Теми статей
Обрати теми

Заміна шин автомобіля: як відобразити в обліку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Заміна шин автомобіля: як відобразити в обліку

Як відобразити в обліку операції із заміни літніх на зимові шини під час підготовки автомобіля до зимового періоду?

(м. Полтава)

 

Як усі розуміють, по снігу і льоду в босоніжках не ходять, а тому і будь-який автомобіль, як і людина, при настанні холодів має перевзутися. Заміна шин є однією з основних операцій, що проводиться при підготовці автомобіля до зимового сезону. Таку заміну здійснюють, щоб автомобіль взимку був більш стійким на обмерзлих дорогах.

Якщо уважно розглянути перелік робіт, які необхідно проводити при сезонному технічному обслуговуванні (додатках А, Б та В до Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затверджене наказом Мінтрансу від 30.03.98 р. № 102; далі — Положення № 102), то можна помітити, що заміну шин не включено до цього переліку. Це не повинно бентежити, бо заміну шин можна пов’язати з технічним обслуговуванням, як роботу щодо підтримки автомобіля в робочому стані. Крім того, відповідно до п. 3.19 Положення № 102 операції, щодо заміни шин не належать до реконструкції, модернізації, технічного переозброєння та інших видів поліпшення. Цю операцію можна пов’язати із сезонним технічним обслуговуванням доповнивши, перелік робіт із такого обслуговування, оскільки цей перелік не є вичерпним.

Існують різні варіанти відображення шин в обліку:

1. Перший варіант ґрунтується на тому, що вартість зимових шин ураховується у складі вартості автомобіля (у складі вартості основних засобів). При такому варіанті операції щодо встановлення шин на автомобіль та повернення замінених шин на склад, не впливають на податковий та бухгалтерський облік. Рух таких шин відображають тільки у Картці обліку роботи автомобільної шини;

2. Другий варіант — шини обліковуються окремо від автомобіля у складі запасів (рахунок 207). При цьому при використанні шин включати такі витрати суб’єкт господарювання має право або до складу:

— загальновиробничих витрат (п.п. 138.8.5 Податкового кодексу України: далі — ПКУ), якщо транспортні засоби належать до основних засобів загальновиробничого призначення;

— адміністративних витрат (п.п. 138.10.2 ПКУ), якщо транспортні засоби належать до основних засобів загальногосподарського призначення;

— витрат на збут (п.п. 138.10.3 ПКУ), якщо транспортні засоби, пов'язані зі збутом товарів, виконанням робіт, наданням послуг;

— собівартості (п. 138.8 ПКУ).

За таким варіантом можливі два підходи до визначення моменту використання шин:

— на наш погляд, говорити про використання шин (а отже, про відображення їх вартості у складі податкових витрат) можна вже при встановленні придбаних шин на автомобіль. Надалі повернення таких шин на склад навесні та повторне встановлення на автомобіль наступної осені не впливає на податковий облік;

— але існує підхід, за яким про використання шин говорять лише при їх списанні через непридатність. Цей підхід більш обережний. І з роз’яснення податківців у ЄБПЗ можна дійти висновку, що саме його вони і будуть дотримуватися (хоча прямо про це вони не пишуть)

Звернемо увагу, що у випадку коли заміну шин здійснюють у зв’язку з їх непридатністю для експлуатації з пробігом, нижчим за норму, зазначену в Нормах експлуатації шин* та в Нормах пробігу шин**, то така заміна належить не до техобслуговування, а до ремонту (див. консультацію у ЄБПЗ розд. 110.07.20). Тому витрати на заміну таких шин можна відносити до складу витрат того звітного податкового періоду, в якому таку заміну було здійснено у сумі, що не перевищує 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів на початок звітного року (п. 146.12 ПКУ), На суму, що перевищує 10 % ліміт, буде збільшено балансову вартість автомобіля (п. 146.11 ПКУ)

* Експлуатаційні норми середнього ресурсу пневматичних шин колісних транспортних засобів та спеціальних машин, виконаних на колісних шасі, затверджені наказом Мінтрансу України від 20.05.06 р. № 488.

** Норми експлуатаційного пробігу автомобільних шин, затверджені наказом Мінтрансу від 08.12.97 р. № 420.

Приклад. Підприємство придбало комплект (4 шт.) зимових шин вартістю 2400 грн.(у тому числі ПДВ — 400 грн.). Вартість 1 шини — 600 грн. (у тому числі ПДВ — 100 грн.). На легковому автомобілі, що використовується для адміністративних цілей, літні шини замінено на зимові. Заміну здійснено власними силами. Літні шини повернено на склад підприємства.

 

Придбання та установлення зимових шин

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік (витрати)

дебет

кредит

1. Оприбутковано шини для легкових автомобілів

207

631

2000

2. Відображено податковий кредит з ПДВ

641

631

400

3. Перераховано оплату за шини

631

311

2400

4. Літні шини повернено на склад(1)

5. Списано вартість установлених шин

92

207

2000

2000 (2)

(1) Застосовується перший («сміливий») підхід до обліку шин. Ця операція не відображається ні в бухгалтерському, ні в податковому обліку. Рух шин знаходить відображення в Картці обліку роботи автомобільної шини. Якби підприємство застосовувало другий («обережний») підхід, то бухгалтерський запис був би таким: Дт 207/1 «Шини у запасі» — Кт 207/2 «Шини в обороті» на вартість літніх шин.

(2) Якби підприємство застосовувало другий («обережний») підхід, то при встановленні зимових шин бухгалтерський запис був би таким Дт 207/2 «Шини в обороті» — Кт 207/1 «Шини у запасі» на вартість зимових шин (2000 грн.) Відповідно до складу «податкових» витрат вартість придбаних зимових шин потрапила б лише після того, як вони «вибігали» свою норму.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі