Теми статей
Обрати теми

Операція продажу необоротних активів відображається в «малій» формі № 2-м у складі інших доходів і витрат

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Операція продажу необоротних активів відображається
в «малій» формі № 2-м у складі інших доходів і витрат

Працівники органу статистики наполягають на тому, що у формі № 2-м доходи від продажу необоротних активів мають відображатися в ряд. 010, а не в ряд. 040. Відповідно й витрати відображаються в ряд. 080, а не в ряд. 090. Чи так це?

(м. Дергачі Харківської області)

 

Ні, не так .

Почнемо з того, що відповідно до п. 6 розд. ІІ П(С)БО 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність» необоротні активи, визнані утримуваними для продажу, припиняють визнаватися у складі необоротних активів. За найменшою з двох вартостей (балансовою вартістю або чистою вартістю реалізації) вони зараховуються на субрахунок 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу». Однак, незважаючи на те, що цей субрахунок є «товарним», відображення в обліку операції реалізації таких активів має певну специфіку.

Так, Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженою наказом МФУ від 30.11.99 р. № 291, прямо приписано показувати дохід від реалізації необоротних активів, утримуваних для продажу, на субрахунку 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів», а не на «товарному» субрахунку 702 «Дохід від реалізації товарів».

Відповідно витрати від реалізації таких активів проходять по субрахунку 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів», а не по «товарному» субрахунку 902 «Собівартість реалізованих товарів».

І нарешті, те, що доходи від продажу необоротних активів мають відображатися в ряд. 040 «Інші операційні доходи» форми № 2-м, прямо випливає з п. 5.4 розд. ІІ П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва». Відповідно до зазначеної норми у статті «Інші операційні доходи» показується, зокрема, дохід від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій), а також необоротних активів, утримуваних для продажу.

Стосовно витрат у п. 5.7 розд. ІІ П(С)БО 25 також чітко вказується, що у статті «Інші операційні витрати» наводиться собівартість реалізованих оборотних активів (крім готової продукції, товарів та фінансових інвестицій) і необоротних активів, утримуваних для продажу.

Підсумуємо : відображення доходів і витрат від продажу необоротних активів у «товарних» рядках форми № 2-м буде порушенням норм пп. 5.4, 5.7 розд. ІІ П(С)БО 25. За таке порушення передбачено відповідальність за ст. 1642 «Порушення законодавства з фінансових питань» Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП) у вигляді адміністративного штрафу, що накладається на винну посадову особу в розмірі від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 136 до 255 грн.). Щоправда, застосування цього адмінштрафу є малоймовірним, оскільки його накладають органи контрольно-ревізійної служби (ст. 2341 КУпАП).

А от із податківцями з приводу некоректного заповнення ф. № 2-м проблеми виникнути можуть, оскільки вони зараз порівнюють дані фінансової звітності та Податкової декларації з податку на прибуток. Тому, зважаючи на викладене, дослухатися до неправильної думки статистиків не варто.

 

Влада КАРПОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі