Теми статей
Обрати теми

Про надання роз'яснення

Редакція БТ
Лист від 05.06.2012 р. № 8528/17/11-12, 8541/17/11-12

ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ:

Держагентство земресурсів
 роз’яснило деякі аспекти

Лист Державного агентства земельних ресурсів України від 05.06.12 р. № 8528/17/11-12

Лист Державного агентства земельних ресурсів України від 05.06.12 р. № 8541/17/11-12

«Про надання роз'яснення»

 

Держагентство земресурсів у листах, що коментуються, виклало свою позицію щодо окремих питань з оформлення права на використання земельних ділянок.

1. Постійне користування. Нагадаємо, що після набрання чинності Земельним кодексом України (далі — ЗКУ), право постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають лише (ч. 2 ст. 92 ЗКУ):

— підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності;

— громадські організації інвалідів, їх підприємства, установи та організації;

— релігійні організації.

Усі інші суб’єкти, які мали у постійному користуванні земельні ділянки, але після набрання чинності ЗКУ не можуть мати їх на такому праві, повинні були відповідно до п. 6 Перехідних положень ЗКУ до 01.01.08 р. переоформити у встановленому порядку право власності або право оренди на них.

Але рішенням КСУ від 22.09.05 р. № 5-рп/2005 п. 6 Перехідних положень ЗКУ було визнано неконституційним та скасовано в частині зобов'язання переоформити право постійного користування земельною ділянкою на право власності або право оренди. Тобто суб’єкти, які набули права користування земельними ділянками до набрання чинності ЗКУ, не повинні здійснювати переоформлення права постійного користування земельною ділянкою.

При цьому виникало запитання: чи слід переоформлювати таке право у випадку коли суб’єкт господарювання, який мав державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, реорганізується?

У листі від 05.06.12 р. № 8528/17/11-12 Держагентство земресурсів зробило висновок, що оскільки при реорганізації змінюється організаційно-правова форма суб’єкта господарювання (у тому числі назва), то після реорганізації новостворені юридичні особи, які до реорганізації використовували земельні ділянки на праві постійного користування, зобов’язані звернутися до відповідного органу виконавчої влади або місцевого самоврядування для переоформлення права користування земельними ділянками на умовах оренди землі.

При цьому існуючий державний акт на право постійного користування земельною ділянкою буде дійсним до прийняття рішення відповідного органу виконавчої влади або місцевого самоврядування про переоформлення права постійного користування земельною ділянкою та укладення договору оренди землі (ст. 141 ЗКУ).

2. Земельні ділянки під багатоквартирними будинками . У листі від 05.06.12 р. № 8541/17/11-12 Держагентство земресурсів, роз’яснюючи порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні житлові будинки, звернуло увагу на те, що земельна ділянка, межі якої визначені відповідно до проектів розподілу території кварталу, мікрорайону та відповідної землевпорядної документації, може надаватися в постійне користування підприємствам, установам та організаціям, які здійснюють управління цими будинками, або передаватися безоплатно у власність або надаватись у користування об'єднанню власників як складова частина житлового комплексу (ст. 42 ЗКУ).

Відповідно до частини другої ст. 510 Цивільного кодексу України у зобов'язанні на боці боржника або кредитора можуть бути одна або одночасно кілька осіб. Тому на земельну ділянку, що надається у користування об’єднанню власників багатоквартирного будинку, може бути укладено договір оренди землі, в якому сторонами (орендарями) виступатимуть кілька осіб (множинність сторін).

При цьому нарахування орендної плати згідно зі ст. 286 Податкового кодексу України буде здійснюватися кожному із співвласників пропорційно тій частині площі будівлі, що перебуває у власності кожного з них.

Крім того, Держагентство земресурсів зауважило, що відповідно до ст. 13 Конституції України усі суб'єкти права власності рівні перед законом. Таким чином, власник приміщення, розташованого на першому поверсі, має такі самі права щодо користування земельною ділянкою, як і власник приміщення, розташованого на іншому поверсі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі