. Справа в тому, що ПФУ при нарахуванні виплат після дати звільнення виходить з того, чи нараховується така виплата за відпрацьований час. І якщо так, то справляється ЄВС. Такий підхід ПФУ озвучив стосовно компенсації за невикористану відпустку, нарахованої після дати звільнення (див., наприклад, листи ПФУ від 18.10.11 р. № 22373/03-20 і від 03.03.11 р. № 4149/05-10 // «БТ», 2011, № 15, с. 9)). Але чи вважати компенсацію за затримку виплати зарплати виплатою за відпрацьований час — не зовсім зрозуміло. На наш погляд, із такої суми безпечніше утримати ЄВС.

ПДФО. У розумінні ПКУ для цілей справляння ПДФО зарплата — це основна й додаткова зарплата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, що виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму (п.п. 14.1.48 ПКУ). Отже, суми компенсації є зарплатою для цілей ПДФО, а це означає, що:

— вони обкладаються ПДФО за ставкою 15 % (17 %) у тому самому порядку, що й зарплата;

— при визначенні права працівника на ПСП суму компенсації враховують у складі зарплати в місяці нарахування такої компенсації;

— у формі № 1ДФ суми компенсації відображаються із зарплатною ознакою доходу «101».

Податок на прибуток. Підприємство має право врахувати суми компенсації при визначенні оподатковуваного прибутку на підставі п. 142.2 ПКУ як витрати на додаткову зарплату.

Бухоблік. Настала черга розглянути, як відображаються нарахування та виплата сум компенсації на рахунках бухгалтерського обліку. Нарахування компенсації в бухгалтерському обліку відображається у складі тих самих витрат, що й несвоєчасна виплата зарплати.

Приклад 2. На підставі даних прикладу 1 (с. 38) покажемо в табл. 5 на с. 40 порядок відображення в обліку нарахованої та виплаченої працівнику-інваліду компенсації. Усю заборгованість із зарплати виплатили 20 січня 2012 року. Для наочності виплату зарплати за грудень 2011 року та авансу за січень 2012 року не показуємо. Сума нарахованої зарплати за січень 2012 року, яку було виплачено 6 лютого 2012 року, становить 4000 грн.

 

Таблиця 5. Облік нарахування та виплати компенсації

Дата

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

20.01.12 р.

Перераховано ПДФО із суми компенсації (956,51(1) х 15 %)

641

311

143,48

20.01.12 р.

Перераховано ЄВС із суми компенсації (956,51 х 8,41 %)

651

311

80,44

20.01.12 р.

Виплачено працівнику:

 

 

 

— суму заборгованості із заробітної плати за липень — листопад 2010 року(2)

661

311

13140,00

— суму компенсації (956,51 - 143,48)

661

311

813,03

31.01.12 р.

Нараховано зарплату за січень 2012 року

92

661

4000,00

31.01.12 р.

Нараховано компенсацію на суму виплаченої у січні заборгованості із заробітної плати за минулі періоди(1)

92

661

956,51

31.01.12 р.

Нараховано ЄВС виходячи із суми зарплати за січень 2012 року та компенсації:

— у частині нарахування ((4000 + 956,51) х 8,41 %)

92

651

416,84

— у частині утримання ((4000 + 956,51) х 3,6 %)

661

651

178,43

31.01.12 р.

Утримано ПДФО із суми зарплати за січень 2012 року та компенсації
((4000 + 956,51 - 178,43) х 15 %)

661

641

716,71

06.02.12 р.

Перераховано ЄВС на рахунки ПФУ:

 

 

 

— у частині нарахування (416,84 - 80,44)

651

311

336,40

— у частині утримання

651

311

178,43

06.02.12 р.

Перераховано ПДФО до бюджету (716,71 - 143,48)

641

311

573,23

06.02.12 р.

Виплачено заборгованість за січень 2012 року
(4000 + 956,51 - 178,43 - 716,71 - 813,03)

661

311 (301)

3248,34

(1) Розрахунок суми компенсації показано в табл. 4 на с. 39.

(2) До 2011 року замість ЄВС справлялися 4 внески до соцфондів. Для спрощення прикладу припустимо, що ці внески із зарплати, яка була затримана та виплачується сьогодні, було нараховано та сплачено до моменту виплати заборгованості.

 

Відповідальність

Насамперед зауважимо, що згідно зі ст. 7 Закону про компенсацію відмову власника чи уповноваженого ним органу (особи) від виплати компенсації може бути оскаржено працівником у судовому порядку. У табл. 6 наведено інформацію про відповідальність, що чекає на керівника підприємства в разі безпідставної затримки зарплати, і не тільки.

 

Таблиця 6. Відповідальність у зв'язку з несвоєчасною виплатою зарплати

Чим передбачено відповідальність?

Зміст

Хто притягується
до відповідальності

1

2

3

Частина 1 ст. 41 КУпАП

Адміністративна відповідальність.
Порушення встановлених строків виплати пенсій, стипендій, зарплати
, виплата їх не в повному обсязі, а також інші порушення вимог законодавства про працю тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності та громадян — суб'єктів підприємницької діяльності від 510 до 1700 грн.

Посадові особи підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності та підприємці

Стаття 175 ККУ

Кримінальна відповідальність.
Безпідставна невиплата зарплати
, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати громадянам більш ніж за 1 місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи чи організації незалежно від форми власності або громадянином — суб'єктом підприємницької діяльності, — карається штрафом від 8500 до 17000 грн., або виправними роботами строком до 2 років, або позбавленням волі строком до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до 3 років.
Те саме діяння, якщо його було вчинено внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати зарплати, стипендії, пенсії та інших установлених законом виплат, — карається штрафом від 17000 до 25500 грн., або обмеженням волі строком до 3 років, або позбавленням волі на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до 3 років. При цьому, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності такою особою здійснено виплату зарплати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати громадянам, то особа звільняється від кримінальної відповідальності

Керівник підприємства, установи чи організації незалежно від форми власності, підприємець

Статті 147 — 152 КЗпП

Дисциплінарна відповідальність.
Винесення дисциплінарного стягнення (догана чи звільнення) до працівника, винного в несвоєчасній виплаті зарплати

Винний працівник

Пункт 9 ст. 134 КЗпП

Матеріальна відповідальність.
Керівник підприємства
, установи, організації всіх форм власності, винний у несвоєчасній виплаті зарплати понад 1 місяць, що призвело до виплати компенсацій за порушення строків її виплати, та за умови, що держбюджет і місцеві бюджети, юридичні особи державної форми власності не мають заборгованості перед цим підприємством, несе матеріальну відповідальність у повному розмірі шкоди, заподіяної з його вини підприємству, установі, організації(1)

Керівник підприємства, установи, організації всіх форм власності, винний у несвоєчасній виплаті

(1) Докладніше про матеріальну відповідальність ішлося в Темі тижня «Матеріальна відповідальність працівників» // «БТ», 2008, № 41, с. 37.

 

До речі, якщо колишній працівник виявить, що при звільненні йому не виплатили компенсацію, то він має право звернутися до свого роботодавця з вимогою виплатити її. Узагалі роботодавець при звільненні має здійснити повний розрахунок з працівником (ст. 116 КЗпП). Якщо цього не зробити, то працівник може вимагати, крім належних йому виплат, виплатити середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП).

 

«Запізніла» компенсація

Не виключено такий варіант, коли роботодавець не знав про необхідність виплачувати компенсацію або цей факт виявили при перевірці та приписали виправити ситуацію і донарахувати компенсацію за минулі періоди. Отже, виходить така ситуація — зарплату вже виплачено, а компенсацію на неї не нараховано. У такому разі при обчисленні розміру компенсації показник (Iі х Iі+1 хх In х 100 - 100) розраховуємо орієнтуючись на місяць виплати зарплати, а не на місяць нарахування компенсації. Тому наведені нами на сторінках газети таблиці з розрахованою величиною цього показника за відповідні місяць та рік залишаються актуальними для тих, хто нараховує «запізнілу» компенсацію.

Нагадаємо: величини приросту ІСЦ для доходу, виплаченого із затримкою у 2010 році, див. у «БТ», 2010, № 3 (для січня), № 7 (для лютого), № 11 (для березня), № 15 (для квітня), № 20 (для травня), № 24 (для червня), № 28 (для липня), № 34 (для серпня), № 38 (для вересня), № 43 (для жовтня), № 46 (для листопада), № 50 (для грудня).

Величини приросту ІСЦ для доходу, виплаченого із затримкою у 2011 році, — у «БТ», 2011, № 3 (для січня), № 7 (для лютого), № 11 (для березня), № 16 (для квітня), № 20 (для травня), № 24 (для червня), № 29 (для липня), № 34 (для серпня), № 37 (для вересня), № 42 (для жовтня), № 46 (для листопада), № 50 (для грудня).

Згідно з п.п. 1.6.2 Інструкції № 5 якщо нарахування ФОП здійснюється за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, такі нарахування відображаються у ФОП того місяця, в якому їх було проведено. Отже, донараховану суму компенсації за минулі періоди буде включено до ФОП у тому місяці, в якому її фактично нараховано.

Для працівника підприємства порядок оподаткування «запізнілої» компенсації нічим не відрізнятиметься від оподаткування компенсації, нарахованої вчасно. Усе як завжди — ЄВС та ПДФО. Особливості оподаткування «запізнілої» компенсації для звільненого працівника див. у розділі «Відображення в обліку нарахування та виплати компенсації» на с. 39.

Звернемо увагу ще на такий момент. Припустимо, що на момент виплати заборгованості із зарплати ще не відомий ІСЦ. Держкомстат публікує його, як правило, ближче до десятого числа місяця (зазвичай 6 — 7 числа). Як бути в такій ситуації? У чинному Порядку компенсації немає жодного слова про це.

При виплаті боргів, нарахованих за період з 01.01.98 р. по 31.12.2000 р., можна скористатися абзацом п'ятим п. 3 Положення № 1427. Ця норма передбачає: якщо виплата заборгованості із зарплати здійснюється до опублікування Держкомстатом ІСЦ за останній місяць перед виплатою суми заборгованості, при розрахунку суми компенсації на період до опублікування зазначеного ІСЦ за згодою працівника для розрахунків застосовується ІСЦ за попередній місяць.

Але при виплаті боргів із зарплати, нарахованої з 2001 року, застосовувати цю норму немає підстав. На наш погляд, не буде порушенням виплатити компенсацію трохи пізніше, головне — зробити це в межах
одного місяця (див. Пошту тижня «Компенсація за затримку виплати зарплати» // «БТ», 2010, № 37, с. 35). Працівники Мінсоцполітики в такій ситуації також радять дочекатися оприлюднення індексу і пізніше нарахувати й виплатити компенсацію (див. Пошту тижня «Індекс інфляції останнього місяця невідомий: як розрахувати і виплатити компенсацію за прострочення виплати зарплати» на с. 60 цього номера)*. Вважаємо, такий підхід слід застосовувати і в разі звільнення працівника на початку місяця, коли на дату звільнення ІСЦ ще не опубліковано. У цьому випадку з працівником у день звільнення необхідно здійснити повний розрахунок щодо всіх розрахованих сум. Що стосується компенсації, то оскільки, не маючи індексу за місяць перед місяцем звільнення, не можна розрахувати її суму, нарахувати і виплатити компенсацію, на наш погляд, потрібно в день, коли стане відомий індекс. У такому разі, на наш погляд, до роботодавця не повинна застосовуватися відповідальність за затримку остаточного розрахунку (ст. 117 КЗпП).

* Див. також Пошту тижня «Компенсація за затримку виплати зарплати» // «БТ», 2011, № 37, с. 35.

Якщо колишній працівник звертається до колишнього роботодавця з проханням виплатити належні йому суми, які не було виплачено при остаточному розрахунку при звільненні, але роботодавець ігнорує прохання, то працівник на підставі ч. 2 ст. 233 КЗпП має право звернутися до суду без обмеження будь-яким строком.

На цьому закінчуємо статтю та сподіваємося, що вам не доведеться зустрічатися в суді зі своїми колишніми працівниками з приводу невиплати зарплати та компенсації за її затримку.

 

Документи і скорочення статті

ПКУ Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

ККУ — Кримінальний кодекс України від 05.04.01 р. № 2341-III.

КУпАП — Кодекс про адміністративні правопорушення України від 07.12.84 р. № 8073-Х.

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон про оплату праці Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Закон про компенсацію — Закон України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати» від 19.10.2000 р. № 2050-III.

Порядок компенсації — Порядок проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати, затверджений постановою КМУ від 21.02.01 р. № 159.

Положення № 1427 Положення про порядок компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням строків її виплати, затверджене постановою КМУ від 20.12.97 р. № 1427.

Інструкція № 5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

Форма № 1ДФ — Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку. Форму та порядок його заповнення затверджено наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1020.

ІСЦ — індекс споживчих цін.

ПСП — податкова соціальна пільга.

ФОП — фонд оплати праці.

ЄВС — єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ФТВП — Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі