Теми статей
Обрати теми

Заміна експлуатаційних рідин при підготовці автомобіля до зими

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Заміна експлуатаційних рідин при підготовці автомобіля до зими

Як підприємству відобразити в обліку заміну експлуатаційних рідин (оливи, мастила) під час проведення операцій з підготовки автомобіля до зими?

(м. Харків)

 

Надійність роботи і збереження двигуна є одним з основних завдань. Тому під час підготовки автомобіля до зимового сезону увагу слід приділити системі охолодження. Так, якщо літом для охолодження достатньо доливати воду, то взимку для охолодження використовують здебільшого охолоджувальні рідини, які не замерзають при мінусовій температурі. А тому, щоб двигун не вийшов із ладу (не «розморозився»), бажано замінити охолоджувальну рідину на зимову.

Такою охолоджувальною рідиною є антифриз. Антифриз — це водний розчин певних речовин (етиленгліколю, гліцерину, неорганічних солей тощо), що не замерзає та використовується в системах охолодження. Термін «антифриз» тотожний поняттю «тосол». У свою чергу, у листі Держпідприємництва від 21.06.04 р. № 4123 вказано, що тосол відноситься відповідно до ГОСТ 21150-87 та 28084-89 до нафтопродуктів, тобто пально-мастильних матеріалів (ПММ), тому і антифриз повинен вважатися ПММ.

Заливання в охолоджувану систему антифризу підпадає під такий вид робіт сезонного технічного обслуговування (далі — ТО), як промивання системи охолодження. Це вказує на те, що заміну антифризу можна віднести до операційних витрат (пп. 138.8.5, 138.10.2 та 138.10.3 Податкового кодексу України: далі — ПКУ)), або до собівартості (п. 138.4 ПКУ), якщо транспортний засіб використовується виключно при виробництві одного виду продукції.

Крім цього, варто звернути увагу на те, що з набранням чинності розд. ІІІ ПКУ відносити вартість використаного антифризу (ПММ) на роботу легкових і вантажних автомобілів потрібно у повному обсязі, без жодних обмежень.

Нагадаємо, що до прийняття ПКУ відносити до валових витрат вартість використаних ПММ (у тому числі антифризу) суб’єкт господарювання міг відповідно до Закону про податок на прибуток** за таким принципом:

— вартість використаних ПММ для роботи легкового автомобіля можна було відносити до витрат, які враховуються при визначенні бази обкладення податком на прибуток (валових витрат) у розмірі 50 % вартості витрат на придбанні ПММ. При цьому платник податків звільнявся від обов’язків доведення зв’язку таких витрат з його господарською діяльністю, але не звільнявся від обов’язкового документального підтвердження таких витрат (п.п. 5.4.10 Закону про податок на прибуток);

— вартість витрачених ПММ на роботу вантажного автомобіля, який використовується в господарській діяльності, платники податку на прибуток мали право відносити до валових витрат у звітному періоді у повному обсязі за умови наявності підтверджуючих документів та дотримання норм витрат палива (п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток).

** Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (втратив чинність частково з 01.04.11 р.).

Із набранням чинності розд. ІІІ ПКУ така норма із законодавства України зникла, а тому і обмеження, щодо відображення в податковому обліку витрати ПММ (антифризу) при експлуатації легкового автомобіля канули в Лету.

При цьому використовуючи ПММ для експлуатації автомобілів не варто забувати і про те, що для певних видів ПММ установлено Нормами витрат палива та мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затвердженими наказом Мінтрансу від 10.02.98 р. № 43, яких варто дотримуватися. До таких ПММ, зокрема, належать моторні оливи, трансмісійні оливи, спеціальні оливи, пластичні мастила.

Крім охолоджувальної рідини, при проведенні сезонного ТО суб’єкти господарювання проводять заміну мастила (оливи). Із заміною таких рідин ситуація аналогічна, що й із заміною антифризу. Тобто таку операцію теж можна віднести до сезонного ТО, а витрати на її проведення повністю (у межах норм витрат ПММ) — на собівартість, або інші операційні витрати.

Приклад. Підприємство під час проведення сезонного ТО легкового автомобіля, що використовується для адміністративних цілей, провело заміну моторної оливи. Вартість оливи склала 360 грн. (у тому числі ПДВ — 60 грн.). Відображення операцій в обліку наведено у таблиці.

 

Заміна оливи

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,грн.

Податковий облік (витрати)

дебет

кредит

1. Придбано оливу в постачальника

207

631

300

2. Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

631

60

3. Здійснено заміну оливи у легковому автомобілі

92

207

300

300

4. Списано витрати на фінансовий результат

791

92

300

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі